Image
Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

Rådgivarduons dom över kontors- och bostadsmarknaderna

Bolag Adam Tyrcha, Head of Research, Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory, Cushman & Wakefield synade bland annat kontors- och bostadsmarknaderna när de deltog under en paneldebatt om marknadsläget ordnad av MSCI:s Property Intel under tisdagen. Här är styrkorna och svagheterna i segmenten och så ser investerarnas aptit ut.


Örebro från luften.

Blackrock hyr ut 14 500 kvadratmeter åt Epiroc

Uthyrning Blackrock hyr ut lager- och logistik i fastigheten Väghyveln 1 i Pilängens Logistikpark i Örebro till Epiroc Rock Drills AB.
– Vi ser mycket fram emot att välkomna vår nya hyresgäst och kickstarta vårt partnerskap tillsammans, säger Adam Benjamin Brown, Head of Nordic Real Estate Asset Management, Blackrock.


Caroline Stjernberg.

Cushman & Wakefield rekryterar från We Work

Bolag Cushman & Wakefield förstärker bolaget genom rekrytering av Caroline Stjernberg. Efter drygt fyra år på We Work så återvänder hon till uthyrningsteamet på Cushman & Wakefield.


Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter köper fullt uthyrd fastighet i Göteborg

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter förvärvar en handelsfastighet i Bäckebols handelsområde i norra Göteborg. Fastigheten om knappt 4 100 kvadratmeter har gott om parkeringsmöjligheter och är fullt uthyrd med Dormy, Sova och Hööks som hyresgäster. Säljare är Artmax.


Kontorshuset Vista i Hyllie.

Mercedes-Benz flyttar in i Wihlborgs kontorshus Vista i Hyllie

Uthyrning När Wihlborgs kontorshus Vista (Bläckhornet 1) står klart i slutet av 2025 flyttar Mercedes-Benz Sverige och Mercedes-Benz Finans Sverige in på totalt 2 100 kvadratmeter.


Fastigheten Resedan 3 vid Odenplan i Stockholm.

Probitas hyr ut 1 600 kvadratmeter till Publicis Groupe

Uthyrning Probitas har tecknat ett nytt hyresavtal med Publicis Groupe i fastigheten Resedan 3, vid Odenplan i Stockholm.


David Karlsson, Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield anlitas när Carglass expanderar

Uthyrning Carglass genomför sedan några år tillbaka en unik satsning på den svenska marknaden, tillsammans med deras globala koncern, ämnar de att bli den ledande aktören inom reparation, utbyte och kalibrering av fordonsglas lokalt i Sverige. En del av deras satsning på den svenska marknaden är att öppna flertalet nya verkstäder för ökad tillgänglighet.


Fastigheten Nygård 2:14 belägen i Greenhub Bro.

Cushman & Wakefield får massivt uppdrag av Stendörren

Uthyrning Stendörren Fastigheter anlitar Cushman & Wakefield för att hyra ut 130 000 kvadratmeter.


Flensburgska huset i Malmö har anor från 1500-talet.

Ny uthyrning i Flensburgska huset i Malmö

Uthyrning Kommunikationsbyrån BBDO Nordics tecknar hyresavtal på 350 kvadratmeter i Flensburgska huset, en av Malmös äldsta byggnader. Huset, med en historik som sträcker sig tillbaka till 1500-talet, är en välkänd symbol för Malmöborna.


Stockholm.

Cushman & Wakefield: Ljusglimtar på en fortsatt avvaktande investeringsmarknad

Sverige Cushman & Wakefields senaste "Property Investor Confidence Index" visar en fortsatt avvaktande marknad – med undantag för vissa ljusglimtar.


Spendrups hyr ut 9 400 kvadratmeter till Best Transport

Uthyrning Best Transport har tecknat hyresavtal med Spendrups (Kettinki AB) avseende 9 400 kvadratmeter lager/logistik i Vårby, i sydvästra Stockholm.


World Trade Center Stockholm.

Sandvik förlänger och renoverar i WTC

Bygg/Arkitektur Sandvik har valt att fortsätta sitt samarbete med Alecta och förlänger således ca 4 000 kvadratmeter kontorslokaler i World Trade Center.


Ulf Brandes och Michal Toporowski.

Cushman & Wakefield: Svensk logistikmarknad i förändring – risken för överutbud tilltar

Sverige Den svenska logistikmarknaden har visat motståndskraft under utmanande marknadsförhållanden vilket lyfts fram i Cushman & Wakefields nyligen släppta rapport Logistics Sweden 2023. Trots motvinden visade segmentet under året en stark utveckling med en investeringsvolym inom industri/logistik överstigande 50 miljarder kronor och nyproduktionen nådde en rekordnivå på över 1,3 miljoner kvadratmeter. Noterbart är att det skedde en betydande vändning i yield-trenden under senare hälften av 2022, kännetecknad av betydande dekompression.


Köparen Stjernplan äger sedan tidigare bland annat Lindö Park i Vallentuna, på bilden.

Trianon säljer i Skåne och Stockholm för 1,3 miljarder

Ekonomi/Finansiering Trianon har tecknat avtal om försäljning av 45 fastigheter i Skurup, Eslöv, Landskrona, Trelleborg, norra Skåne och Stockholm. Köpare är den privata fastighetsgruppen Stjernplan.


Frida Carlsson, värderare och analytiker på Cushman & Wakefield, om utmaningarna och möjligheterna med att konvertera kontor till bostäder.

Det krävs för att kontorsvakanserna ska leda till bostäder

Bygg/Arkitektur I USA pratas det om en "gyllende biljett" på fastighetsmarknaden – att lyckas hitta en vakant kontorsbyggnad som går att omvandla till bostäder som kan ge en lukrativ framtid. Riktigt så långt har vi inte kommit i Sverige, men med ökande vakanser i framför allt det äldre beståndet kan man fråga sig – när blir det lönsamt att omvandla vakanta kontorsytor till bostäder? Fastighetssverige tar hjälp av Cushman & Wakefields värderare och analytiker Frida Carlsson för att gräva i den och andra frågor kring kontorsomvandlingar.


Kontor nära stadskärnor är vinnarna, menar Anders Elvinsson.

Anders Elvinsson om Stockholms starka kontorsmarknad

Ekonomi/Finansiering Hur har Sveriges kontorsmarknad klarat sig jämfört med andra Europeiska städer? Den frågan ville Cushman & Wakefield besvara när de i förra veckan lanserade sin kontorsrapport, Office Snapshot Sweden. I rapporten har firman bland annat kartlagt nyckeltal för kontorsmarknader i femton Europeiska städer. Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, ger Fastighetssverige en kommentar och sin syn på rapportens fynd.


Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory Cushman & Wakefield och Frida Carlsson, Analytiker och rapportförfattare, Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield: Stockholms kontorsmarknad står starkt i Europa

Bolag I Cushman & Wakefields senaste kontorsrapport Office Snapshot Sweden gör man en djupdykning och tittar på hur Sveriges kontorsmarknad har klarat sig jämfört med andra Europeiska städer. Efterfrågan på kontorsytor i Stockholm CBD är fortsatt stark och staden hamnar högt på rankingen med tanke på hyresnivå, hyrestillväxt och vakans jämfört med andra Europeiska marknader.


K-fastigheter köper byggrätt för 110 lägenheter i Ale.

K-Fastigheter köper byggrätt av Sernekekoncernen

Transaktioner K-Fast Holding har förvärvat en byggrätt för cirka 110 hyresrätter i Ale kommun. Förvärvet sker från ett bolag inom Sernekekoncernen och gäller samtliga aktier i det bolag som äger fastigheten Ale Utby 3:113 i centrala Älvängen. Lagakraftvunnen detaljplan finns.


Ingram Micro flyttar till Gate 01.

Ingram Micro flyttar till Gate 01

Uthyrning Ingram Micro Sverige flyttar till nya kontor i Stockholm. Valet faller på Gate 01 i Frösundavik som ägs av Mengus. Kontoren omfattar totalt en yta på 755 kvadratmeter. Cushman & Wakefield bistår Ingram Micro med hyresgästrådgivning och projektledning.


Karl Persson, Sverige-vd för Cushman & Wakefield och Mariette Hilmersson, vd för Region Väst på Castellum.

Göteborgs kontorsmarknad: "Den nya trenden är att det inte finns någon trend"

Uthyrning Under Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen Göteborg gästade Karl Persson, Sverige vd för Cushman-Wakefield och Mariette Hillmersson, avgående vd för Castellum region Väst. Tillsammans spanade de om de avvaktande investeringarna och med fingret i luften om vad som väntar.