Image
Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Branschen sågar nya hyresförvärvslagen – skulle minska pengatvätten i fastighetsköp menar polisen

Juridik I nästa vecka löper remisstiden ut för det lagförslag om att återinföra hyresförvärvslagen som togs bort 2010. Kritiken från så väl kommuner och fastighetsbolag är stor. Ett dråpslag menar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.


Johanna Wikander ordförande Fastighetsägarnas hållbarhetsråd.

Einar Mattsson-chef ny ordförande för Fastighetsägarnas hållbarhetsråd

Karriär Einar Mattssons hållbarhetsutvecklingschef Johanna Wikander är ny ordförande i Fastighetsägarnas hållbarhetsråd.


Fastighetsägarna GFR inleder samarbete med Chargenode.

Fastighetsägarna GFR och Chargenode inleder samarbete kring elbilsladdning.

Energi/miljö Chargenode och Fastighetsägarna GFR kommer att samarbeta angående elbilsladdning i en stor del av mellersta och södra Sverige.


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Fastighetsägarna testar nya tvistlösningen i hyresförhandlingarna: "Tankevurpa"

Juridik Årets hyresförhandlingar går trögt menar Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren. I flera områden har de nu valt att testa den nya tvistlösningen med skiljeman genom Hyresnämnden. – Förtroendet för trepartmodellen är naggat i kanten, säger han.


Hyresförhandlingarna i Karlskrona avgörs av skiljeman

Bostäder Under fredagen vände sig Fastighetsägarna Syd till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Karlskrona. Hyresförhandlingarna inleddes i september, men efter tre månader vid förhandlingsbordet har parterna inte lyckats komma överens. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Karlskrona.


Sketberget i Göteborg, där Peabs förslag på nya bostäder rekommenderas negativt planbesked för den intilliggande skolans behov av friyta.

Förtätningsförslaget kan minska på skolornas friytor i centrala Göteborg

Bygg/Arkitektur Det rödgröna styret i Göteborg har tagit fram en motion om att minska på den friyta som krävs för skolor i centrala delar av staden. Kraven har varit en bromskloss i stadsutvecklingen och förtätningen av centrala delar av stan. Med en majoritet finns nu förutsättningar för att förslaget kan bli verklighet.


Anna Waxin blir ny vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna Stockholm har hittat ny vd

Karriär Fastighetsägarna Stockholms styrelse har utsett Anna Waxin till ny vd. Hon kommer senast från Skärgårdsstiftelsen där hon har varit vd sedan 2016.


I en ny rapport varnar Fastighetsägarna för att en byggkollaps riskerar framtida bostadskris.

Fastighetsägarna varnar: Byggkollaps riskerar framtida bostadskris

Bolag Under 2023 kommer bostadsbyggandet i Sverige att mer än halveras jämfört med 2022. I Stockholms län är situationen ännu värre. Någon snar vändning finns inte i sikte. Under nästa år kommer nedgången tvärtom att eskalera. Det framgår av en ny rapport som Fastighetsägarna Stockholm publicerar i dag.


Johan Kleveland, förbundsjurist, Fastighetsägarna Sverige.

Så påverkas fastighetsbolagen av den senaste inflationssiffran

Uthyrning Fastighetsägarna har analyserat utvecklingen mellan KPI-indexering av hyror och fastighetsbolagen förvaltnings- och kapitalkostnadsökningar. Slutsatsen är att de är stora glapp i utvecklingen som medlemsorganisationen menar gynnat hyresgästerna i handeln och i kontor.


I Göteborg bor två procent av invånarna i stadskärnan – att jämföra med Stockholms tolv procent och Malmös åtta procent.

Storstaden med minst antal boende i stadskärnan

Bygg/Arkitektur Vilka utmaningar och möjligheter innebär det när en stor del av aktiviteten som sker i stadskärnan påverkas av hur många som bor och hur många som pendlar in för att jobba i stadskärnan. Det har Fastighetsägarna och HUI kartlagt i sitt senaste Cityindex.


Införande av hyresrättsregister skulle vara bra för att motverka svarthandeln med hyresbostäder menar Fastighetsägarna.

Hyresrättsregister kan bli verklighet

Juridik I slutet av förra veckan presenterades utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden, som nu har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Syftet med arbetet har varit att identifiera åtgärder som bidrar till bättre ordning och reda.


Anna K. Johansson, Change Director på Tam, och Thomas Erséus, vd för AMF Fastigheter.

Tungviktarna om framtidens hyresmodeller inom handeln

Bolag Anna K. Johansson, Change Director på Tam, och AMF Fastigheters vd Thomas Erséus är två tunga namn inom svensk retail och handel. Här ger de sin syn på aktuella handelstrender, hur framtidens konsument tänker, fastighetsägarens synvinkel och hur hyresmodellerna skulle kunna förändras inom handeln framöver.


Besöksflödena i stadskärnorna stabiliserades under 2022 men visar på en nivå lägre än innan pandemin. Jämfört med 2019 uteblir fortfarande var femte besök.

Stadskärnorna har tappat var femte besökare

Handel Omsättningssiffrorna för 2022 visar att de svenska stadskärnorna har återhämtat sig och passerat 2019 års nivåer, detta enligt rapporten Cityindex Sverige, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. En stor del av omsättningen beror dock på inflationen och även om besöksflödena i stadskärnorna stabiliserades förra året så ligger de på en lägre nivå än innan pandemin – jämfört med 2019 uteblir fortfarande var femte besök. Erik Jonsson, analytiker på HUI, berättar mer om de senaste fynden och ger sin bild av om de där 20 procenten av besökarna som saknas i city någonsin kommer att återvända?


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Stor oro bland Fastighetsägarnas medlemmar: "Gränsen är passerad"

Ekonomi/Finansiering I en ny undersökning från Fastighetsägarna visar det sig att sju av tio känner oro för den samhällsekonomiska utvecklingen. Standardhöjande åtgärder får stå tillbaka och marginalerna kryper. Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF, menar att årets hyresförhandlingar blir en fråga om vilken fastighetsmarknad vi vill ha.


Anders Holmestig, Marie Linder och Anders Nordstrand.

Trepartsmodellen: "Man kan ju inte hålla på ett halvår och driva en årlig förhandling"

Stora Bostadsdagen 2023 är första året där den nya trepartsmodellen, som slutits mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, används. Förhandlingarna har på flera håll återigen dragit ut på tiden – så vilken nytta gör den nya lösningen egentligen? På Stora bostadsdagen i Stockholm stod de tre parternas högsta företrädare för första gången tillsammans på en scen. Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta,
Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna och Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, diskuterade och debatterade de nya spelreglerna och huruvida det finns andra vägar framåt för att på sikt ha en fungerande ordning.


Hyresförhandlingarna i Skåne förväntas bli lättare än förra året, enligt Fastighetsägarna.

Årets hyresförhandlingar drar igång i 31 skånska kommuner

Ekonomi/Finansiering Idag inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i 31 kommuner i Skåne. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas mellan 11-12 procent. Deras utgångspunkt är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätterna ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas. Det visar en aktuell Novusundersökning.


Finansministern Elisabeth Svantesson när hon presenterade höstbudgeten igår onsdag.

Branschens reaktioner: Utbredd besvikelse över regeringens budget

Sverige Fastighetssverige har samlat röster från branschen för kommentarer på regeringens budget som presenterades under onsdagen. Att det inte kom fler poster för att hjälpa det krisande bostadsbyggandet beskrivs med besvikelse och samtidigt är man inte förvånade att det blev just så.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Olyckligt att Fastighetsägarna försöker skrämmas"

Ekonomi/Finansiering Under torsdagen gick Fastighetsägarna ut med att de skulle yrka på en tolvprocentig ökning i höstens hyresförhandlingar. Till Fastighetssverige säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, att de inte kommer ställa några motkrav. – Vi ska ta ansvar.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Fastighetsägarna vill höja hyran med tolv procent nästa år

Ekonomi/Finansiering Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Stockholm och Göteborg och Fastighetsägarna yrkar på att höja hyran med tolv procent. De menar att utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att Sveriges hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.