Image

Botkyrkabyggen ska sälja 1 000 bostäder

Transaktioner Botkyrka kommun har beslutat att sälja 1 000 bostäder ur det kommunala bostadsbolagets bestånd. Här är kraven man ställer på en kommande köpare.
Publicerad den 15 Juni 2012

Kommunfullmäktige i Botkyrka beslutade i går att tillåta kommunens bostadsbolag att sälja 1000 bostäder av sitt bostadsbestånd. Det handlar om lägenheter som byggdes mellan 1965 och 1975.
- En försäljning av dessa bostäder blir en bra affär för Botkyrkabyggen som bolag. Men det blir först och främst en bra affär för Botkyrka, då försäljningen kommer att ge oss bättre förutsättningar för samhällsutveckling. Vi vill inte att våra stadsdelar ska vara ”bara bostadsområden”. Därför ser vi nu till att förverkliga en del av vår ambition om en vidare utveckling av miljonprogramsområden, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

För att försäljningen av 1000 lägenheter ska ske i enlighet med kommunens långsiktiga planer har man ställt upp kriterier som Botkyrkabyggen ska använda vid beslut om köpare.

Köparen ska:
• Vara långsiktig (minst 10 år) och aktivt förvaltande.
• Ha ett brett och stort bostadsbestånd och därmed ha kapacitet för upprustning och förnyelse.
• Klara lokal närvaro och ha intresse för att utveckla stadsdelen, som en samarbetspartner till kommunen och Botkyrkabyggen.
• Ha ambition att rusta upp, energieffektivisera och förnya sitt fastighetsbestånd.
• Vara öppen för viss omvandling till bostadsrätter vid hyresgästinitiativ.
• Vara positiv till nyproduktion av bostäder i stadsdelen.
- Vi ser framemot att hitta en köpare som delar kommunens och Botkyrkabyggens ambitioner och att vi tillsammans förbättrar bostadsmiljön för många Botkyrkabor, säger Katarina Berggren.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige