Image
Tjejgäng vid hvet.
Tjejgäng vid hvet. Bild: iStock

Unga ser mörkt på sitt framtida boende

Bostäder Hyresgästföreningen släpper idag sin rapport Ungas Boende 2023. Rapporten visar bland annat att andelen unga som bor hemma är 24 procent större än förra mätningen och att nästan var tredje ung vuxen (29 procent) oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.
Publicerad den 30 November 2023

Sedan 1997 genomför Hyresgästföreningen vartannat år en undersökning om unga vuxnas boende. Unga vuxna definieras som personer mellan 20 och 27 år. I undersökningen får ett urval personer ur målgruppen svara på frågor om hur de bor och hur de önskar bo. Undersökningen har genomförts av Enkätfabriken på uppdrag av Hyresgästföreningen under sommaren 2023. Undersökningen har genomförts med en blandning av metoder; webbpaneler, SMS-utskick och brevutskick.

I årets undersökning svarar 26 procent att de bor hemma hos sina föräldrar. Det betyder att antalet hemmaboende unga vuxna i Sverige är cirka 250 000 personer. Detta är en högre andel än föregående mätning (24 %), och nära samma nivå som år 2019 då andelen hemmaboende var den högst uppmätta nivån sedan Hyresgästföreningens mätning om ungas boende började.

Bland de som bor hemma hos föräldrar svarar 77 procent att de vill bo på annat sätt. Det innebär att cirka 192 300 personer i åldern 20 till 27 år är ofrivilligt hemmaboende. De som bor hemma är rent ekonomiskt en mer utsatt grupp än de som har flyttat hemifrån. Bland annat består gruppen i högre grad av studenter och personer som står utanför arbetsmarknaden. 53 procent svarar att de under de senaste 12 månaderna fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner. Vidare svarar 89 procent att de kan få ekonomisk hjälp av familj eller vänner om de behöver.

De flesta unga vuxna vill bo i en bostadsrätt eller i en hyresrätt med förstahandskontrakt oavsett hur de bor idag. Totalt 57 procent skulle vilja bo i en egen bostadsrätt eller i en hyresrätt med förstahandskontrakt. 24 procent svarar att de helst skulle vilja hyra ett boende i första hand. Andelen som vill bo i hyresrätt har ökat i jämförelse med tidigare mätning. Totalt svarar 70 procent av de unga vuxna att de vet vad de kommer ha för inkomst nästa månad. Bland de som är mer ekonomiskt utsatta (arbetslösa, sjukskrivna eller gör annat) svarar 61 procent att de klarar av sina boendekostnader vilket är lägre jämfört med övriga sysselsättningar.

Nästan var tredje ung vuxen (29 procent) oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden. Detta motsvarar 287 600 personer. Det framgår också att drygt var tredje ung vuxen tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Rabatterna sjunker i sektorn – men dominerar fortsatt

Lista De noterade fastighetsbolagen på de två största listorna har nu alla lämnat sina bokslut för 2023 och man kan fortsatt konstatera att utefter substansvärdena som rapporterats så är det så att nästan alla bolagen handlas till rabatt på börsen, även om de minskat efter fastighetsrallyt på börsen under Q4. Här presenterar Fastighetssverige en färsk lista uppdaterad efter rapportfloden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige