Image

De får bygga världens största OPS-sjukhus

AFFäRER Skanska har valts för att utveckla och bygga det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna i offentlig-privat samverkan, OPS. Byggkontraktet uppgår till 14,5 miljarder kronor och Skanska investerar 650 miljoner kronor i projektet. Skanska får uppdraget tillsammans med den brittiska investeringsfonden Innisfree.
Publicerad den 5 Maj 2010

Nya Karolinska Solna blir världens största OPS-sjukhus och Skanskas hittills största projekt någonsin. I storlek blir det 320 000 kvadratmeter, motsvarande cirka 24 hötorgsskrapor. Bygget kommer att sysselsätta cirka 2000 personer.

Projektet är det första inom hälso- och sjukvård i Sverige som genomförs som offentlig-privat samverkan (OPS). Det innebär att konsortiet där Skanska och Innisfree äger vardera 50 procent kommer att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till år 2040.
All vård i det nya sjukhuset kommer liksom tidigare att utföras av landstinget.

Uppdraget kommer att inkluderas i orderingången när tilldelningsbeslutet har vunnit laga kraft och slutligt finansieringsavtal har tecknats. Detta väntas ske under andra kvartalet 2010 och kommer då att meddelas separat.

- Detta är en stor dag. Med det Nya Karolinska i Solna tar vi ett stort steg in i framtidens sjukvård. Vi har tecknat ett långsiktigt avtal som minimerar risker för förseningar och fördyringar för skattebetalarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M), landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd.

- Det är en fantastiskt spännande och viktig uppgift att få vara med och skapa ett helt nytt universitetssjukhus i världsklass som kommer att stärka sjukvård och medicinsk forskning i Sverige. Tack vare våra omfattande erfarenheter av sjukhusbyggande och offentlig-privat samverkan har Skanska vunnit detta viktiga uppdrag, vårt största någonsin, säger Johan Karlström, Skanskas vd och koncernchef.

Projektet omfattar att konstruera och bygga, driva och underhålla samt finansiera ett nytt universitetssjukhus med 600 vårdplatser på Karolinska sjukhusområdet i Solna samt därtill hörande forskningslaboratorium, patienthotell och parkeringsanläggning.

Nya Karolinska Solna blir ett helt nytt och toppmodernt universitetssjukhus som kan möta kraven från framtidens sjukvård och forskning. Sjukhuset är designat med patienten i centrum baserat på forskning för att minska smittspridning och påskynda tillfrisknandet. Alla patienter får enkelrum vilket förbättrar säkerhet och integritet och transporterna i sjukhuset effektiviseras genom förarlösa truckar.

Sjukhuset kommer att få en tydlig miljöprofil och blir ett av de första universitetssjukhusen i världen som kommer att miljöcertifieras. Målet är att nå guldnivån i Miljöklassad Byggnad och minst Leed Gold, den nästa högsta nivån, i det internationella certifieringssystemet Leed. Bygget kommer också att genomföras enligt Skanskas koncept Grön arbetsplats som bland annat innebär åtgärder som minskar klimatpåverkan.

Skanskas mångåriga erfarenheter av sjukhusbyggande i Norden, Storbritannien och USA har varit väsentliga i arbetet med det nya sjukhuset. Skanska har också utvecklat och byggt ett stort antal OPS-projekt i världen, inklusive flera stora sjukhus i Storbritannien. Just nu pågår exempelvis konstruktion och byggande av Barts and the London Hospital i centrala London, ett projekt i nästan samma storlek som NKS.

Bygget kommer att genomföras av Skanska Sverige (70 procent) i samarbete med Skanska UK (30 procent). Byggarbetena startar under sommaren 2010 och ambitionen är att den första patienten ska tas emot i december 2015.

Drift och underhåll i form av fastighetstjänster och arbetsplatsservice kommer att skötas av Coor Service Management.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige