Sedan 1997 genomför Hyresgästföreningen vartannat år en undersökning om unga vuxnas boende. Unga vuxna definieras som personer mellan 20 och 27 år. I undersökningen får ett urval personer ur målgruppen svara på frågor om hur de bor och hur de önskar bo. Undersökningen har genomförts av Enkätfabriken på uppdrag av Hyresgästföreningen under sommaren 2023. Undersökningen har genomförts med en blandning av metoder; webbpaneler, SMS-utskick och brevutskick.
I årets undersökning svarar 26 procent att de bor hemma hos sina föräldrar. Det betyder att antalet hemmaboende unga vuxna i Sverige är cirka 250 000 personer. Detta är en högre andel än föregående mätning (24 %), och nära samma nivå som år 2019 då andelen hemmaboende var den högst uppmätta nivån sedan Hyresgästföreningens mätning om ungas boende började.
Bland de som bor hemma hos föräldrar svarar 77 procent att de vill bo på annat sätt. Det innebär att cirka 192 300 personer i åldern 20 till 27 år är ofrivilligt hemmaboende. De som bor hemma är rent ekonomiskt en mer utsatt grupp än de som har flyttat hemifrån. Bland annat består gruppen i högre grad av studenter och personer som står utanför arbetsmarknaden. 53 procent svarar att de under de senaste 12 månaderna fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner. Vidare svarar 89 procent att de kan få ekonomisk hjälp av familj eller vänner om de behöver.
De flesta unga vuxna vill bo i en bostadsrätt eller i en hyresrätt med förstahandskontrakt oavsett hur de bor idag. Totalt 57 procent skulle vilja bo i en egen bostadsrätt eller i en hyresrätt med förstahandskontrakt. 24 procent svarar att de helst skulle vilja hyra ett boende i första hand. Andelen som vill bo i hyresrätt har ökat i jämförelse med tidigare mätning. Totalt svarar 70 procent av de unga vuxna att de vet vad de kommer ha för inkomst nästa månad. Bland de som är mer ekonomiskt utsatta (arbetslösa, sjukskrivna eller gör annat) svarar 61 procent att de klarar av sina boendekostnader vilket är lägre jämfört med övriga sysselsättningar.
Nästan var tredje ung vuxen (29 procent) oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden. Detta motsvarar 287 600 personer. Det framgår också att drygt var tredje ung vuxen tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.