Image

Brittiska problem för Skanska

EKONOMI Skanska har fått ökade kostnader för tre stora fastprisprojekt i Storbritannien. Värdet av de tre projekten – med ett totalt ordervärde på cirka 14 miljarder kronor – skrivs nu ner med 335 miljoner kronor.
Publicerad den 15 April 2008

I de tre sjukhusprojekten ansvarar Skanska för finansiering, utformning, byggande och drift under en definierad avtalsperiod. Projekten har ett totalt produktionsvärde på cirka 14 miljarder kronor och spänner över långa produktionsperioder.

Under projektens gång har projektens omfattning förändrats vilket har medfört väsentliga kostnadsökningar för att få projekten färdigställda i tid. Detta skall regleras i förhandlingar med kunder och underentreprenörer. Pågående förhandlingar har visat på svårigheten att få en rimlig kompensation för ökade kostnader och detta har föranlett en mer pessimistisk syn på projektens slutresultat.

– Den här typen av projekt med fastpriskontrakt och långa produktionstider har traditionellt resulterat i högre marginaler än andra typer av projekt samtidigt som dessa projekt är förknippade med högre risker. Det inträffade belyser vikten av att vi fortsätter att ytterligare stärka vår riskhantering för denna typ av projekt, säger Johan Karlström, vd och koncernchef i Skanska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"En satsning som andas framtidstro"

Bygg/Arkitektur En storsatsning genomförs i Karlstad när Färjestad ska utvecklas med 100 000 nya kvadratmeter bestående av bostäder, kontor, handel och parkering. Tomas Rhöse, vd för Löfbergs Fastigheter, berättar för Fastighetssverige om arbetet med området, vad det betyder för Karlstads framtid och om de viktigaste delarna i processen framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige