Image
Avion Shopping.
Avion Shopping. Bild: Ingka Centres

Avion Shopping expanderar med 12 000 kvadratmeter

Bygg/Arkitektur Ingka Centres inleder den första fasen av expansionen av Avion Shopping. I takt med att Umeå växer ska mötesplatsen byggas ut med 12 000 kvadratmeter med målet att fortsätta vara en levande lokal mötesplats med klimatsmarta lösningar och positiva upplevelser i fokus. Projektet är beräknat att kosta cirka 350 miljoner kronor och förväntas vara klart hösten 2025.
Publicerad den 27 Juni 2024

Expansionen är, enligt Ingka Centres, ett svar på Umeås snabba tillväxt och lokalbefolkningens ständigt förändrade behov. Staden beräknas ha fler än 200 000 invånare till 2050 och bara på Teg, området närmast Avion, byggs nu 4000 nya lägenheter. Tillbyggnaden kommer att komplettera Avions nuvarande upplevelser och erbjudanden och beräknas locka ytterligare en miljon besökare, utöver de över 4,2 miljoner som redan besöker Avion årligen.
– Det är så roligt att se Avion Shopping i Umeå växa. På Ingka Centres vill vi vara lokalt relevanta för att möta våra besökares behov och önskemål. När Umeås livliga stadsbild expanderar vill vi att Avion ska vara en plats som växer tillsammans med staden och lokalbefolkningen. Vårt mål är att förvandla Avion Shopping till en mötesplats för de många människorna där de kan shoppa, äta och ha roligt tillsammans, samtidigt som företag blomstrar och ger tillbaka till lokalsamhället, säger Lars Wild-Nordlund, Operations Manager Nordic på Ingka Centres.

För att ta del av de nya möjligheterna och starka besökssiffrorna har Coop, Rusta och Candyworld valt att ansluta sig till expansionen. Tillsammans med andra starka varumärken kommer de att stärka och bredda shoppingupplevelsen och möta lokalbefolkningens behov. Därtill kommer Systembolaget att utöka sin befintliga butik.
– Intresset från marknaden är stort till följd av mötesplatsens fantastiska läge och styrka. Merparten av enheterna i expansionsområdet är redan signerade. Vi tror på Umeå, och området här vid Avion, och det är kul att se att flera hyresgäster också gör det. Tillsammans jobbar vi för att skapa en attraktiv mötesplats för de många människorna i Umeå, kommenterar Mia Eskilsson, Meeting Place Manager på Avion Shopping.
– Jag ser verkligen fram emot de nya etableringarna på Söderslätts handelsområde. Det bådar för en god framtid och en bra mötesplats för Umeåborna. Jag tror att de nya butikerna kommer att locka ännu fler besökare till Ikea och Avion Shopping, säger Peter Forsberg, Market Manager Ikea Umeå.

I linje med Ingka Centres globala hållbarhetsstrategi är miljövänliga lösningar och praxis en avgörande del av projektet. Expansionen av Avion Shopping kommer att utvecklas enligt BREEAM-standarden Excellent. För att följa kraven kommer optimal sophantering och hållbara byggnadsmaterial att implementeras i projektet. Dessutom ska en ekologisk studie utförd av en expert säkerställa att byggnadsprojektet arbetar med biologisk mångfald på bästa sätt och för att öka tomtens ekologiska värde genom ängsvegetation, insektshotell och fågelholkar.

Expansionen kommer dessutom att kunna dra nytta av de hållbara energilösningar som redan finns på plats i Avion med 100 procent fossilfri el och energieffektiv uppvärmning och kylning som tillhandahålls av den geotermiska anläggningen i den nuvarande byggnaden.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De tyngsta Q2-rekryteringarna

Karriär En rad tunga vd-tjänster tillsattes under andra kvartalet. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste rekryteringar under Q2 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige