Nya Karolinska Solna blir världens största OPS-sjukhus och Skanskas hittills största projekt någonsin. I storlek blir det 320 000 kvadratmeter, motsvarande cirka 24 hötorgsskrapor. Bygget kommer att sysselsätta cirka 2000 personer.
Projektet är det första inom hälso- och sjukvård i Sverige som genomförs som offentlig-privat samverkan (OPS). Det innebär att konsortiet där Skanska och Innisfree äger vardera 50 procent kommer att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till år 2040.
All vård i det nya sjukhuset kommer liksom tidigare att utföras av landstinget.
Uppdraget kommer att inkluderas i orderingången när tilldelningsbeslutet har vunnit laga kraft och slutligt finansieringsavtal har tecknats. Detta väntas ske under andra kvartalet 2010 och kommer då att meddelas separat.
- Detta är en stor dag. Med det Nya Karolinska i Solna tar vi ett stort steg in i framtidens sjukvård. Vi har tecknat ett långsiktigt avtal som minimerar risker för förseningar och fördyringar för skattebetalarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M), landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd.
- Det är en fantastiskt spännande och viktig uppgift att få vara med och skapa ett helt nytt universitetssjukhus i världsklass som kommer att stärka sjukvård och medicinsk forskning i Sverige. Tack vare våra omfattande erfarenheter av sjukhusbyggande och offentlig-privat samverkan har Skanska vunnit detta viktiga uppdrag, vårt största någonsin, säger Johan Karlström, Skanskas vd och koncernchef.
Projektet omfattar att konstruera och bygga, driva och underhålla samt finansiera ett nytt universitetssjukhus med 600 vårdplatser på Karolinska sjukhusområdet i Solna samt därtill hörande forskningslaboratorium, patienthotell och parkeringsanläggning.
Nya Karolinska Solna blir ett helt nytt och toppmodernt universitetssjukhus som kan möta kraven från framtidens sjukvård och forskning. Sjukhuset är designat med patienten i centrum baserat på forskning för att minska smittspridning och påskynda tillfrisknandet. Alla patienter får enkelrum vilket förbättrar säkerhet och integritet och transporterna i sjukhuset effektiviseras genom förarlösa truckar.
Sjukhuset kommer att få en tydlig miljöprofil och blir ett av de första universitetssjukhusen i världen som kommer att miljöcertifieras. Målet är att nå guldnivån i Miljöklassad Byggnad och minst Leed Gold, den nästa högsta nivån, i det internationella certifieringssystemet Leed. Bygget kommer också att genomföras enligt Skanskas koncept Grön arbetsplats som bland annat innebär åtgärder som minskar klimatpåverkan.
Skanskas mångåriga erfarenheter av sjukhusbyggande i Norden, Storbritannien och USA har varit väsentliga i arbetet med det nya sjukhuset. Skanska har också utvecklat och byggt ett stort antal OPS-projekt i världen, inklusive flera stora sjukhus i Storbritannien. Just nu pågår exempelvis konstruktion och byggande av Barts and the London Hospital i centrala London, ett projekt i nästan samma storlek som NKS.
Bygget kommer att genomföras av Skanska Sverige (70 procent) i samarbete med Skanska UK (30 procent). Byggarbetena startar under sommaren 2010 och ambitionen är att den första patienten ska tas emot i december 2015.
Drift och underhåll i form av fastighetstjänster och arbetsplatsservice kommer att skötas av Coor Service Management.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.