Rapporten Omvärldstrender 2024, som är framtagen av branschorganisationen Svensk Försäkring, visar att det under perioden 2015–2021 har inträffat i genomsnitt 13 800 naturorsakade skador per år.
"Dessa har orsakats av stormar, översvämningar, jordskred, bergras, jordskalv, erosion, sättningar till följd av sänkt grundvattennivå, hagel, snötryck, lavin med mera. Kostnaden för skadorna under 2015–2021 uppgick till drygt 5,9 miljarder kronor, vilket i genomsnitt blir drygt 844 miljoner kronor per år. Det inträffade 18 200 naturorsakade försäkringsskador under 2022, vilket motsvarar drygt 837 miljoner kronor i skadeersättningar,” står det i rapporten.
När möjligheten till finansiering påverkas. Det finns en framtida risk där det kan bli svårare att försäkra fastigheter utsatta för risk, vilket påverkar möjligheten till finansiering. Detta har vi särskilt sett i områden som till exempel i USA. Utan finansiering och försäkring påverkas fastighetsvärdet. Men inte minst ser vi kostnader kopplade till förvaltning, drift och underhåll som är direkt relaterbara till fastighetsvärde. Genom ett proaktivt och välplanerat arbete med åtgärdsplaner kan dessa kostnader minimeras och kontrolleras. Det finns till exempel initiativ av RISE, finansierat av Vinnova, till att använda sig av något de kallar för klimatresiliensdeklarationer för att skapa jämförbara underlag att agera utifrån, en större transparens, samt bättre beslutsunderlag för beslutsfattare.
– Vi har på dessa grunder utvecklat en klimatriskmodell och sårbarhetsanalys, med stöd av Hifab Advisory, där relevant data är digitalt tillgänglig och kontinuerligt uppdaterad. Ett underlag för strategiska beslut, tillgängligt med bara ett knapptryck. Riskerna, sårbarheten och arbetet med klimatanpassning är såklart långt mer avancerad än ett knapptryck, men att snabbt kunna visualisera och screena risk på en fastighet oavsett vem som äger den, känns för oss givet, säger Caroline Meschke, CCO på Pattern Geographic.
Per Kaijser, strategikonsult på Hifab, säger:
– Vi delar ambitionen att accelerera förflyttningen mot en mer hållbar bransch och vi arbetar dagligen med värdeskapande och effektivt hållbarhetsarbete. Att bidra med transparens och större tillgänglighet till denna sorts data och beräkningar är något vi är glada att bidra till samt gynna innovation, likt den Pattern bygger.
Transparens, tillgänglighet och enkla datadrivna verktyg är en avgörande faktor för att arbeta mer förebyggande. Enligt en omfattande undersökning av Newsec nyligen uppgav 84 procent av respondenterna att de tar hänsyn till klimatrisker i sin investeringsstrategi, men endast 48 procent hade kartlagt sina risker.
ESG-rapportering såsom CSRD och EU-taxonomin är inte bara regelkrav, de ger fastighetsbolag en strategisk möjlighet att stärka hållbarhetsprofilen, attrahera investeringar och förbättra långsiktig lönsamhet.
Tillsammans med ledande banker, värderare, transaktörer, forskare och offentlig sektor kopplar Pattern Geographic ihop utspridda data och bygger en ny plattform för platsförståelse. Läs mer om startup-bolaget och kontakta dem HÄR.
- Redaktionen
red@fastighetssverige.se
Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF