Image
Bild: Booli

Dyrare att köpa innan visning

Bostäder Bostadssajten Booli har kartlagt hur stor skillnaden är i pris om du köper innan visning eller om du väntar in budgivningen.
Publicerad den 21 September 2019

Budgivningens funktion är att leda fram till ett marknadspris – om det varit en budgivning på bostaden du köper vet du att du inte betalat för mycket. För säljaren är budgivningen ett kvitto på att bostaden inte sålts för billigt – har det varit en budgivning slipper du oroa dig över att du fått för lite betalt efteråt.

– Många vill köpa innan visning för att de tror att de ska komma billigare undan om de förekommer andra spekulanter. De här siffrorna bevisar motsatsen, det är oftast dyrare att köpa innan visning, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Siffrorna baseras på statistik från 24 849 lägenhetsförsäljningar som haft en utsatt visningstid, en värdering på Booli och ett slutpris. Booli har jämfört hur stor skillnad det är mellan värderingen och slutpriset beroende på om objektet sålts på förhand eller om det sålts efter den publika visningen.
I snitt betalar köpare till bostäder som säljs innan den publika visningen över 100 000 kronor mer i Stockholms kommun. Snittet för landet ligger lite lägre – 64 000 kronor.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Besökarna överger handlarna – Jernhusen sätter stopp för helgöppet

Bolag Stockholms Centralstation har tappat uppemot 90 procent av sina besökare. Därför har man nu valt att minska minimiöppettiderna på vardagar och låta verksamheterna stänga under helgerna i april om de vill. – Vissa hyresgäster har bara några få betalande kunder per dag, säger Cecilia Granath, pressansvarig för Jernhusen som äger och förvaltar stationen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY