Image
Akademiska Hus når sitt halveringsmål fem år före utsatt tid för Chalmers i Göteborg.
Akademiska Hus når sitt halveringsmål fem år före utsatt tid för Chalmers i Göteborg. Bild: Akademiska Hus

Akademiska Hus har halverat sin energileverans till Chalmers

Energi/miljö Som en del i arbetet med att göra sin verksamhet helt klimatneutral har Akademiska Hus som mål att minska andelen levererad energi med 50 procent från år 2000 till 2025. Nu, fem år innan utsatt tid, har det målet nåtts för fastighetsbolagets byggnader på Chalmers campusområde i Göteborg.
Publicerad den 11 Juni 2020

Akademiska Hus har en nollvision för sitt klimatavtryck, som ska uppnås genom en klimatneutral intern verksamhet och fastighetsdrift till 2025 och en klimatneutral projektverksamhet till 2045. Klimatmålen är tuffa och för att lyckas krävs bland annat att bolaget fördjupar samarbetet med sina kunder, något som lett till positiva resultat på Chalmers. Mängden levererad energi som försörjer Akademiska Hus lokaler i området har nyligen passerat en halvering jämfört med år 2000 och är nu nere på under 120 kWh/m2.

– Vi jobbar ständigt för att göra våra campusområden runt om i landet än mer hållbara och skapa energismarta byggnader tillsammans med våra kunder. Halveringen av levererad energi på Chalmers är otroligt glädjande och något av en milstolpe för oss. Nu tar vi ytterligare krafttag för att komma ner på 110 kWh/m2, säger Fredrik Nyberg, energi- och teknikchef på Akademiska Hus.

Det uppnådda målet innefattar all levererad energi som fastigheterna använder, det vill säga fastighetsenergin men även den energi som lärosätets verksamhet använder vid sin undervisning och forskning. Genom åren har flera energiförbättringsåtgärder gjorts på campus för att nå halveringen, däribland användning av biobränslen, distribution av egenproducerad fjärrkyla, en effektiv värmeåtervinning och installationer av behovs- och närvarostyrd ventilation och belysning, smarta styr- och övervakningssystem samt solceller.

Initiativen bygger på en gemensam vilja att tillsammans med Chalmers agera och investera i hållbara val. De kan även ses som ett sätt för Akademiska Hus att bidra till hållbarhetsarbetet som Chalmers bedriver inom ramen för det klimatramverk som majoriteten av landets universitet och högskolor har anslutit sig till. Klimatramverket ska bland annat leda till att lärosätena minskar klimatpåverkan från sina egna verksamheter.

– Denna minskade klimatbelastning är mycket glädjande även för oss, och helt i linje med ambitionerna i Klimatramverket och de mål vi har satt i Chalmers klimatstrategi om ökad energieffektivitet och tydligare energistatistik för verksamheten, säger Fredrik Hörstedt, Chalmers vicerektor för nyttiggörande, med samordningsansvar för hållbar utveckling.

Ytterligare en bidragande faktor till att mängden levererad energi för Akademiska Hus fastigheter på Chalmers har kunnat halveras är bolagets nya kontors- och innovationsarena A Working Lab vid Johanneberg Science Park. Byggnationen drevs fram av 16 innovationsprojekt med tydligt klimat- och hållbarhetsfokus och huset är nu certifierat enligt Miljöbyggnad Guld.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige