Fastighetsägarna har i sju år i följd låtit Demoskop mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 20 kommuner. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. Sammanlagt har 1100 företag medverkat i undersökningen.
I årets undersökning blir det tydligt att förtroendet för regeringens politik återigen har sjunkit.
- Men det ligger ett par förslag på regeringens bord som går i rätt riktning för branschen. Vi vill att regeringen nu visar handlingskraft och driver igenom de här förslagen, säger Rudolf Antoni, utredare på Fastighetsägarna.
- Det är viktigt att det skapas förutsättningar för fastighetsföretagen att utvecklas, både på central och lokal nivå. Undersökningen visar att allt färre är nöjda med hur hanteringen av plan- och byggfrågor sköts i kommunen. I de flesta kommuner har trenden varit stadigt nedåtgående sedan 2007. Även kommunernas handläggningstider får kritik, säger Antoni.
- Ett stort problem är att det tar för lång tid att få börja bygga. För att lösa bostadsbristen måste det gå fortare att komma igång. Varje byggprojekt som drar ut på tiden innebär missade arbetstillfällen och möjligheter för enskilda individer att kunna flytta. Självklart är det också kostsamt för fastighetsföretagen. Detta hämmar hela samhällsutvecklingen, säger Rudolf Antoni.
Ett positivt trendbrott som framgår i undersökningen är att konkurrensen mellan privata och kommunala bolag har blivit bättre. Den första januari 2011 trädde en ny lag i kraft som innebär att alla fastighetsföretag, oavsett om de är privata eller kommunala, ska verka på samma villkor. Trendbrottet beror sannolikt på att de kommunala bolagen nu agerar mer affärsmässigt.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.