Image
Areims Jessika Jonsson är en av finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna.
Areims Jessika Jonsson är en av finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna. Bild: Areim

Årets Unga Fastighetskvinna: Jessika Jonsson till final!

Fastighetskvinnan Under tre dagar presenterar vi finalisterna i Fastighetssveriges utmärkelse Årets Unga Fastighetskvinna. I dag: Areims Jessika Jonsson, en 27-åring som redan har gjort stora insatser för att locka unga kvinnor till branschen.
Publicerad den 10 September 2020

Årets Unga Fastighetskvinna är en utmärkelse som Fastighetssverige instiftade i samband med den första upplagan av seminariet Fastighetskvinnan 2014. Syftet är att uppmärksamma och lyfta fram dagens unga talanger och framtidens ledare inom den svenska fastighetsbranschen.

Juryn, bestående av Kristina Alvendal, Biljana Pehrsson och Akademiska Hus, har nu utsett tre finalister som bjuds in till seminariet Fastighetskvinnan på Grand Hotel den 14 oktober där vinnaren utses. I går presenterades Alexandra Lövgren.

Du ser programmet för seminariet här och du anmäler dig här.

Dagens finalist är Jessika Jonsson, som efter fem år på Cushman & Wakefield i somras började på en ny tjänst i Areims investeringsteam, där hon arbetar med förvärv och försäljningar för Areims fonder runt om i hela Norden.

– Efter fem år på konsultsidan kände jag att det var en intressant utmaning att gå över till investeringssidan, och inte bara arbeta med transaktioner utan även med att utveckla fastigheter och skapa långsiktiga värden till investerare, hyresgäster och samhället i stort.

Du började den 1 juni, hur var det att komma in i företaget då, med tanke på pandemin och hemarbete och allt vad det innebär?

– Det gick väldigt bra. Mina kollegor hjälpte mig att komma in i rollen snabbt trots att många möten var via video och jag har redan fått möjlighet att arbeta med flera väldigt intressanta projekt, säger Jessika Jonsson, som började på Cushman & Wakefield direkt efter sin masterexamen på KTH.

– Jag läste fastighetsekonomi på KTH och lockades av kombinationen av ekonomi, samhällsutveckling och affärer. På en av fastighetsekonomikurserna hade vi en gästföreläsare från Cushman & Wakefield, Patrik Lundström, som föreläste om fastighetsvärdering. Jag tyckte att det var väldigt intressant. Han sa att de just då hade en tjänst ledig inom värdering. Jag sökte och fick den.

Under åren på Cushman & Wakefield arbetade Jessika Jonsson med både värderingar, analyser och transaktioner som auktoriserad värderare. Hon var även delaktig i många rekryteringsprocesser.

– Det var framför allt killar som sökte tjänsterna. Att få fler tjejer intresserade är en stor utmaning, inte bara för Cushman & Wakefield utan för hela branschen. Jag tog initiativ till att ordna aktiviteter för kvinnliga studenter, exempelvis regelbundna tjejmingel, och vi såg att vi efter det fick en betydligt högre andel kvinnliga sökande till tjänsterna.

Även under KTH-tiden jobbade hon med jämställdhetsfrågan.

– Ja, det är något jag brinner för. På KTH var jag projektledare för Jämställdhetsveckan där vi uppmärksammade jämställdhetsfrågor och jag satt även med i ett kvinnligt nätverk som hade nätverksträffar i samarbete med olika företag för att stärka banden mellan kvinnliga studenter och näringslivet.

Jessika har även varit jobbmentor på högstadieskolor runt om i Stockholm för att försöka få eleverna att få upp ögonen för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn och öka mångfalden.

Hon arbetar även med nätverksträffar i sin roll som styrelseledamot i FFE (Föreningen Fastighetsekonomerna). Hon är även Sveriges yngsta medlem i RICS, vilken är en internationell erkänd certifiering.

– Jag jobbar mycket med att främja nätverkandet och samarbetet inom branschen och under de konferenser som vi anordnar med FFE vill vi fokusera mycket på innovation och samhällsutveckling. På Cushman & Wakefield arbetade jag exempelvis med att utveckla och automatisera värderingsprocesserna med hjälp av ny teknik. Det är intressanta frågor och det är viktigt med samarbete och utbyte i branschen för att den ska fortsätta att utvecklas.

Du är 27 år i dag, vad gör du om tio år?

– Jag vill vara med och utveckla branschen och hoppas att jag kan inspirera och vara en förebild för andra unga kvinnor – så att fler ger sig in i branschen och att de vågar ta plats. Utöver det jobbar jag förhoppningsvis vidare med investeringar inom fastighetsbranschen, där jag får möjlighet att bidra med nytänkande idéer och innovation.

FAKTA
Namn: Jessika Jonsson.
Ålder: 27 år.
Titel: Investeringsanalytiker på Areim.
Tidigare arbetsgivare: Cushman & Wakefield.
Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.
Familj: Sambo.
Fritidsintressen: Tränar inför Vasaloppet och njuter av att vara ute i skogen och plocka svamp. Gillar även att läsa böcker om teknik och framtiden, exempelvis hur artificiell intelligens förändrar våra liv.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastighetskvinnan 2020

Var: Grand Hotel, Stockholm.

När: 14 oktober, 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Pris: 4995 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.

Med anledning av corona-pandemin har vi på Fastighetssverige valt att öka säkerhetsnivån till max vad gäller hygien på samtliga våra seminarier. Det kommer att finnas relevant skyddsutrustning, såsom handsprit och ansiktsmasker, tillgänglig på plats och vi kommer att möblera med generöst utrymme i seminariesalen för att säkerställa att vi kan hålla social distans enligt nu gällande regler och rekommendationer. Hotellen kommer också att ha maximalt förhöjda städ- och hygienrutiner kring alltifrån toaletter till all kost som serveras under dagen.
Enligt besked från Polismyndigheten är Fastighetskvinnan inte att betrakta som offentlig tillställning varför vi kommer kunna genomföra seminariet fysiskt vilket innebär att du kan känna dig helt trygg med att nu boka din plats!
Föredrar du att inte närvara fysiskt på Fastighetskvinnan kan du följa dagen från din dator/mobil/läsplatta då vi kommer att live-streama hela dagen. Du kommer också att kunna ställa frågor till talarna via Menti-systemet.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch - ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Du kan läsa om förra årets seminarium här.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se

Se filmen från 2019 års event här:Partners: 

  

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY