Image

Akelius polisanmäls – kan komma att lägga ner Spar

Juridik Efter bostadsminister Stefan Attefalls angrepp väljer Hyresgästföreningen nu att polisanmäla Akelius Fastigheter. Roger Akelius säger nu till Fastighetssverige att han kan komma att avsluta Akelius Spar.
Publicerad den 8 Mars 2011

Stefan Attefall sa häromdagen att han var tveksam till Akelius upplägg, där kunder hos Akelius Spar får förtur till en lägenhet hos Akelius Fastigheter, och att det hela borde prövas rättsligt för att se hur långt lagen räcker.

Hyresgästföreningen har nu gått vidare och polisanmält Akelius Fastigheter.

- I hyreslagen 65:e paragraf finns regler om förbud mot att ställa krav på särskild ersättning för upplåtelse av en bostadslägenhet eller för överlåtelse av en hyresrätt. Vi vet inte om Akelius agerande strider mot denna paragraf, och enda sättet är att låta åklagarmyndigheten utreda frågan närmare, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

- Skulle det visa sig att Akelius agerande inte är i strid med hyreslagen måste bostadsminister Stefan Attefall se över lagstiftningen kring detta. Det är viktigt att täppa till den lucka som då bevisligen finns.

Roger Akelius menar att det är helt ologiskt att se förfarandet som att hans kunder betalar en avgift, när det i själva verket är han som betalar dem en ränta, som dessutom är högst i Sverige.

- Rent juridiskt betalar Akelius en ränta till kunden, det är inte en avgift för kunden. Akelius kan låna ett par procentenheter billigare i bank, eftersom räntan är Sveriges högsta sparränta, men vi får bättre hyresgäster, skriver Roger Akelius i ett mejl till Fastighetssverige.

- Akelius kan med två dagars varsel återbetala allt sparande till kunderna, vilket blir fallet om Regeringen inte anser att Akelius får prioritera sparkunder.

Menar du att du kan komma att avsluta Akelius Spar?

- Svar ja.

I ett första steg berättar Roger Akelius för Fastighetssverige att han tänker skicka ut ett brev till sina sparkunder om att han hotar att sänka räntan (som är högst i Sverige - fem procent för ett års bindningstid). Här är brevet i sin helhet:

”Risk för att räntan sänks

Akelius ger 5 procent i ränta på inlåning i tolv månader. Högst i Sverige.

Akelius ger sina sparkunder ett par procentenheter mer än vad Akelius problemfritt kan låna för i bank. Jag tycker att det är mysigt att vara bäst och ser mina sparkunder som personliga vänner. Akelius kan därigenom lättare välja hyresgäster som både är skötsamma och betalar hyra.

Nu ska Hyresgästföreningen polisanmäla detta sparande. Vår bostadsminister vill prova rättsliga metoder att stoppa bolagets möjlighet att välja seriösa kunder. Jag förstår inte hur sådant agerande skapar fler hyreshus eller företagare som vill bli fastighetsförvaltare.

SVT Rapport skandalhetsade helt felaktigt och kallade sparandet en avgift för att hyra. Det är grundläggande enkel logik att en sparkund som får ränta inte betalar en avgift.

Akelius får i genomsnitt 84 sökande per ledig lägenhet i attraktiva områden. Det innebär att våra uthyrare måste säga nej till tusen personer varje dag. De flesta av dessa sökande borde av skilda orsaker prioriteras till en lägenhet. Det är absolut ingen garanti att få ett hyreskontrakt enbart genom att ha sparkonto, enbart ett av flera kriterier.

Jämför om banker polisanmäls för att ta hänsyn till tidigare sparande i banken för att få lån att köpa bostadsrätt.

Attraktiva hyresrätter med seriösa hyresgäster försvinner i Sverige inom några få år. Det är inte alls min sak, men jag hoppas att hyresgästförening och bostadsminister ska fråga sig varför. Min dröm är att utveckla hyresrätten att få samma klass som bostadsrätt.

Till saken. Förr agerade jag för individens rätt gentemot makten. Nu orkar jag inte ta någon mer strid. Om hoten från Hyresgästförening och bostadsminister genomförs, sänker Akelius räntan markant. Du kan ta ut dina sparpengar när du vill, vilket jag givetvis tycker är tråkigt. Akelius har resurser att betala högsta ränta och även att återbetala allt privat sparande inom två dagar.

Vi avvaktar. Du får snart mer information

Vänligen
Roger Akelius

PS Det var för 25 år sedan jag började hjälpa kunder och vänner med bättre sparande. Jag njöt under tiden.”


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige