Image
Fastigheten Skotten 6 i korsningen Drottninggatan/Kungsgatan i centrala Stockholm.
Fastigheten Skotten 6 i korsningen Drottninggatan/Kungsgatan i centrala Stockholm. Bild: Atrium Ljungberg

Axfast köper Glashuset i centrala Stockholm för 1,9 miljarder

Transaktioner Axfast har träffat avtal om förvärv av fastigheten Skotten 6, även kallad Glashuset, i korsningen Kungsgatan-Drottninggatan i Stockholm. Säljare är Atrium Ljungberg och förvärvet genomförs som en bolagsaffär där fastigheten kommer att tillträdas den 31 januari. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1,9 miljarder kronor.
Publicerad den 17 Januari 2023

Drottninggatan i Stockholm city är en av Sveriges mest välkända och trafikerade gågator med ett flöde om mer än 20 miljoner människor per år. Fastigheten som tidigare var en del av de anrika PUB-huset innehåller idag både kontor och handel i flera plan.
– Skotten 6 ligger i ett område vi känner väl och där vi äger flera fastigheter sedan tidigare. Vi ser en kombination av bra hyresgäster och långsiktig potential som vi tycker om, säger Johan Berfenstam, VD för Axfast.
Axfast har vid förvärvet använt sig av DLA Piper, Deloitte och WSP som rådgivare.

– Atrium Ljungbergs affärsmodell handlar om att utveckla attraktiva stadsmiljöer. Stora sammanhängande områden med en blandning av kontor, handel, bostäder, kultur och utbildning. Att sälja Skotten 6 är ett naturligt steg i att renodla vårt fastighetsbestånd till platser där vi har möjlighet att förverkliga vår vision och stadsutvecklingsstrategi, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1 900 miljoner kronor. Totalt hyresvärde är cirka 95 miljoner kronor och fastigheten har en ekonomisk vakansgrad om cirka tolv procent. Affären ger ett resultat efter skatt om cirka -36 miljoner kronor baserat på värderingen vid årsskiftet, varav cirka sju miljoner kronor avser realiserad värdeförändring efter avdrag för omkostnader, cirka -19 miljoner kronor avser uppskjuten skatt netto och cirka -24 miljoner kronor avser nedskrivning goodwill. Frånträde sker 31 januari 2023 och resultatet kommer att redovisas i bokslutet för det första kvartalet 2023.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Modekedjans inrednings-satsning lämnar centralt läge

Uthyrning Efter fem år lämnar Ellos Home sin butik på Korsgatan mitt i Göteborgs CBD.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige