Image
Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm
Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm Bild: Fastighetsägarna

Privata hyresvärdar vill höja hyran drygt 15 procent

Bolag Fastighetsägarna Stockholm, som representerar privata hyresvärdar i Stockholm och på Gotland, vill höja hyrorna med upp till 15,4 procent från 1 januari 2025.
Publicerad den 9 Juli 2024

Fastighetsägarna Stockholm har påkallat förhandlingar om bostadshyrornas utveckling under 2025. Förhandlingarna gäller Fastighetsägarna Services förhandlingskunder i Stockholms län samt på Gotland och Fastighetsägarna baserar sina yrkanden i dessa kommuner på den så kallade trepartsmodellen som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen har enats om att använda.

– Det innebär att vi bygger våra yrkanden på förvaltningens kostnadsökningar. I de kommuner vi nu påkallar förhandlingar handlar det, lågt räknat, om kostnadsökningar mellan 14,1 och 15,4 procent, säger Nathalie Brard.

Kostnadsökningarna utgör det första steget i den överenskomna förhandlingsmodellen. I två följande steg ska denna kostnadsökning relateras till hyresvärdarnas och -gästernas olika perspektiv.

– Vårt mål och vår förhoppning är att vi ska kunna jämka ihop dessa perspektiv i en överenskommelse med Hyresgästföreningen. Om vi skulle misslyckas med detta kommer vi att vända oss till hyresnämnden som får utse en skiljeman, som i sin tur får lösa tvisten, säger Nathalie Brard.

Förslaget påverkar cirka 60 000 hyresrätter och motiveras av ökade kostnader för vatten, värme, sophämtning, underhåll och lån.

Hyresgästföreningen anser förslaget vara "totalt sanslöst och verklighetsfrånvänt" och i Dagens Industri kritiserar man hyresvärdarnas krav trots sjunkande inflation och räntor.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter åtta års väntan – nu tar Almedals-projektet nästa steg

Bygg/Arkitektur Wallenstam, Svenska Hus och Platzer har fått vänta länge på att det stora projektet vid Almedals fabriker ska ta nästa steg – åtta år närmare bestämt. Men planen, som innehåller cirka 270 bostäder och över 50 000 kvadratmeter handel och kontor med mera, ska nu till slut ut på granskning under hösten. Fastighetssverige berättar mer om det långdragna projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige