Image
En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att notan för byggkrisen kan bli över 1 000 miljarder kronor.

Ny rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1000 miljarder kronor

Bygg/Arkitektur Om byggkrisen fortsätter och inga åtgärder sätts in kan Stockholms- och Uppsala län få se ett aggregerat produktionsbortfall under åren fram till 2030 på motsvarande 343 miljarder kronor. Beräknat på hela landet visar samma scenario ett produktionsbortfall på över 1 000 miljarder kronor. Utöver att bostadsbristen kommer att förvärras kommer sysselsättningen att minska kraftigt i den breda byggsektorn.


Skanska bygger bostäder vid Masthuggskajen.

Skanska bygger bostäder vid Masthuggskajen

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen om att bygga ett bostadskvarter samt kommersiella lokaler vid Masthuggskajen i Göteborg. Avtalet är värt cirka 340 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige i det första kvartalet 2024.


Klövern igång med byggstarter för 800 bostäder.

Klövern igång med byggstarter för 800 bostäder

Bygg/Arkitektur Klövern har nu satt spaden i marken och byggstartar tre olika projekt som tillför Stockholm och Uppsala närmare 400 bostäder. I april byggstartas ytterligare ett projekt om 400 lägenheter i Kista. Redan 2027 räknar Klövern med en byggstartstakt på mellan 2 500 och 3 000 byggstarter på år.


Skanskas och Areims planerade bebyggelse av bland annat 2000 bostäder i Kista.

Mitt i byggkrisen – ny chans för 2 000 bostäder

Bygg/Arkitektur Skanskas och Areims jätteplaner i Kista stötte på patrull förra sommaren då länsstyrelsen upphävde kommunstyrelsens antagande av detaljplanen för 2 000 nya bostäder i Kista. Nu ska dock jätteutvecklingen få en andra chans, Fastighetssverige berättar mer.


Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

Rådgivarduons dom över kontors- och bostadsmarknaderna

Bolag Adam Tyrcha, Head of Research, Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory, Cushman & Wakefield synade bland annat kontors- och bostadsmarknaderna när de deltog under en paneldebatt om marknadsläget ordnad av MSCI:s Property Intel under tisdagen. Här är styrkorna och svagheterna i segmenten och så ser investerarnas aptit ut.


Illustration över aktivitetstorg, fotbollsplan och bebyggelse.

Pressat bolag tar nästa steg i Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur Bolaget har varit hårt prövat de senaste åren och tappat mycket mark på börsen – nu kan man ta nästa steg i långdraget bostadsprojekt i Nacka. Fastighetssverige berättar mer.


Christian Bratt, chef för Slättös bostadssegment, om bolagets första bostadsförvärv på närmare två år och framtidstron på det hårt prövade segmentet.

Upptining på gång – därför ser Slättö slagläge i pressade segmentet

Transaktioner I dagarna genomförde Slättö sin första bostadsaffär på närmare två år när man köpte ett bestånd med 325 lägenheter i Norrköping från Eklöf Fastigheter. Ett hårt pressat segment sedan 2022 ser nu ut att åter igen bli attraktivt på marknaden och för Fastighetssverige berättar Christian Bratt, chef för Slättös bostadssegment, om varför man nu gör bostadsaffärer igen, vad som talar för segmentet framöver och hur de bedömer att marknadsförutsättningarna kommer förbättras framöver.


En rapport om bostadsbyggandet i Göteborg under 2023 visar att det skedde en kraftig inbromsning av antalet byggstartade bostäder i Göteborg förra året.

Kraftig inbromsning av byggstartade bostäder i Göteborg

Bygg/Arkitektur Göteborg hade ett fortsatt mycket stort antal färdigställda bostäder under 2023 men den siffran väntas falla de kommande åren. Än mer bekymrande är det faktum att det skedde en kraftig inbromsning 2023 när det gäller antalet byggstartade bostäder i Göteborg, i princip en halvering jämfört med snittet från de fem åren dessförinnan. Prognosen för de kommande åren är dyster.


Biljana Pehrsson lämnar Nordr och blir ny vd för Jernhusen.

"Att få bli vd på Jernhusen går inte att tacka nej till"

Bolag En rekryteringsfirma kontaktade Biljana Pehrsson om vd-uppdraget i Jernhusen, ett erbjudande som hon sedan helt enkelt inte kunde tacka nej till berättar hon för Fastighetssverige. Här berättar hon även om den korta men utmanande tiden på Nordr och varför toppjobbet på Jernhusen lockar så mycket.


Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport för bostäder visar att försäljningen ökar lite i januari, samtidigt som priserna sjunker något.

Svensk mäklarstatistik visar ökad försäljning i januari

Bostäder Under januari sjönk priserna på bostadsrätter med -0,8% och villor med -0,6%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +1,7% medan villorna minskat med -1,0%. Den totala försäljningen av bostäder ökade med 7%. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.


Sollentunahem följer sedan många år ett strukturerat arbetssätt för att minska olovlig andrahandsuthyrning.

Sollentunahem del av satsning mot svartkontrakten: "Olovlig uthyrning skapar otrygghet"

Bostäder Under 2023 återtog Sollentunahem drygt 100 lägenheter, av vilka majoriteten var olovligt uthyrda i andra hand. Det här arbetet bidrar, menar bolagets vd, Anna Mellström, till en trygg och säker boendemiljö för hyresgästerna. Men även om insatsen ger resultat kvarstår problemet.
– Dessa lägenheter kan nu i stället förmedlas på ett korrekt sätt till personer i vår bostadskö. Men vi får inte tag i alla: jag tror att det finns ett ganska stort mörkertal här, säger Anna Mellström till Fastighetssverige.


Ola Serneke berättar för Fastighetssverige om att intresset för de kvarvarande lägenheterna i Karlatornet har ökat de senaste månaderna.

Vändning för försäljningen i Karlatornet – Ola Sernekes optimistiska spaning

Bolag Intresset för att köpa lägenheter i Karlatornet har ökat sedan det blev klart att räntetoppen är nådd, det berättar Ola Serneke för Fastighetssverige. Antalet osålda lägenheter har minskat och Ola Serneke berättar varför han förutspår att hösten 2024 kommer att bli avsevärt mycket bättre för bolaget än vad hela 2023 var.


Carola Lavén, avgående vd för Besqab.

Carola Lavén: "Lämnar med varm hand över vd-rollen"

Bolag Om uppköpet från Aros Bostad går igenom så presenterade Carola Lavén troligen sin sista kvartalsrapport som vd för Besqab. Efter samgåendet med Aros Bostad kommer bolaget ta ett nytt steg i sin historia. Hon berättade också om vilken nisch som bolaget kommer ha i sina byggstarter inledningsvis 2024.


Sergels torg.

Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

Bostäder Imorgon, tisdag, kommer hundratals byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin att samlas på Sergels torg för att demonstrera mot regeringens passivitet inför krisen i byggbranschen. Även bostadsminister Andreas Carlson kommer att vara på plats för att möta byggnadsarbetarna och ta emot en namninsamling.


Hults höjd översiktsvy.

600 bostäder i Trollhättan till samråd

Bygg/Arkitektur Trollhättan Stad har fattat beslut om samråd för ett bostadsprojekt i Hults Höjd i Trollhättan som innehåller 500–600 bostäder.


Brf Björkstigen, vy från innergård.

Riksbyggen bygg- och säljstartar 86 boenden på två ställen

Bostäder Riksbyggen har beslutat att starta byggandet av 43 boenden i Bonum Brf Stensundet i Trosa. Samtidigt säljstartar man lika många lägenheter i Brf Björkstigen i Björkhagen, nära Nackareservaten.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Ovanligt lätta hyresförhandlingar för Sveriges Allmännytta

Bolag Det är en splittrad bild av hyresförhandlingarna för Sveriges Allmännyttas medlemmar. På ett sätt går det ovanligt lätt att lösa det lokalt utan att blanda in Hyresmarknadskommittén. Samtidigt har trenden av att förhandla hyran över två år vuxit sig starkare.


Elva byggherrar har fått markanvisning i Sege Park, bland andra Serneke, vars förslag tagits fram i samarbete med Kjellgren Kaminsky, Hifab och Mareld.

Serneke byter fot i Sege Park – betalar löpande avgifter för förseningar

Bygg/Arkitektur Två av Sernekes projekt i Sege Park i Malmö har försenats och nu tänker bolaget om kring boendeformerna. Förseningarna kommer också att kosta bolaget en avgift för varje månad framöver som den grundläggande byggnationen i projektet inte är fullbordad. Fastighetssverige berättar mer.


Petra Karlsson Ekström.

Petra Karlsson Ekström blir ny vd för Örebrobostäder

Bolag Örebrobostäder har gjort klart med ny vd. Petra Karlsson Ekström tillträder vd-tjänsten den 19 augusti 2024 och efterträder då Ulf Rohlén som går i pension efter att varit koncernens vd i 15 år.