Image

Byggstart för Stockholms första passivhuslägenheter

BYGG NCC är nu först ut med att bygga passivhuslägenheter i Stockholm. På måndagen startade finansborgarrådet Sten Nordin bygget av det som ska bli 59 lägenheter med halverad energiförbrukning.
Publicerad den 29 September 2008

För miljön innebär det 32 ton mindre koldioxidutsläpp per år. För de boende medför det med dagens energipriser en årlig besparing på cirka 5 000 kronor.
De fem bostadshusen med 59 lägenheter drar cirka 50 procent mindre energi än andra nybyggda hus och har minimal klimatpåverkan. Extra tjocka och täta väggar gör att värmen bevaras och kan återvinnas. Typiskt för passivhus är att de saknar traditionella värmesystem och radiatorer. Istället har de extra välisolerade och lufttäta väggar kombinerat med effektiva system för återvinning av värmen ur ventilationsluften. Ett mekaniskt ventilationssystem tar vara på värmen som främst skapas av de boendes kroppsvärme, elektriska apparater och belysning. Bara de kallaste dagarna tillförs extra värme.

Utifrån dagens energipriser sparar de boende i de 59 lägenheterna sammanlagt 250 000 kronor om året i driftkostnader. För miljön innebär det 30 ton mindre koldioxid, vilket motsvarar 220 flygresor tur och retur Stockholm - Malmö. Fastighetens värde ökar också när energipriser och krav på miljöanpassning ökar.

- I Beckomberga kommer klimatpåverkan att bli minimal med tanke på energilösningen med fjärrvärme, solfångare och andel i vindkraftverk, säger Jenny Winblad, miljösamordnare NCC.

En annan egenskap är att husen ger bättre inomhusmiljö. Boende i passivhus har fått mindre problem med astma och pollenallergi för att husen är lufttäta och inomhusluften välfiltrerad. De tjocka väggarna ger även vackra djupa fönsternischer och gör det mycket tyst inomhus.

De flesta passivhusen har byggts i västra Sverige, med start 2001, men fram tills nu inga i Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige