Image
Henrik Saxborn.
Henrik Saxborn. Bild: Castellum

Castellum hyr ut Sveriges minsta kontor

Bolag Att jobba hemifrån kan vara alldeles, alldeles underbart – men knappast om man bor i en trång etta med köksbordet som arbetsplats. För att belysa detta utmanar Castellum landets företagsledare att pröva unga hemmajobbares vardag på Sveriges minsta kontor, en vanlig enrumslägenhet.
Publicerad den 8 September 2021

– I längden är det ohållbart att kombinera arbetsliv och privatliv på en liten yta. Det är viktigt att erbjuda alla anställda ett riktigt kontor när vi försöker att återgå till det normala, säger Helena Dino, HR-chef på Castellum.

78 procent av Sveriges unga vuxna (18-25 år) önskar ett kontor att gå till efter pandemin, och mer än hälften vill jobba heltid på kontoret. Det framgår av undersökningen "Framtidens arbetsliv 2021" som genomförts av undersökningsföretaget Axiom Insight.

Unga storstadsbor lever i genomsnitt på 33 kvadratmeter, en yta som under pandemin förvandlats till ofrivillig arbetsplats för många. En av dessa är Jonathan Elmblad, som under det senaste året tvingades omvandla sin enrummare till hemmakontor.
– Över en natt blev jag tvungen att möblera om min etta till både konferensrum, lunchrum och mötesrum. Samtidigt skulle det finnas plats att sova, umgås och leva. Jag hoppas att många företagsledare nappar på att prova att jobba i en liten lägenhet för en dag. Det kan ge en tankeställare att när man funderar vidare på framtiden kring sin och sina anställdas arbetsplats, säger han.

"Jobba hos Jonathan" är ett initiativ för att väcka frågan kring de ungas nya arbetssituation, och vad hemmajobbande innebär såväl socialt som karriärmässigt.

Med initiativet vill Castellum visa landets företagsledare hur många av deras unga anställdas arbetsdag kan se ut, i en trång liten lägenhet. Det är en situation som skiljer sig markant från den så kallade boomer-generationen, födda någonstans mellan 40-talets slut och 60-talets början. Alltså den resursstarka generation som idag innehar många av samhällets mäktigaste positioner – och dessutom har goda möjligheter att jobba från ett avskilt arbetsrum i bostaden.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige