Image
På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


Till vänster syns en illustration av det nya padel-centret med höghusen i bakgrunden, till höger de två höghusen där bostadshuset i 41 våningar syns i höger sidan av bilden och hotell/kontorshuset i 27 våningar syns i vänster sidan av bilden.

Omfattande Kista-satsning – dubbelskrapor och padelcenter nära grönt ljus

Bygg/Arkitektur Två nya landmärken på 41 respektive 27 våningar är nära att få tummen upp i stadsbyggnadsnämnden. Läs om de hundratals bostäderna, padel-centret och hotellet som ska växa fram i Kista.


Över 1 300 bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor fanns med i planerna för jätteprojektet vid Rödastensmotet som ligger precis vid Älvsborgsbrons södra fäste. Nu föreslås det utdragna projektet skrotas.

Utdragna jätteprojektet i Göteborg nära att skrotas

Bygg/Arkitektur Efter över ett decennium föreslås storsatsningen med över 1 300 bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor nu avbrytas. Fastighetssverige berättar mer om det komplexa projektet och anledningarna till att det nu ser ut att skrotas.


Renarna kan få maka på sig när Norrland ska öka med 100 000 nya invånare under en tioårsperiod.

Westerlinds och A-hus satsar på småhus i Norrland

Bostäder Westerlinds ska representera A-hus, Sveriges tredje största husleverantör, i ny satsning på den norrländska marknaden. Det handlar om en totalentreprenad, främst på expansiva orter som exempelvis Skellefteå, Sundsvall och Umeå. Fastighetssverige har talat med Tobias Wikström, affärsområdeschef på Westerlinds, och han utesluter inte nyanställningar på sikt.


Bostadsbehovet ökar.

Boverket skriver upp siffrorna för bostadsbehovet

Bostäder Under torsdagen presenterade Boverket en reviderad rapport om bostadsbehovet i landet fram till 2030. Förra året var prognosen att det behövdes byggas över 63 000 bostäder per år för att tillgodose behovet. Nu skruvas det upp med sex procent.


Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Storbankens dystra prognos för byggandet: "Ingen snabb återhämtning"

Ekonomi/Finansiering En möjlig mjuklandning i ekonomin men inte inom bostadsbyggandet – det konstaterar Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos som släpptes samma dag som regeringen presenterade sin höstbudget. Tvärniten inom bostadsbyggandet tynger BNP med mer än en procentenhet i år och bankens prognos för de närmaste åren är inte särskilt munter.


John Sjölund, CFO på ALM Equity, berättar om det speciella förutsättningarna som rådde när de tillsammans med Corem grundade Klövern.

ALM Equity kommenterar Nreps köp av Klövern: "Flera var aktuella"

Bolag John Sjölund, CFO på ALM Equity medverkade på Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdagar med fokus på fastighetsmarknaden. Han berättade bland annat att det fanns flera intressenter på Klövern, men också vad som fällde avgörandet till Nreps fördel i den affären. Samtidigt ser han ljusa förutsättningar för nyproducerade hyresbostäder framåt.


Till vänster syns en flygbild över planområdet och Yxan 4. Enkehuset är i den vänstra delen och det äldre Gubbhuset i mitten. Till höger syns en översiktsbild av planförslaget från planbeskrivningen.

Stiftelse tillför flera hundra bostäder på Södermalm

Bygg/Arkitektur Projektet kommer att bidra med bostäder och vårdboendeplatser på privat mark inom Södermalm, men den sista etappen väntas vara klar först 2032. Fastighetssverige berättar mer.


Volymstudie av aktuellt förslag på bebyggelse och placering, med Bygatan i bildens nederkant.

Nya hyresrätter i Lunds kommun

Bostäder Lunds kommun planerar nya bostäder och några mindre verksamhetslokaler i och bredvid den gamla järnhandeln i Genarp. Det är Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) som vill bygga hyresrätter och nu ska detaljplanen ut på samråd.


Kista Galleria.

Citycon tänker nytt kring Kista Galleria – så vill de bygga ut

Bygg/Arkitektur Bolaget vill ändra detaljplanen för Kista Galleria för att kunna omdisponera och utöka användningen, det rör sig om en uppskattad volym på minst 60 000 kvadratmeter. Fastighetssverige berättar mer.


Ida Lindgren, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på Higab.

Higab kartlägger tryggheten i sina områden

Bostäder Higab genomför just nu en enkätundersökning om den upplevda tryggheten och trivseln i några områden där bolaget har fastigheter. Undersökningen är riktad mot besökare och boende i fem olika områden i Göteborg och genomförs i samarbete med Enkätfabriken. Tre av områdena ligger i Nordost, men enligt Ida Lindgren, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på Higab, är dessa inte utvalda för att de skulle kännas extra otrygga.


Johan Knaust.

K2A tecknar nytt blockavtal med SHIS Bostäder i Stockholm

Uthyrning K2A Knaust & Andersson Fastigheter har tecknat ett treårigt avtal med SHIS Bostäder, Stockholms stads bostadssociala resurs, om uthyrning av 33 lägenheter i Vällingby i västra Stockholm. Avtalet löper fram till augusti 2026.


Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige. Anna Broman bostadspolitisk expert på Byggföretagen. Eva Torberger är vice vd på Skanska Sverige och Johan Lindholm är förbundsordförande för Byggnads. (Bilden är ett montage).

"Positivt" och "skandal": Så tog branschen emot bostadsministern budgetposter

Bostäder Förväntningarna har varit höga efter bostadsminister Andreas Carlsons (KD) krismöte med branschen i mitten av juni. Många lade då hoppet till att handling skulle komma i budgeten för det bostadsbyggande som tvärnitat. Fastighetssverige har samlat in reaktionerna på regeringens budgetförslag från Skanska, Obos, Byggnads och Byggföretagen.


Henrik Kant, Göteborgs Stadsbyggnadsdirektör.

Stadsbyggnadsdirektören om budgetförslagen: "Ger signalvärde, men ingen skillnad"

Bostäder Två av stimulanserna, morötterna, som presenterades igår i bostadsministerns budgetposter för höstbudgeten var riktat till kommunerna. Henrik Kant, Göteborgs stadsbyggnadsdirektör, säger att stimulansåtgärder skulle kunna göra att omvandlingsplaner prioriterades upp. "Ett stöd om 20 miljoner för alla Sveriges kommuner bedömer vi dock som för litet".


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Nya rapporten: Markpriserna har ökat mest för bostadsrätten

Bostäder Mark- och byggpriserna har ökar drastiskt visar en rapport från Sveriges Allmännytta. Allra stört ökning har man sett för byggande av bostadsrätter. Medlemsföreningens vd, Anders Nordstrand, oroas över hur de ökande kostnaderna för bostadsrätter kommer påverka även priserna för hyresrätten.


Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Villapriserna oförändrade – bostadsrätterna på nedgång

Bostäder Bostadsrättspriserna i Sverige sjönk en procent i augusti jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.


Marit Appelgren, fastighets-vd för Byggvesta, menar att de juridiska verktygen för att lösa otryggheten fortfarande saknas för fastighetsägarna.

Sekretessen ett problem för fastighetsägarna

Bostäder Trygga bostadsområden vill väl alla ha? Men lägenheter och lokaler som används av kriminella för narkotikaförsäljning, trafficking eller andra grova brott skapar otrygghet för boende, företag och besökare. Marit Appelgren, vd för Byggvesta Fastighetsförvaltning AB, menar att de juridiska verktygen för att lösa problemen fortfarande saknas för fastighetsägarna.


Illustration av Riksbyggens projekt med seniorbostäder i Uddevalla (arkivbild).

Oppositionen vill se fler seniorbostäder i Göteborg

Bygg/Arkitektur Staden har som mål att markanvisa minst 600 seniorbostäder under mandatperioden 2023-2026, och nu föreslår den borgerliga oppositionen i Göteborg att exploateringsnämnden får i uppdrag att identifiera lämplig mark i varje stadsområde som ska anvisas för ändamålet seniorbostäder.


Flygfoto över Uppsala med domkyrkan.

Nu återinförs Bostad först i Uppsala

Bostäder Nu kan personer i hemlöshet i Uppsala börja ansöka om en egen bostad via Bostad först, en modell för stöd och hjälp till långvarigt hemlösa personer. Uppsalahem, Uppsala kommun och Uppsala Stadsmission står bakom satsningen som erbjuder hemlösa en bostad och dessutom stöd och hjälp. Målsättningen är att personen ska kunna bo kvar på samma villkor som andra hyresgäster.


Visualisering av möjlig utformning där det västra kvarteret syns till vänster och till höger syns det östra kvarteret med höghuset på 16 våningar.

Tredje gången gillt – grönt ljus för stort Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur En långdragen detaljplan vid Järla Station i Nacka ser nu ut att närma sig sluttampen – efter tre genomförd granskningar av planen och sex års försening jämfört med den ursprungliga planen har nu ALM Equitys satsning med närmare 400 bostäder och ett pampigt höghus fått grönt ljus i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Fastighetssverige berättar mer om projektet.