Image
Leiv Synnes, vd för SBB.

Uppdelning av SBB Kåpan Bostad och Unobo i mål

Transaktioner Den 30 maj 2024 meddelades att SBB avtalat med Kåpan Tjänstepension om att dela upp SBB Kåpan Bostad AB samt att uppdelningen av bostadsbolaget Unobo AB som SBB ägde tillsammans med Riksbyggen var genomförd. Båda transaktionerna är nu genomförda och SBB har sammanlagt övertagit 6 500 lägenheter fördelade på 75 fastigheter om totalt cirka 428 000 kvadratmeter. Fastigheterna blir en del av Sveafastigheter.


SBB tecknar avtal för upplösning av Unobo

Transaktioner Som ett steg i SBB:s arbete med att på sikt lösa upp samägda strukturer med bostäder har SBB tecknat ett ramavtal med Riksbyggen avseende en upplösning av det gemensamma ägandet av bostadsfastighetskoncernen Unobo AB. Innan uppdelning äger SBB 70 procent och Riksbyggen 30 procent av Unobo AB. SBB tänker samordna sin del av fastigheterna inom Unobo AB med Sveafastigheters bostadsbestånd. Riksbyggen fortsätter att förvalta Unobo AB:s bestånd fram till utgången av 2024.


Martin Finnerman.

Riksbyggen anställer IT- och informationssäkerhetschef

Bolag Riksbyggen rekryterar Martin Finnerman, som i slutet av april tar på sig rollen som IT- och Informationssäkerhetschef, så kallad CISO. Bolaget vill på detta sätt möta ökade cyberrisker och integrerat arbeta med säkerhet i sin digitaliseringsresa.


SBB vill köpa ut Riksbyggen ur fastighetsbolag

Transaktioner Fastighetsbolaget SBB har för avsikt att köpa ut Riksbyggen ur det gemensamt ägda bolaget Unobo, ett bolag som SBB ägt till 70 procent sedan 2021. Det framgår av en anmälan till Konkurrensverket som Dagens industri, Di, tagit del av.


Storsala köper i Norrköping.

Storsala fortsätter expansion och förvärvar mark av Riksbyggen

Transaktioner Storsala tillkännager nu ett nytt markförvärv från Riksbyggen. Det markerar starten för ett nytt radhusprojekt i Svärtinge i Norrköping. Det planerade projektet omfattar 22 radhusenheter och är en del av ett växande område med främst villor, radhus och parhus.


Nio byggaktörer får dela på bland annat över 500 bostäder i en stor markreservation i Hyllie.

Stor markreservation i Malmö – nio aktörer får dela på över 500 bostäder

Bygg/Arkitektur Flera bostadsjättar får möjlighet att tillföra hyresrätter och bostadsrätter samt ett nytt kontor till det växande Hyllie. Fastighetssverige berättar mer.


Skanska bygger bostäder vid Masthuggskajen.

Skanska bygger bostäder vid Masthuggskajen

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen om att bygga ett bostadskvarter samt kommersiella lokaler vid Masthuggskajen i Göteborg. Avtalet är värt cirka 340 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige i det första kvartalet 2024.


Brf Björkstigen, vy från innergård.

Riksbyggen bygg- och säljstartar 86 boenden på två ställen

Bostäder Riksbyggen har beslutat att starta byggandet av 43 boenden i Bonum Brf Stensundet i Trosa. Samtidigt säljstartar man lika många lägenheter i Brf Björkstigen i Björkhagen, nära Nackareservaten.


Regeringen tycker det är dags att utreda bolånetaket.

Efterfrågat besked från regeringen: "Men vi behöver inte ännu en utredning"

Ekonomi/Finansiering Under torsdagen presenterade regeringen två förslag som ska minska överskuldsättningen och göra det lättare för unga bostadsköpare att komma in på bostadsmarknaden genom att man vill höja bolånetaket. Ett mycket välkommet besked enligt chefsekonomen Robert Boije på SBAB och Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Men för bostadsutvecklarna dröjer det innan de kan dra nytta av den förändringen.


Södra stationstaden i Kävlinge. Visionsbild Riksbyggen.

Riksbyggen och Nordr kan byggstarta i Kävlinge

Bygg/Arkitektur Den nya detaljplanen för Södra stationsstaden, området runt det gamla kommunhuset i Kävlinge, har nu fått laga kraft. Här kommer Riksbyggen och Nordr att bygga flerbostadshus och radhus med beräknad start 2024/2025.


Replano i app.

Ny digital tjänst ska underlätta teknisk förvaltning

Bostäder Riksbyggen har tagit fram en ny tjänst som är tänkt att hjälpa bostadsrättsföreningar med det långsiktiga planerade underhållet. Med hjälp av GPS-koordinater och algoritmer ger prenumerationstjänsten digital rådgivning inom teknisk förvaltning.
– Det är alltid bättre att försöka strukturera och planera sitt underhåll än att bara sticka huvudet i sanden, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen, till Fastighetssverige.


Wallenstam och Riksbyggen har planer på att bygga 215 nya bostäder i Aspudden.

215 bostäder på gång i Söderort

Bygg/Arkitektur Wallenstam och Riksbyggen är nu nära grönt ljus för sina planer i Aspudden som ska tillföra både hyresrätter och bostadsrätter till området. Fastighetssverige berättar mer.


Ungas boende utifrån ett jämställdhetsperspektiv står i fokus i regeringens uppdrag till jämställdhetsmyndigheten.

Branschen positiv till jämställdhet på bostadsmarknaden

Ekonomi/Finansiering Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten ett uppdrag att utreda ekonomisk jämställdhet och ägande på bostadsmarknaden. Uppdraget omfattar särskilt unga kvinnors och mäns ekonomiska förutsättningar.
– Vi välkomnar att regeringen låter bostadsmarknaden analyseras utifrån jämställdhetsperspektiv, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.


Visionsbild av hur Första Långgatan och Masthuggskajen ska utvecklas.

Riksbyggen tecknar kontorskontrakt på Masthuggskajen med Elof Hansson

Uthyrning Riksbyggen har tecknat ett sjuårigt hyreskontrakt med Elof Hansson Fastigheter om cirka 1 200 kvadratmeter i kvarteret F2 på Masthuggskajen. Parterna bygger tillsammans kvarteret som omfattar hyresrätter, bostadsrätter, kommersiella kontorslokaler och utåtriktade verksamheter i markplan.


Link Arkitekturs förslag på byggnadens utformning.

Klart – de får bygglov i nya stadsdelen

Bostäder Under Stadsbyggnadsnämndens möte under tisdagen klubbades till slut att Riksbyggen och Elof Hansson får bygglov vid Masthugget i Göteborg, mitt i det område där en ny stadsdel, Masthuggskajen, växer fram längs vattenbrynet.


Skanskas Hyllie Terrass i Malmö. Huset är nu uthyrt till 85 procent.

Riksbyggen flyttar in hos Skanska

Uthyrning Skanska Fastigheter Malmö har tecknat hyreskontrakt med Riksbyggen i Hyllie Terrass, Malmö.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om kooperativens fördelar på Stora bostadsdagen.

Bostadsjättarnas väg framåt del två: Fördel kooperationerna

Bolag De tre bostadsjättarna HSB, Riksbyggen och SKB är alla kooperationer. Att vara vd för en kooperation menar var och en av de tre jättarnas ledare är en jättefördel i nuläget jämfört med att vara börsnoterad. Bolagens chefer Eva Nordström, Johanna Frelin och Ingrid Gyllfors fortsätter att berätta om sina och sina respektive bolags mål – och vägarna dit.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om vägen framåt för de tre bolagen.

Bostadsjättarnas väg framåt: "Nyproduktionen ligger nere i källaren"

Ekonomi/Finansiering Bostadsbyggandet har mer eller mindre stannat av i Sverige. Hur påverkar detta de stora bostadsjättarna och vilket ansvar tar de i krisen? Fastighetssverige lyssnar till vd:arna på tre av Sveriges största bostadsutvecklare, HSB, RIksbyggen och SKB, och kollar ur ser deras projektportfölj ser ut och vilka svårigheter de ser på marknaden framåt.


På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


Vision av Masthuggskajen.

Ny samverkan för stadsmiljön på Masthuggskajen

Bostäder En ny samverkansorganisationen som fått namnet Samverkan Masthuggskajen har bildats. Organisationen är tänkt att utveckla Masthuggskajen till en levande stadsmiljö som bygger vidare på karaktären och stadslivet runt Järntorget och Långgatorna. Organisationen, som kommer drivas som en ideell förening, består av fastighetsägare i området.