Image

DHL bygger stort lager i Eskilstuna

Bygg/Arkitektur DHL bygger lager om 60 000 kvadratmeter i Eskilstuna. Lagerbyggnaden ska stå klar under 2016.
Publicerad den 6 Mars 2015

Eskilstunas position som Mälardalens logistikcentrum förstärks ytterligare. DHL Supply Chain kommer under de kommande åren att bygga ett nytt, nästan 60 000 kvadratmeter stort lager för kostnadseffektiva logistiklösningar i Eskilstuna Logistikpark.

– Med sitt strategiska läge uppfyller logistikparken alla de krav som ställs på en modern logistikanläggning. Vi investerar nu långsiktigt med ambitionen att fortsätta finnas närvarande i Eskilstuna under många år framöver, säger Per Zandrén, Business Director Sweden North på DHL Supply Chain till Tysk-Svenska Handelskammaren.

Både marknaden och DHL Supply Chain växer, vilket ställer allt större krav på logistikanläggningarna. Valet av plats för företagets nya lager föll på Eskilstuna Logistikpark av flera skäl.

– DHL Supply Chain har en lång historia i Eskilstuna, där vi bedrivit lagerverksamhet i mer än 40 år. Våra lokaler började dock bli omoderna, och därför var det ett enkelt beslut då möjligheten presenterades att förvärva mark i den nya Eskilstuna Logistikpark, säger Per Zandrén, Business Director Sweden North på DSC.

Den förvärvade tomten mäter omkring tio hektar och ligger i ett mycket strategiskt område. Till Stockholm är det bara 90 kilometer och inom en radie av tio mil bor mer än tre miljoner människor. Dessutom erbjuder logistikparken närhet till inte mindre än tre transportslag: motorvägen E20, Svealandsbanan och Eskilstuna flygplats.

Ungefär två mil bort finns även Eskilstuna kombiterminal med dagliga tågpendlar till hamnarna i Göteborg, Halmstad, Malmö och Trelleborg.

– Med sitt strategiska läge uppfyller logistikparken alla de krav som ställs på en modern logistikanläggning. Vi investerar nu långsiktigt med ambitionen att fortsätta finnas närvarande i Eskilstuna under många år framöver, säger Per Zandrén.

Det nya lagret kommer att bli ett toppmodernt ”shared user”-lager med en maxhöjd på tolv meter. Anläggningen kommer också att rymma stickspår för att kunna lasta och lossa tåg, markportar för sidlossning, en avdelning för farligt gods samt kontorsutrymmen.

Nybyggnationen ger DHL Supply Chains nuvarande och framtida kunder en unik möjlighet att vara med och påverka den slutgiltiga lösningen. Redan under byggnadsfasen kan lagret anpassas efter de behov som kunderna har. På så sätt skapas en optimerad logistikanläggning som är både kostnadseffektiv och miljömässigt fördelaktig.
Lagret planeras börja byggas under de kommande månaderna och om allt går enligt plan ska det stå klart för full drift under andra halvan av 2016. Eskilstuna kommun är också involverad i planeringen, vilket Per Zandrén ser som mycket positivt.

– En sådan här etablering är en relativt stor process och man stöter alltid på hinder längs resan. Men från första dag har vi haft ett mycket gott samarbete med Eskilstuna kommun och jag har imponerats över deras vilja att hitta lösningar, lyssna på våra behov och gemensamt hitta vägar framåt, avslutar Per Zandrén.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Göteborg växer mest i hela Sverige: "Bostäderna är den svaga länken"

Bostäder Igår, tisdag, publicerade SCB nya siffror för deras prognos för hur mycket städerna kommer växa i befolkningsmängd de kommande åren. I topp ligger Göteborg, som kommer växa med över 16 000 invånare. För huvudstaden är den siffran bara 10 000. Men att vara den staden som ska växa mest ställer också större krav på kommunen. Det menar Christina Heikel som är stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige