Image

De får markanvisning i Rosendal

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun har utsett sju byggprojekt till vinnare i markanvisningstävlingen för Rosendal, etapp III.
Publicerad den 12 Juni 2017
Översikt Rosendal. Bild: Uppsala kommun
Översikt Rosendal.

51 anbud kom in, och av de företag som nu ska få bygga är fyra helt nya i Uppsala. I Rosendals etapp III ska sammantaget 447 lägenheter och tio radhus byggas, varav 110 hyresrätter. Målet är att inflyttning kan börja år 2020.

– Vi har fått in många intressanta och nydanande förslag vilket visar hur populärt Rosendal är, både bland företag som vill bygga och människor som vill bo där. Vi fastnade för de här sju byggförslagen eftersom vi anser att de bäst uppfyller våra högt ställda krav på social och grön hållbarhet, säger Erik Pelling (S), ordförande i Uppsala kommuns mark- och exploateringsutskott.

Kommunen vill att Rosendal präglas av hållbarhet, kvalitet och smarta lösningar. Några av byggföretagen har till exempel gått samman och satsat på en app med vilken grannar, näringsidkare och fastighetsbolag kan samverka med varandra. Med hjälp av den ska det gå att bland annat felanmäla, följa sin energianvändning och vattenförbrukning, boka tid i gemensamma bil- och cykelpooler och boka upp leveransskåp för varubeställningar.

Flera bostadshus byggs i trämaterial, i både fasad och stomme. Andra energisnåla lösningar är energifönster och tak som beläggs med solceller. Flera byggföretag satsar även på smarta lösningar för cykeln.

Vinnarna i markanvisningstävlingen är Linbäcks Boende tillsammans med Ettelva Arkitekter, Bonava Sverige tillsammans med Fojab Arkitekter, Småa tillsammans med Sandell Sandberg, Cernera Fastigheter tillsammans med Dreem, Balder Projektutveckling tillsammans med White Arkitekter, RW Bostad tillsammans med Bachhans & Hahn Arkitekter och Möller & Partners tillsammans med Strombo.

– Rosendal har ett fantastiskt läge mellan våra två stora universitet och Akademiska sjukhuset. Samtidigt som det är ett område präglat av närhet till grönska ligger det nära centrala staden. Det är viktigt för oss att det tas till vara och att vi skapar boendemiljöer som är attraktiva för alla som vill bo här, säger Anna Sander, projektledare för Rosendal på Uppsala kommun.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Per Berggren: Olämpligt med Arnhult som ordförande

Bolag Per Berggren utmanar Rutger Arnhult om ordförandeposten i Castellum på bolagsstämman den 25 mars. Här ger han sin syn på situationen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY