Image
Sergels torg.
Sergels torg. Bild: Jonas Bergsten

Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

Bostäder Imorgon, tisdag, kommer hundratals byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin att samlas på Sergels torg för att demonstrera mot regeringens passivitet inför krisen i byggbranschen. Även bostadsminister Andreas Carlson kommer att vara på plats för att möta byggnadsarbetarna och ta emot en namninsamling.
Publicerad den 5 Februari 2024

Byggkrisen visar inga tecken på att avstanna och både konkurser och varselsiffror når rekordnivåer. Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta initiativ till kampanjen "Bygg bort krisen – bygg bostäder".

Som en del av kampanjen samlas nu byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin på Sergels torg för att uttrycka sitt missnöje mot hur regeringen hanterat byggkrisen.

Bland talarna finns, utöver engagerade byggnads- och industriarbetare, Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Även Bostadsminister Andreas Carlson (KD) närvarar för att möta byggnadsarbetarna och ta emot en namninsamling med krav på att regeringen ska göra mer för att få fart på byggandet.

– Regeringen måste inse allvaret och ta ansvar för landets bostadsförsörjning och för vår byggindustri. En långvarig kris i byggbranschen kommer få stora konsekvenser för hela samhället och riskerar även att spridas till andra branscher, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggbranschen är den bransch som varslade flest personer om uppsägning under sista kvartalet 2023. Totalt varslades 3 512 anställda enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Antalet konkurser inom byggbranschen ökade med 38 procent 2023 jämfört med 2022.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige