Image
På Volten 2 finns möjlighet att bygga ungefär 300 lägenheter. Detaljplanen för området godkändes tidigare under våren.
På Volten 2 finns möjlighet att bygga ungefär 300 lägenheter. Detaljplanen för området godkändes tidigare under våren. Bild: Skebo

Kommun köper och avbryter försäljning till SBB

Transaktioner Kommunala bostadsbolaget Skebo, som tidigare sålt delar av bostadsbeståndet till SBB i Skellefteå, köper nu 300 byggrätter av det krisande bolaget. Samtidigt meddelar man att i och med denna affär så kommer man inte sälja en fastighet till SBB som planerat.
Publicerad den 28 Maj 2024
Fastigheten Volten 2 i Sörböle, Skellefteå, kommer inte byggas av SBB. Bild: Skebo
Fastigheten Volten 2 i Sörböle, Skellefteå, kommer inte byggas av SBB.

Skebo har förvärvat en byggrätt som gör det möjligt att bygga 300 nya hyresrätter i centrala Skellefteå. Säljare är SBB. Byggrätten finns på området Sörböle, mellan Skellefteåtravet och Sörvalla Idrottsplats.
– Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen i Skellefteå. Den här affären är ett bra exempel på hur vi tillsammans med andra bolag kan driva på nyproduktionen av flera hundra nya bostäder, säger Harriet Classon, styrelseordförande på Skebo.

Området på Sörböle, som har det formella namnet Volten 2, är beläget endast en kilometer från de centrala delarna av Skellefteå och Campus Skellefteå. I närheten finns också både natur och elljusspår samt samhällsservice som skola, förskola och äldreboende. På Volten 2 finns möjlighet att bygga ungefär 300 lägenheter. Detaljplanen för området godkändes tidigare under våren.
– Det är ett centralt beläget och populärt område som med den nyligt antagna detaljplanen möjliggör boende. Med tanke på den höga inflyttningstakten till Skellefteå så tror vi att lägenheterna som byggs där kommer att bli mycket populära, säger Helena Markgren, vd på Skebo.

Som en del av affären har även ett tidigare avtal kring byggnation på Lejongapet 1 på Getberget förändrats så att Skebo inte säljer vidare fastigheten i början av 2026. Detta medför att de kommande hyresgästerna på Lejongapet inte byter fastighetsvärd som planerat samt att SBB och Lindbäcks produktionsstartar Krongatan med 180 lägenheter med inflytt årsskiftet 2025/2026.
– Våra 155 nyproducerade bostäder på Getberget står snart färdiga och vi ser fram emot att välkomna våra nya hyresgäster, säger Helena Markgren.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige