Image

Fastighetskvinnan - 2 September 2021

2 september 2021

Ett unikt inspirations- och affärsseminarium där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en mer jämställd fastighetsbransch. Du får en matnyttig uppdatering av marknadsläget på ett affärsseminarium som gör skillnad!


Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

9.00 Välkommen!
Anna Bellman, moderator och Nicklas Tollesson, projektledare, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News 

Bransch/expertpanel
   
Christina Kämpe, regionchef och director, Capital Markets på Colliers, Mimmie Sundin, affärschef, Arcona, Victoria Ödmark, affärsutvecklare, NREP och Helena Staaf, senior projektledare och verksamhetsutvecklare, Forsen

9.20 Makroanalys – vart är världen på väg?
Ränteläge, handelskonflikter och oroligheter – och ovanpå allt den värsta pandemin på 100 år och ett klimathot som ingen riktigt vet vad det kan leda till. Hur sovrar man i all information och hur mår världen och Sverige, världsekonomin och den svenska ekonomin den 2 september – och vad har vi att vänta oss framöver? 
Susanne Spector, chefsanalytiker, Nordea


9.50 Analys: Fastighetsmarknaden i dag
Bostäder, samhällsfastigheter och lager/logistik är stekheta segment, medan handelsfastigheter (och hotell) har det desto tuffare. Någonstans i mitten finns kontorsmarknaden som har ifrågasatts under pandemin. Hur ser läget och trenderna för dagen ut och vad har vi att vänta oss framöver?
Karin Witalis, Head of Research, Colliers


10.15 Inspiration – Hållbarhet: Anna Denell
Hon har bland annat utsetts till Årets Samhällsbyggare och Sveriges bästa Hållbarhetschef, tilldelats Greenbuild Europe Leadership Award och varit högst delaktig i att göra Vasakronan till ett av Europas mest hållbara fastighetsbolag. Branschens främsta hållbarhetsprofil får fria händer inför det här seminariet – här är hennes viktigaste budskap för dagen...
Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan


10.40 – Fikapaus


11.10 Digitalisering – de sega gubbarnas sista suck?
Fastighets- och bostadssektorn har länge setts som konservativ och mansdominerad. Statliga utredningar har haft titlar som "Sega gubbar" och "Skärpning gubbar!" Men i dag är branschen i förändring, inte minst gäller detta digitaliseringen, en omfattande transformation där heliga kor måste slaktas. Hur är det att leda en sådan genomgripande förändring i en organisation som funnits i snart 100 år? Vilka lärdomar drar Pernilla Bonde av HSB:s omfattande digitaliseringsresa och hur ser de konkreta frangångsfaktorerna ut?
Pernilla Bonde, vd, HSB


11.35 I transformationen – hur agerar köpcentrumägarna?
E-handeln har de senaste åren tagit en allt större marknadsandel på den fysiska handelns bekostnad – en trend som accelererade i och med coronapandemin. Köpcentrum är i många fastighetsinvesterares ögon just nu ett segment man helst undviker. Men – man brukar ju prata om att det kinesiska tecknet för kris är samma som för möjlighet. Hur agerar en av Nordens ledande köpcentrumägare på den utmanande marknaden, hur ska framtidens centrum återigen bli vinnarna på marknaden?
Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef, Citycon


12.00 Intervju: Anna Kinberg Batra – från politik till fastigheter
"Sveriges första kvinnliga statsminister?" var den tänkta rubriken på öppningspunkten på Fastighetskvinnan 2017. Men det sprack – bara några veckor före seminariet lämnade Kinberg Batra ordförandeposten i Moderaterna. I dag ägnar hon sig bland annat åt styrelsearbete och sedan i våras är hon ledamot i Castellum.  Hur ser hon på fastighetssektorn, jämställdhets- och hållbarhetsfrågor och livet efter politiken? Vilka lärdomar har hon med sig från sin stormiga partiledartid?
Anna Kinberg Batra, bland annat styrelseledamot i Castellum och styrelseordförande, Soltech


12.25 Lunch


13.25 Svartjobb och organiserad brottslighet – därför drabbas den svenska byggbranschen
I våras larmade bland andra Veidekkes Lennart Weiss om att minst 50 procent, kanske så många som 90 procent, av de utländska bolagen i den svenska byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter. Vi hör rapporter om att utländska byggarbetare jobbar för 30 kronor i timmen på svenska byggen. Inställningen hos många svenska beställare är att det är ett problem i branschen, "men vi har god kontroll hos oss". Louise Brown har arbetat med antikorruption och granskning i många år. Här berättar hon om hur fusket går till, om varför Sverige har blivit en måltavla för organiserad brottslighet och om hur enskilda beställare och näringslivet i stort kan arbeta för att tackla problemet.
Louise Brown, antikorruptionsexpert och vd, Ansvar Säkerhet


13.50 Kvinnligt ägande (eller frånvaron av kvinnligt ägande)
 
Från att vara kraftigt mansdominerad har fastighetsbranschen förändrats och andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser har ökat snabbt på senare år. Men på ägarsidan är den manliga dominansen nästan total – särskilt om vi räknar bort kvinnor som har ärvt. Vad beror detta på? Hur kan det ändras? Här lyfter vi fram Lovisa Löwenborg som har grundat ett kvinnligt investeringsnätverk och Annika Backlund, ägare till 700 lägenheter och en av få svenska kvinnor som har byggt upp ett eget fastighetsbestånd från noll. Hur ser deras erfarenheter ut?
Lovisa Löwenborg, grundare Wire Invest, Annika Backlund, ägare AB-hem


14.15 "Lilla gumman" – hur får vi bort de destruktiva krafterna?
   
Härskarteknik, vuxenmobbning, machokultur, olämpligt ledarskap – alla vet att de destruktiva tendenserna finns och att de lätt tar plats om de inte stoppas i tid. Bygg- och fastighetssektorn sägs tillhöra de mest drabbade – hur ser verkligheten ut och vad bör göras för att förbättra situationen?
Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna, Avin Faily, projektledare, Stendörren, Ann Bjurström, avdelningschef, Arcona, Kristina Alvendal, styrelseproffs


14.40 Fikapaus


15.10 Panel: Börs-vd:arna
Fastighetssektorns kvinnliga börs-vd:ar diskuterar marknadens hetaste frågor för dagen – med fokus på de tyngre frågor som har diskuterats i föregående pass: Svartjobb, organiserad brottslighet, härskarteknik, machokultur och frånvaron av kvinnligt ägande i fastighetssektorn.
Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs, Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg, Eva Landén, vd, Corem, Carola Lavén, vd, Besqab och Ylva Sarby Westman, vice vd, Kungsleden 

15.40 Inspiration: Från Årets Unga Fastighetskvinna till Börs-vd
Sedan seminariet Fastighetskvinnan startades år 2014 har vi haft två stående punkter: Panelen med samtliga kvinnliga börs-vd:ar och utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna. För första gången har nu en tidigare finalist tagit steget till att bli börs-vd. Vi lyfter därför särskilt fram henne och hennes resa.
Rebecka Eidenert, vd, Studentbostäder i Sverige AB


15.55–16.10 Årets Unga Fastighetskvinna – prisutdelning!
  

Årets Unga Fastighetskvinna är en utmärkelse som går till en kvinna. i eller kring fastighetsbranschen. Vinnaren är max 35 år (född 1986 eller senare), antar gärna utmaningar, är en god förebild och har förutsättningar att bli en framtida ledare i branschen. Hela branschen kan nominera sina favoriter. MGruppen är prissponsor och juryn består av 
Kristina Alvendal, stadsbyggnadsexpert och juryordförande, Biljana Pehrsson, vd, Kungsleden och Caroline Arehult, tillträdande vd, Akademiska Hus

Finalister:
  
Sofia Folstad, finans- och transaktionschef, Studentbostäder i Norden, Ann-Christine Eriander, förvaltningsansvarig, SEB Trygg Liv-uppdraget, Novi Real Estate och Caroline Stjernberg, marknadschef, Wework Agency & Real Estate Partnership i Benelux och Norden

Fastighetskvinnan 2021

Var: Grand Hotel, Stockholm – Vinterträdgården (ingång från Stallgatan/Blasieholmsgatan).

När: 2 september, 09.00 - 16.00

Pris:   5495 kronor exkl. moms (fysiskt deltagande)

4995 kronor exkl. moms (digitalt deltagande)

Du anmäler dig till seminariet här.

Din anmälan är helt ombokningsbar fram till midnatt dagen innan eventet.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch - ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se

Se film från ett tidigare event här:Partners: