Image

Riksbyggen ökar andelen kvinnliga chefer

Bolag Inom Riksbyggen har andelen kvinnor som är chefer ökat från 29 procent till 35 procent under de senaste fem åren. Nu tar de sikte på att utöka andelen kvinnliga chefer till 40 procent senast 2019.
Publicerad den 15 Januari 2016
Karin Goddard. Bild: Riksbyggen
Karin Goddard.

– För några år sedan satte vi upp målet att andelen kvinnor som är chefer skulle ligga på samma nivå som andelen kvinnliga anställda, 35 procent. Det är mycket glädjande att vi nått dit och samtidigt har vi satt en ny målsättning, säger Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen.

Målet om 40 procent är ett steg på vägen till att i framtiden kunna öka andelen kvinnor som är chefer så att den motsvarar fördelningen mellan kvinnor och män för hela befolkningen. Riksbyggen har använt flera olika verktyg för att öka andelen kvinnor som är chefer. Att metodiskt i rekryteringsprocessen arbeta för att få fler kvinnor som är chefer har varit avgörande.

– Vi har också arbetat aktivt med ett nätverk för kvinnor som är chefer, det har varit en viktig framgångsfaktor. Det gäller också att tänka på vilka signaler vi sänder ut, till exempel om det är män eller kvinnor på bilderna i rekryteringsannonserna, säger Karin Goddard.

Inom Riksbyggen är 65 procent av de anställda män, främst är andelen män hög i yrkesroller som fastighetsskötare och drifttekniker.

– Vi jobbar aktivt även med att öka andelen kvinnor i de här yrkesrollerna. När vi till exempel anställer sommarjobbare så har vi satt målet att det ska vara 50/50 kvinnor och män, för att öka andelen kvinnor, fortsätter Karin Goddard.

Bygg- och fastighetsbranschen är av tradition en mansdominerad bransch.

– Mot den bakgrunden är utvecklingen vi har haft de senaste åren med allt fler kvinnor som är chefer extra glädjande. Att sätta tydliga mål är det viktigaste av allt för att nå en större jämlikhet, med en tydlig målbild får man också en styrning i rätt riktning, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige