Image
Bild: David Castor / Wikimedia Commons

BRF köper fastighet av Malmö stad

Transaktioner HSB BRF Roskilde i Malmö friköper fastigheten Roskilde 1 av Malmö stad. Köpesumman är 81 507 000 kronor och beräknas på en byggrätt om 12 819 kvadratmeter bruttoarea.
Publicerad den 20 November 2019

Tekniska nämnden samtyckte till styrelsens ansökan om friköp i juni 2019 och med fullmäktiges beslut den 31 oktober 2019 förvärvar bostadsrättsföreningen fastigheten. Bostadsrättsföreningens styrelse har hanterat friköpsprocessen, fört dialog med Fastighets- och gatukontoret samt Nordea, men betonar att styrelsen har yrkeskompetens inom området.

BRF Roskilde bildades 1944 och har haft fastigheten med tomträttsupplåtelse med en årlig hyra på 13 384 kronor från 1944 till 2019. De två bostadshusen på fastigheten uppfördes 1945 med 160 bostadsrätter och är belägna vid Roskildevägen norr om Pildammsparken i Malmö.

Bostadsrättsföreningen hade en extra föreningsstämma hösten 2018 där alternativen var att förnya tomträttsavtalet med 1 640 000 kronor per år i tomträttsavgäld eller att friköpa fastigheten för 81 507 000 kronor. Föreningens medlemmar tog beslut om friköp samt finanserna det med lån och en procent amortering per år.
– Friköpet är initialt en stor kapitalsatsning, men det ger kontroll över marken som våra hus står på och en bostadsrättförening är en evighetsförvaltare. Vi kan inte sälja fastigheten och då är det ett naturligt steg att köpa marken, som vi redan förvaltar. Det gäller att styrelsen har kontroll över kassaflöde och underhållsplaneringen samt amorterar på lånen, vi har planerat ekonomin långsiktigt och bostadsrätternas avgiftshöjning blir tre procent 2020. Därtill måste man ha en bra bankkontakt som ser värdet i investeringen och det har vi i Nordea som lånat oss hela friköpsbeloppet, säger Jörgen Magnusson, ledamot i styrelsen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastator-toppen om krisbolagets utsatta läge

Bolag Med ett Fastator som redovisar minskat substansvärde, minskande omsättning och en ökande rörelseförlust har styrelseledamoten och tillförordnade vd:n Björn Rosengren inga svårigheter att hålla sig för skratt. Fastighetssverige fångade upp honom för att få hans syn på bolagets framtid.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige