Image

Arkitekttävling för sportanläggning avgjord

ARKITEKTUR BIG, AKT, Tyréns och Transsolar har belönats med första pris i en arkitekttävling i Malmö för en 100 000 kvadratmeter stor sportanläggning. Se bilderna här.
Publicerad den 28 Oktober 2009

The World Village of Women Sports avser att skapa en naturlig samlingsplats för forskning, utbildning och träning inom alla områden med anknytning till utvecklingen av damidrott. Placerat i Malmö centrum , kommer den 100 000 kvadratmeter stora anläggningen skapa ett regionalt landmärke och en ny attraktion för området.

Det vinnande bidraget är utvalt bland fem bidrag, av en jury bestående av initiativtagaren och huvudfinansiären Kent Widding Persson, medgrundaren och entreprenören Mårten Hedlund, Stadsarkitekt i Malmö Stad Ingemar Gråhman, arkitekter Mats Jacobsson och Cecilia Hansson tillsammans med representanter från Malmö Stad.

- BIG:s design lägger stor vikt vid att skräddarsy arkitekturen för kvinnor med en otvungen atmosfär och en känsla av välbefinnande. Arkitektbyrån ser WVOWS som en stad i staden snarare än som ett sportkomplex. Den avgörande faktorn har varit det holistiska tillvägagångsättet och designens helhetsintryck – förmågan att interagera med grannskap och miljö, samt på en och samma gång skapa attraktiva bostäder och verksamheter, säger Mats Jacobson, Jurymedlem på WVOWS.

Planerat som en stad i staden, snarare än ett sportkomplex kombinerar WVOWS individuella byggnader med varierande ändamål med öppna platser och publika gårdar. Det sluttande taklandskapet och de alternerande byggnadsvolymerna förser komplexet med den varierande identiteten hos en liten by tack vare anpassningen till skalan hos det omkringliggande grannskapet. De interiöra gatorna animeras genom publika verksamheter påminnande om en medeltida stadskärna, gynnande alla aspekter av det mänskliga livet – generöst boende, arbete och intensiv lek.

- Med hänsyn till de speciella behoven hos alla kvinnor från alla kulturer och i alla åldrar, har särskild uppmärksamhet lagts på att förse "sportbyn" med en känsla av intimitet och välmående vilket ofta saknas i de mer maskulina, industriella sportkomplexen som påminner mer om fabriker för fysisk aktivitet, än ett tempel för kropp och själ, säger Bjarke Ingels, Partner-In-Charge på BIG.

Den centrala hallen är tillräckligt stor att hysa professionella fotbollsmatcher såväl som konserter, konferencer, utställningar och loppmarknader. Istället för att vara en introvert sportarena, avstängd från den omkringliggande staden, - uppenbarar den sig som ett öppet och välkomnande offentligt rum, synliggjort från de passerande gatorna – och erbjuder generöst dess interiöra liv för de förbipasserande. Nätverket av gångstråk kring den centrala sporthallen kopplas till det omkringliggande gatunätet såväl som till de interiöra gallerierna i Kronprinsen, och omvandlar hela området till ett komplett ekosystem av urbant liv.

- WVOWS flätar samman hög ambitionsnivå inom publika rum, privat logi, liv och arbete, hälsa och rekreation, sport och kultur. Likt en by snarare än ett sportkomplex smälter det samman den moderna utopin hos intilliggande Kronprinsen med den intima skalan och finmaskigheten i Malmös närliggande historiska stadskärna, säger Bjarke Ingels, Partner-In-Charge på BIG.

- Från den centralt belägna fotbollsplanen placerad i hjärtat av grannskapet, till gymmen och auditoriet, från universitetets handbollshallar till hälsohusets laboratorier och forsknings institut, är hela grannskapet hängiven sport, säger Nanna Gyldholm Møller, Projektledare på BIG.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige