Image
Det polska byggbolag Lambds stäms av Byggnads på 1,4 miljoner för brott mot kollektivavtalet.
Det polska byggbolag Lambds stäms av Byggnads på 1,4 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Bild: Wikimedia commons

Byggnads stämmer polskt byggbolag för brott mot kollektivavtal

Bolag Fackförbundet Byggnads stämmer det polska byggbolaget Lambda AS i Arbetsdomstolen. Företaget har arbetat som underentreprenörer åt Skanska och Peab vid bland annat sjukhus- och universitetsbyggnationer i främst Småland och Blekinge. Byggnads granskning visar att företag systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till ett 115-tal anställda inom bolaget.
Publicerad den 24 Mars 2023

Efter granskning av Byggnads har upprepade fall konstaterats där anställda varken fått ut rätt lön eller semesterersättning. Arbetstagarna har därigenom inte heller fått den ob-ersättning eller de pensionsinbetalningar de har rätt till.

Fallet är ett av många där utländska byggföretag, enligt Byggnads, satt i system att vinna upphandlingar genom att bryta mot kollektivavtalet och undanhålla löner och ersättningar från sina anställda. Flera av arbetsplatserna där företaget varit verksamma har dessutom varit samhällsbyggnader finansierade av skattepengar.

– Det känns som måndag hela veckan när vi återigen tvingas stämma ett utländskt byggföretag för fusk med löner och ersättningar. Att Skanska och Peab inte själva identifierat och sparkat ut det här bolaget är rent pinsamt. Det visar tydligt att de stora byggföretagen inte har koll på sina underentreprenörer och att det krävs hårdare kontroller för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Granskade arbetsplatser där Lambda varit verksamma:

East, lägenheter i Jönköping, underentreprenör åt Skanska.
Gradienten, hotell i Jönköping, underentreprenör åt Skanska.
Snöflingan, lägenheter i Växjö, underentreprenör åt Skanska.
Ambulanscentralen i Karlskrona, underentreprenör åt Skanska.
Nya psykiatriska sjukhuset i Kalmar, underentreprenör åt Peab.
Linnéuniversitet i Kalmar, underentreprenör åt Skanska.
Blekingesjukhuset i Karlskrona, underentreprenör åt Skanska.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Polestar letar fastighetsägare till jätteetableringen på Hisingen

Göteborg När Fastighetssverige får tag i kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius (S) är han på väg över Hisingsbron, till den plats där 400-årsjubilieumet ska arrangeras. På samma plats som elbilsföretaget Polestar nu har fått en direktanvisning. Han säger att det här är startskottet för den stadsutveckling som kommer ske i Frihamnen. Nu startar försöken att hitta en lämplig partner och framtida fastighetsägare säger Polestars pressansvarige i Europa.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige