Image
Flygbild över Arlandastad.
Flygbild över Arlandastad. Bild: Arlandastad Group

Arlandastad Group investerar 54 miljoner kronor i solceller

Energi/miljö Arlandastad Group investerar i solceller och batterier för produktion, lagring och frekvenshandel med start under kvartal 3, 2024. Bolaget tänker genom frekvenshandel avlasta energisystemet för området. Först ut testas två fastigheter med en kombination av solceller och energilagring.
Publicerad den 19 Juni 2024

– En snabb omställning av energisystemet är helt avgörande för en hållbar utveckling. Som utmanare tar vi egna vägar för att hitta lösningar där vi baserat på ambitioner inom hållbarhetsområdet minskar vår klimatpåverkan samtidigt som vi i stort bidrar till utvecklingen av ett hållbart energisystem, säger Anna Stenströmer HR- och hållbarhetschef, Arlandastad Group.

Den stora sammanhängande marken som bolaget äger och utvecklar ger unika fördelar att över tid bygga upp en elnätsamverkan för fastighetsinnehavet.

– I ett nästa steg ser vi möjlighet att skapa ett sammanhängande nätverk för bolagets totala fastighetsportfölj. Inte bara för försörjning av separata fastigheter men också för elnätsamverkan mellan fastigheterna. Kan vi dessutom över tid erbjuda våra hyresgäster och samarbetspartners energilösningar ser vi det som ett välkommet bidrag till omställningen och en lönsam service för oss och våra kunder, säger Thomas Cassel Affärsutvecklare, Arlandastad Group.

Först ut testas två fastigheter med en kombination av solceller och energilagring. Att komplettera de förnybara energikällorna med energilagring gör att bolaget kan fördela om energin över dygnet och överskott från solelproduktionen kan nyttjas när solen gått ner. Batterierna bidrar även till att skapa en effektreserv. Kombinationen av förnybara energikällor och energilagring skapar möjligheter för fler fastigheter i området att i ett nästa steg kopplas samman och bilda en egen elnätsamverkan.

Mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO som hyr lokaler i en av fastigheterna blir först ut med att testa energilösningen.

– Våra kunder efterfrågar hållbara och säkra event. Möjligheten med att leverera egenproducerad el till evenemangen ser vi som en stor fördel för oss och våra kunder, både vad gäller lönsamhet och resiliens, säger Anna Bauer vd, Scandinavian XPO.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige