Image

Byggnadsvårdsföreningen säger nej till Nobel Center

Bygg/Arkitektur I fredags lämnade Svenska byggnadsvårdsföreningen in sitt yttrande över planförslaget för Nobel Center på Blasieholmen till Stockholms stadsbyggnadskontor. Föreningen avstyrker planförslaget som bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset.
Publicerad den 21 April 2015

Turerna kring Nobel Center har varit många och allmänintresset är stort. Det visar inte minst Facebook-gruppen 'Bevara Tullhuset och hamnmagasinet på Blasieholmen' som i skrivande stund har över 8 000 följare. Då Svenska Byggnadsvårdsföreningen i samarbete med Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen den 16 mars arrangerade sitt seminarium ’Nobel Center - tillgång eller katastrof?’ kom hundratals åhörare och i medierna lyfts frågan dagligen från olika håll.

Nu har Svenska byggnadsvårdsföreningen lämnat in ett yttrande över planförslaget. Planen avstyrks på grund av de negativa effekterna för stadsbilden, för att den unika historiska hamnmiljön utraderas och för att förslaget innehåller stora osäkerheter om hur trafiken ska lösas. Föreningen anser att förslaget medför påtaglig skada på riksintresset och därmed strider mot miljöbalken.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserien del 4: Från ruinens brant till lyckad rekonstruktion

Bolag Ett turbulent år. Så kan man sammanfatta året mellan 2019 till 2020 för Real Holding. Men de lyckades vända på skutan trots att rekonstruktionen tog mer än ett år att genomföra. Det läser du här mer om i Fastighetssveriges fjärde del i artikelserien om konkurser och rekonstruktioner vi minns.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige