Image
Nordiska flaggor.

Efter finska uppköpet – så vill Alltime växa i Sverige

Bolag Fastighetsservicebolaget Alltime Sverige vill fortsätta att köpa bolag och riktar nu förvärvsblickarna mot Götaland och Svealand. Carl Wiktorsson, vd för Alltime Sverige, berättar för Fastighetssverige om vägen framåt för bolaget, som precis bytt namn från Triennium Fastighetsentreprenad efter att finska Alltime köpte det svenska bolaget förra året.


Gamla Ullevi huserar tre lag: Öis, Gais och IFK Göteborg.

Vem äger allsvenskan?

Sverige Efter en lång vinter är det i helgen äntligen dags för avspark i den svenska elitfotbollen. Inför att matcherna rullar igång har Fastighetssverige tittat närmare på vilka som äger arenorna i Sveriges högsta serier: herrallsvenskan, superettan och damallsvenskan.


Max Barclay, nordenchef på Newsec.

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.


Nina Rapp på Stora kontorsdagen Göteborg 2024.

Microsoft navigerar kontoret in i det nya arbetslivet

Bygg/Arkitektur Microsoft Sverige har gjort – och gör fortfarande – en intern resa, med två stora kontorstransformationer på tio år. Företaget utvecklar också tekniklösningar för att få ut det mesta möjliga värdet av sitt nya kontorsläge. Nina Rapp är affärsområdeschef för avdelningen Modern Work och berättar om hur tekniken kan hjälpa till att navigera i de nya hybrida arbetssätten och samtidigt ge kontoret mervärde.


Det finns ett behov av tydligare transparens på hyresmarknaden menar regeringen.

SCB ska utreda hyresdatabas

Bostäder Det behövs bättre information om hyrorna i bostadsbeståndet skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande. Regeringen ger Statistiska centralbyrån i uppdrag att utreda förutsättningarna för att upprätta en hyresdatabas.


Therese af Jochnick, SBC

Fler bostadrättsärenden går till vräkning

Ekonomi/Finansiering Höjda räntor som leder till höjda månadsavgifter. Landets bostadsrättsföreningar har stora ekonomiska utmaningar och antalet boende som begär anstånd eller avbetalning på förfallna hyror ökar drastiskt. Det visar ny statistik från Sveriges Bostadrättscentrum, som också ger råd till brf:er för att hjälpa dem att klara ekonomin:
– Koppla på inkassotjänster för att säkerställa intäkterna till föreningen, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.


Norrlidens entré.

Skanska tar hem hyresvärdsupphandling om vårdlokaler i Kalmar

Uthyrning Skanska Sverige har i samarbete med arkitektbyrån Studio Ekberg vunnit upphandlingen av nya vårdlokaler till Region Kalmar län. Regionen har tecknat ett 20-årigt lokalhyreskontrakt för en hälsocentral och Folktandvård. Byggnaden kommer att ha höga hållbarhetskrav och vara belägen i stadsdelen Norrliden.


Staffan Claesson, bolagsstrateg när det gäller stadsutveckling, Framtiden byggutveckling.

Allmännyttans roll: Agera draglok för förändring

Bostäder Vilken roll ska Allmännyttan ha i det växande Göteborg? Hur påverkar stora stadsutvecklingsplaner renovering, ombyggnationer och blandning av bebyggelse? Hur skapar man både stadskvalitet och marknadsvärde? Staffan Claesson på Framtiden byggutveckling jobbar med långsiktig strategisk samhällsplanering.
– Vår roll som allmännytta är att skapa värde.


Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och PwC:s expert på social hållbarhet och social finansiering.

"Vinst är medlet – inte målet"

Bolag Akelius avbrutna köp av skolkoncernen Academedia satte fingret på frågan om vad som är viktigast för aktiebolag – verksamheten eller vinsten. Sophie Nachemson-Ekwall expert social hållbarhet, finansiering och rapportering, PWC Sverige menar att bolagens styrelser, även inom fastighetsbolagen, skulle må bättre av en omprioritering. Samtidigt finns risken nu när bolagen lägger om fokuset från tillväxt till lönsamhet att ESG-arbetet faller mellan stolarna.


Så vill utredaren Peter Larsson att man ska stimulera bostadsbyggande i norra Sverige.

Så ska bostadsbyggandet i norr stimuleras – fyra miljarder i kapitaltillskott

Ekonomi/Finansiering Under förra veckan lämnade utredare Peter Larsson in en delrapport om hur man ska kunna stimulera bostadsbyggandet i tillväxtorterna i Västerbotten och Norrbotten. Där kommer tre förslag på just de ekonomiska förutsättningarna – Fastighetssverige har tittat närmare på förslagen.


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Kritik mot Boverkets nya remisser: "De har redan bestämt sig"

Bygg/Arkitektur Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, är besviken på att Boverket inte tagit till sig mer av den kritik som kommit på förslagen på nya byggregler. Visserligen har Boverket backat om på punkten om att helt ta bort krav på utsikt från fönster, men står fast vid att alla rum inte måste ha just fönster. Inte heller har Boverket tagit tillfället i akt att tillföra regler om cirkulärt byggande säger han.


Enligt Colliers månadssammanfattning av januari gjordes det tolv affärer i Sverige för totalt cirka 6,7 miljarder kronor.

Tolv affärer och måttlig transaktionsaktivitet i januari

Transaktioner Januari blev en ganska långsam start på transaktionsåret med 49 affärer och en volym på 1,6 miljarder euro i Norden, men jämfört med januari 2023 var volymerna högre i alla länder utom i Norge, detta enligt Colliers senaste månadssiffror. I Sverige var det måttlig transaktionsaktivitet med tolv affärer, men en volym på 0,6 miljarder euro, cirka 6,7 miljarder kronor. Den största affären var DNB:s tvångsförsäljning av Oscar Properties blandade portfölj till Erik Selin Fastigheter för cirka 2,2 miljarder kronor.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Adam Tyrchas är PhD, Head of Research på Newsec.

Tillväxtmarknaderna går mot en "segregation" menar Newsec

Sverige Newsec publicerar årligen två rapporter om tillväxtmarknader, omfattande 29 kommuner i Sverige. För Fastighetssverige beskriver Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec att vi kan se ett större gap öppna sig.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Ovanligt lätta hyresförhandlingar för Sveriges Allmännytta

Bolag Det är en splittrad bild av hyresförhandlingarna för Sveriges Allmännyttas medlemmar. På ett sätt går det ovanligt lätt att lösa det lokalt utan att blanda in Hyresmarknadskommittén. Samtidigt har trenden av att förhandla hyran över två år vuxit sig starkare.


Stora Kontorsdagen GBG
Nina Rapp.

Stora Kontorsdagen GBG: Microsoft om det nya hybrida kontoret

Stora Kontorsdagen Göteborg Den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel är det dags för Stora Kontorsdagen GBG. Under dagens fullspäckade program får du bland annat möta Microsofts Nina Rapp i en programpunkt om hur man kan navigera i det nya hybrida arbetslivet.


SBC:s Markus Pålsson.

Sveriges Bostadsrättscentrum spår året för landets BRF:er

Ekonomi/Finansiering Det senaste året har skakat om många bostadsrättsföreningar, som bland annat fått en stor utmaning ekonomiskt. Hur kommer 2024 se ut för landets bostadsrättsföreningar, vilka trender kommer och vilka lagar är viktiga att ha koll på? Det går Sveriges Bostadsrättscentrum igenom i sin nya rapport.


Max Barclay är chef för Newsecs rådgivningsverksamhet och vice koncernchef.

Newsec: "Nya internationella investerare i logistiksegmentet 2024"

Sverige 2023 präglades av en övergripande svaghet på den svenska transaktionsmarknaden. Inom lager-, logistik- och industrifastigheter har vi dock sett en betydande drivkraft. Med en andel på 27 procent av den totala transaktionsvolymen, har detta segment visat sig vara det mest robusta och framstående under förra året. Max Barclay, chef för rådgivningsverksamheten på Newsec, berättar vad vi kommer se under 2024 på logistikmarknaden.


Sofia Hansdotter.

"Regeringen har inga åtgärder av betydelse för att få igång byggandet"

Bostäder Det byggs och kommer att byggas för lite i Sverige. Höga byggpriser, hög inflation och höga räntor har lett till att bostadsbyggandet rasat.
En av de stora producenterna av nya bostäder har historiskt sett varit Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, men nu visar deras egen prognos på en kraftig minskning av nyproducerade lägenheter fram till 2027.
– Bostadspolitiken har varit nedprioriterad under flera decennier, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.


Riksdagens öppnande hösten 2023.

SD har inte svängt i frågan om marknadshyra

Bostäder Det vad 2021 som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fällde den dåvarande regeringen för att man genom Januariöverenskommelsen ville gå fram med förslag om friare hyressättning vid nyproduktion, som V menade skulle innebära införandet av marknadshyra. I onsdagens partiledardebatt kom frågan upp då Moderaterna beslutat att börja driva frågan på nytt.