Image
Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Hyrorna klara i Stockholms län – höjs med 5,9 procent

Bolag Hyrorna i stora delar av Stockholms län höjs med 5,9 procent under 2024. Det beslutade den skiljeman som fick avgöra ärendet efter att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna brutit samman. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.


Det finns ett behov av tydligare transparens på hyresmarknaden menar regeringen.

SCB ska utreda hyresdatabas

Bostäder Det behövs bättre information om hyrorna i bostadsbeståndet skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande. Regeringen ger Statistiska centralbyrån i uppdrag att utreda förutsättningarna för att upprätta en hyresdatabas.


Hans Wallenstam, vd.

Wallenstam och Hyresgästföreningen i Stockholm har enats om hyresöverenskommelse

Bolag Wallenstam och Hyresgästföreningen i Stockholm har enats om en tvåårig hyresöverenskommelse som gäller för cirka 4 500 lägenheter.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström och Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR.

Fastighetsägarna om utslaget från skiljemannen: "Hade hoppats på en mer objektiv bedömning"

Bostäder Under måndagen kom det första beslutet från en skiljeman i ärendena om hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. 5,3 procent för 25 000 bostäder i Göteborg. Till Fastighetssverige kommenterar de båda parterna hur de ser på det utslaget.


Hans Wallenstam, vd.

Wallenstam och Hyresgästföreningen överens om hyran för Göteborg

Juridik Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Ovanligt lätta hyresförhandlingar för Sveriges Allmännytta

Bolag Det är en splittrad bild av hyresförhandlingarna för Sveriges Allmännyttas medlemmar. På ett sätt går det ovanligt lätt att lösa det lokalt utan att blanda in Hyresmarknadskommittén. Samtidigt har trenden av att förhandla hyran över två år vuxit sig starkare.


Skiljeman utsedd – ska pröva tvist om hyresändring i Stockholm

Bostäder Hyresnämnden i Stockholm har beslutat att utse före detta hyresrådet och myndighetschefen Håkan Julius till skiljeman för att pröva tvister om ändring av hyran i Stockholm för 2024. Hyresgästföreningen motsätter sig användandet av en skiljeman då man menar att fastighetsägarna inte haft för avsikt att komma överens om den årliga hyresändringen utan i stället inväntat tiden för att kunna ansöka om utseende av skiljeman. Nämndens nuvarande myndighetschef Eva Melander Tell berättar mer för Fastighetssverige om den omtvistade åtgärden som nu tas till för första gången.


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Fastighetsägarna testar nya tvistlösningen i hyresförhandlingarna: "Tankevurpa"

Juridik Årets hyresförhandlingar går trögt menar Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren. I flera områden har de nu valt att testa den nya tvistlösningen med skiljeman genom Hyresnämnden. – Förtroendet för trepartmodellen är naggat i kanten, säger han.


Tjejgäng vid hvet.

Unga ser mörkt på sitt framtida boende

Bostäder Hyresgästföreningen släpper idag sin rapport Ungas Boende 2023. Rapporten visar bland annat att andelen unga som bor hemma är 24 procent större än förra mätningen och att nästan var tredje ung vuxen (29 procent) oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.


Balder har prioriterat att få till en lösning snabbt med Hyresgästföreningen.

Balder klar med hyresförhandling – 4,5 procent i Stockholm

Bostäder Balder har tillsammans med Hyresgästföreningen i Stockholm nått en överenskommelse på en genomsnittlig hyreshöjning på 4,5 procent för Balders hyresrätter i Stockholm med kranskommuner. Förändringen träder i kraft 1 januari 2024.


Hyresgästföreningen flyttar in hos Jefast.

Hyresgästföreningen blir hyresgäst hos Jefast

Uthyrning Hyresgästföreningen har sitt huvudkontor i Helsingborg och våren 2024 flyttar organisationen till cirka 1 200 kvadratmeter stort kontor hos Jefast vid Mäster Palms Plats.


Anders Holmestig, Marie Linder och Anders Nordstrand.

Trepartsmodellen: "Man kan ju inte hålla på ett halvår och driva en årlig förhandling"

Stora Bostadsdagen 2023 är första året där den nya trepartsmodellen, som slutits mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, används. Förhandlingarna har på flera håll återigen dragit ut på tiden – så vilken nytta gör den nya lösningen egentligen? På Stora bostadsdagen i Stockholm stod de tre parternas högsta företrädare för första gången tillsammans på en scen. Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta,
Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna och Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, diskuterade och debatterade de nya spelreglerna och huruvida det finns andra vägar framåt för att på sikt ha en fungerande ordning.


En kvartett med fastighetsbolag har kommit överens med Hyresgästföreningen i Malmö om hyrorna för 2024.

Kvartett med fastighetsbolag överens med Hyresgästföreningen i Malmö

Bolag Heimstaden, Trianon, Willhem och Victoriahem har nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen i Malmö om detaljerna i 2024-års generella hyresförhandling, det framgår av flera separata pressmeddelanden.


Hyresförhandlingarna i Skåne förväntas bli lättare än förra året, enligt Fastighetsägarna.

Årets hyresförhandlingar drar igång i 31 skånska kommuner

Ekonomi/Finansiering Idag inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i 31 kommuner i Skåne. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas mellan 11-12 procent. Deras utgångspunkt är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätterna ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas. Det visar en aktuell Novusundersökning.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Olyckligt att Fastighetsägarna försöker skrämmas"

Ekonomi/Finansiering Under torsdagen gick Fastighetsägarna ut med att de skulle yrka på en tolvprocentig ökning i höstens hyresförhandlingar. Till Fastighetssverige säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, att de inte kommer ställa några motkrav. – Vi ska ta ansvar.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Fastighetsägarna vill höja hyran med tolv procent nästa år

Ekonomi/Finansiering Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Stockholm och Göteborg och Fastighetsägarna yrkar på att höja hyran med tolv procent. De menar att utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att Sveriges hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.


Klyftan mellan Hyresgästföreningen och de fyra fastighetsjättarna i Malmö växer. Trianons vd Olof Andersson menar att Hyresgästföreningens krav inte kommer kunna leda till något.

Nya turer i tvisten om direktaviseringarna i Malmö

Juridik Nu stämmer Hyresgästföreningen fyra bostadsbolag i Malmö för att de i början av sommaren skickade ut direktavsiseringar på nya oförhandlade hyror till sina hyresgäster. Föreningen menar att bolagen Heimstaden, Victoriahem, Trianon och Willhem har brutit mot hyresförhandlingslagen vilket de nu skickat ett skadeståndskrav till företagen på. Fastighetssverige berättar mer.


Det var i början av sommaren som de fyra fastighetsbolagen valde att skicka ut direktaviserade hyror till sina hyresgästerna.

Hyresgästföreningen kräver skadestånd av fastighetsägare

Bostäder I går underrättade Hyresgästföreningen Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon i Malmö om krav på återbetalning och skadeståndsanspråk på grund av brott mot förhandlingsskyldigheten. Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att de vill att hyresvärdarna betalar tillbaka det högre, oförhandlade beloppet till sina hyresgäster.


Joel Nordström driver Hyresgästföreningens kampanj Vi Vägrar Betala.

Hyresgästföreningen: "Heimstaden hotar med uppsägning för att få igenom hyreshöjningen"

Bostäder Under början av juni gick förhandlingarna i stå när sex fastighetsbolag i Malmö krävt ytterligare tvåprocentig en höjning på hyreshöjningen som initialt landat på fem procent efter den ordinarie förhandlingen. Nu har fyra av de bolagen valt att skicka direktaviseringar till sina hyresgäster. Till Fastighetssverige säger Joel Nordström på Hyresgästföreningen, att bolagen sysslar med skrämselpropaganda.