– För några år sedan satte vi upp målet att andelen kvinnor som är chefer skulle ligga på samma nivå som andelen kvinnliga anställda, 35 procent. Det är mycket glädjande att vi nått dit och samtidigt har vi satt en ny målsättning, säger Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen.
Målet om 40 procent är ett steg på vägen till att i framtiden kunna öka andelen kvinnor som är chefer så att den motsvarar fördelningen mellan kvinnor och män för hela befolkningen. Riksbyggen har använt flera olika verktyg för att öka andelen kvinnor som är chefer. Att metodiskt i rekryteringsprocessen arbeta för att få fler kvinnor som är chefer har varit avgörande.
– Vi har också arbetat aktivt med ett nätverk för kvinnor som är chefer, det har varit en viktig framgångsfaktor. Det gäller också att tänka på vilka signaler vi sänder ut, till exempel om det är män eller kvinnor på bilderna i rekryteringsannonserna, säger Karin Goddard.
Inom Riksbyggen är 65 procent av de anställda män, främst är andelen män hög i yrkesroller som fastighetsskötare och drifttekniker.
– Vi jobbar aktivt även med att öka andelen kvinnor i de här yrkesrollerna. När vi till exempel anställer sommarjobbare så har vi satt målet att det ska vara 50/50 kvinnor och män, för att öka andelen kvinnor, fortsätter Karin Goddard.
Bygg- och fastighetsbranschen är av tradition en mansdominerad bransch.
– Mot den bakgrunden är utvecklingen vi har haft de senaste åren med allt fler kvinnor som är chefer extra glädjande. Att sätta tydliga mål är det viktigaste av allt för att nå en större jämlikhet, med en tydlig målbild får man också en styrning i rätt riktning, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.