Image

BSK Arkitekter formger Sveriges största passivhus

Arkitektur BSK Arkitekter har vunnit formgivningstävlingen för den nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg. Byggnaden på 12 000 kvadratmeter har fokus på hållbarhet och kommer bli Sveriges största så kallade passivhus.
Publicerad den 3 April 2012

Vinsten bekräftar BSK Arkitekters satsning på vårdbyggnader, med tidigare vunna uppdrag för nya Södersjukhuset och nya rättspsykiatriska anläggningen i Huddinge.

- Det är fantastiskt roligt att återigen få förtroende att utveckla vårdbyggnader i Sverige. Vårt förslag heter ”Framkant” och vi tror att vårt synsätt med fokus på effektiva flöden, säkerhet och god arbetsmiljö kombinerat med långsiktig hållbarhet kan förnya sättet att bygga vårdanläggningar i framtiden, säger Anna Espling Rolf, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Den nya kliniken i Trelleborg ska vara den sammanhållande enheten och centrum för rättspsykiatri i Skåne. Det övergripande projektmålet har varit att förnya och utveckla den rättspsykiatriska verksamheten samt skapa en säker och bra arbetsmiljö för personalen, kombinerat med en läkande vårdmiljö för patienterna.

I motiveringen till valet av BSK Arkitekters förslag lyfte juryn fram bra funktioner, genomtänkt flöde och hög säkerhet. Sammantaget allt som kommer att underlätta verksamheten. Dessutom tros förslaget ansluta till staden på ett bra sätt och utstråla trygghet.

- Den nya anläggningen har stort fokus på hållbarhet och i vårt förslag har vi arbetat mycket med energihushållning och hållbara byggmaterial. Den tekniska utformningen är också gjord för att minimera energiförluster enligt passivhus-principerna, vilket innebär att byggnaden nästan är självförsörjande på uppvärmning. Det här kommer bli det största passivhuset i Sverige och det första som byggs för vårdverksamhet, säger Anna Espling Rolf.

Fakta nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg:

Projekteringsstart: vår 2012.
Inflyttning: 2016.
Storlek: 12 000 kvadratmeter.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige