Image
Cecilia Berg tillträder som fastighetschef Region Nord den 12 april 2023.

Kåpan Fastigheter tillsätter nyckelroll – tar hem förvaltningen från SBB

Karriär I januari i år berättade Kåpan Fastigheter att de öppnat ett kontor i Sundsvall och anställt Andreas Vanestedt som teknisk förvaltare. Den 12 april 2023 tillträder nyförvärvet Cecilia Berg i rollen som fastighetschef för Region Nord, som sträcker sig från Hudiksvall till Kiruna.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Batljan: SBB har en väldigt stark kreditportfölj

Bolag Fastighetsbolaget SBB har en väldigt stark kreditportfölj. Det budskapet kablades ut av vd Ilija Batljan i samband med en kreditkonferens anordnad av Pareto, det rapporterar Dagens industri.


På fastigheten Krämaren 4 i Ulricehamn håller SBB på att bygga ett nytt trygghetsboende, men nu har det visat sig att byggnaden är felplacerad med nästan 60 centimeter och därför behövs en ny detaljplan tas fram.

Udda missen – SBB-boende har byggts 57 centimeter fel

Bygg/Arkitektur Den pågående byggnationen av ett trygghetsboende i centrala Ulricehamn har visats sig inkräkta drygt 60 centimeter på allmän platsmark – och nu måste en ny detaljplan tas fram för fastigheten Krämaren 4. Fastighetssverige berättar mer.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB skriver 30-årigt avtal med Örebro kommun

Uthyrning Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger sedan 2019 Mosjö skola i Örebro. Projektet omfattar en om- och tillbyggnation av skolan som omfattar totalt 3 862 kvadratmeter. Hyresavtalet är på 30 år och hyresgäst är Örebro kommun.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB föreslår nyval av Brookfield-profil

Bolag SBB:s valberedning föreslår inför årsstämman den 28 april nyval av Lars Rodert som styrelseledamot. Han är bland annat styrelseledamot i Brookfield Asset Management. Styrelsen utökas därmed med en ledamot till åtta ledamöter.


Norska oljefonden sålde nästan allt i SBB under 2022

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt den norska oljefondens innehav i svenska noterade fastighetsbolag under 2022 och där framgår det att fonden sålde nästan hela sitt innehav i SBB förra året, ett innehav som var värt 1,6 miljarder norska kronor när fjolåret startade. Här kan du läsa om hur ägandet förändrats i andra fastighetsbolag jämfört med 2021 och se vilka nya bolag som fonden har innehav i från och med 2022.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Efter storstädningen 2022 – det siktar Batljan på att uppnå i år

Bolag 2022 var ett storstädnings-år för SBB – allt för att få till en bättre balansräkning och minska skuldsättningen. Det jobbet tar inte slut i början av 2023 men Ilija Batljan tar sig också an året med förhoppningen om en upptinad obligationsmarknad och ett fortsatt samarbete med den kanadensiska investeraren Brookfield som ska stimulera tillväxt för de båda aktörerna i Europa de kommande åren.


Ilija Batljan, vd för SBB, och Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.

SBB undersöker möjlighet att notera Sveafastigheter

Bolag Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget har beslutat att utvärdera förutsättningarna att notera dotterbolaget Sveafastigheter. Sveafastigheter kommer inför noteringen att äga bostadsfastigheter i direktägda bolag, joint ventures samt noterade aktier för totalt cirka 15 miljarder kronor. Av detta motsvarar SBB:s substans cirka åtta miljarder kronor. I samband med en sådan notering avser SBB att avyttra omkring 70 procent av aktierna i bolaget. Styrelsen bedömer att noteringen av Sveafastigheter kommer att möjliggöra ökat aktieägarvärde genom fortsatt fokusering och specialisering. Vidare bedöms likviden möjliggöra en minskad skuldsättning och därmed ytterligare förstärka bolagets finansiella ställning.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB minskade resultatet kraftigt – redo att sälja fastigheter för sex miljarder

Bolag SBB:s resultat under 2022 minskade kraftigt. Nu tittar SBB på att knoppa av Sveafastigheter samt försäljningar av fastigheter för sex miljarder kronor.


Till vänster syns Hammarbyvägen omvandlad enligt planförslaget. Det nya torget markeras med ett högt hus och det byggs en ny bro över Hammarbyvägen till höger i bild. Till höger syns Hammarbyvägen omvandlad till stadsgata enligt planförslaget.

Så förändras storsatsningen vid Hammarbyhöjden

Bygg/Arkitektur Den ursprungliga planen var att utveckla Sjöstadshöjden med bland annat nästan 5 000 nya arbetsplatser, hotell och cirka 500 bostäder – efter genomfört samråd rekommenderar dock stadsbyggnadskontoret ett antal minskningar i projektet. Fastighetssverige berättar mer.


Länsförsäkringar Fastighetsfond har storsålt i SBB

Bolag Länsförsäkringar Fastighetsfond har sålt 17,6 miljoner aktier i aktier i SBB. Det visar ägardatatjänsten Holdings, skriver Dagens industri.


Skellefteå.

SBB vill bygga 300 lägenheter i Skellefteå

Bygg/Arkitektur Sörböle kan få ett nytt bostadsområde med cirka 300 nya lägenheter. Idag beslutade bygg- och miljönämnden att det ska upprättas en detaljplan för området.


Fasadgruppen ingår ramavtal med SBB.

Fasadgruppen ingår ramavtal med SBB

Bolag Fasadgruppen har ingått ett ramavtal med SBB för arbeten på fastigheters yttre skal. Ramavtalet gäller i hela Sverige och löper initialt under 2023.


Ola Svensson.

SBB tecknar nytt och förlänger hyresavtal i södra Sverige

Uthyrning SBB har förlängt och tecknat två nya hyresavtal med samhällshyresgäster i Lund och Simrishamn.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB har flyttat poster i Heba och Studentbostäder till eget bolag

Bolag De stora aktieposter som mäklades i fastighetsbolagen Heba och Studentbostäder under torsdagen tillhör SBB. Men det handlar inte om någon försäljning utan istället flytt av positionerna från Nordea till SBB. Det uppger SBB:s vd Ilija Batljan till Dagens industri, något som återges av Nyhetsbyrån Direkt.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB slutför första delen av Brookfield-affären

Bolag SBB har slutfört den första delen i affären med kanadensiska infrastrukturinvesteraren Brookfield avseende försäljningen av 49 procent av en portfölj inom social infrastruktur.


Christian Olofsson, vd och grundare av Idun Fastigheter.

Idun sonderar den norska terrängen i jakt på tillväxt

Bolag Idun Fastigheter gjorde nyligen sitt första förvärv i Norge och nu lägger det unga bolaget sitt primära fokus på att växa i grannlandet. För Fastighetssverige berättar vd:n Christian Olofsson om ambitionerna på den norska marknaden, hur den skiljer sig mot den svenska och de stora utmaningarna i dagens tuffa finansiella klimat.


Nyheterna som intresserade flest av Fastighetssveriges läsare under 2022

Sverige Ni är 40 000 som nås av våra nyhetsbrev. Det här var de mest lästa artiklarna på fastighetsverige.se under 2022.


Jens Engwall.

Jens Engwall fortsätter sälja aktier i Nyfosa – sker för att betala skatt på SBB-affär

Bolag Nyfosas styrelseledamot och tidigare vd Jens Engvall fortsatte att sälja aktier i bolaget under varje dag förra veckan. De senaste transaktionerna den 3-5 januari summerar till 383 228 aktier som såldes till snittkursen 85,15 kronor. Det innebär en affär på cirka 32,6 miljoner kronor, visar Finansinspektionens insynsregister. För Dagens Industri uppger han är försäljningarna skett för att betala skatt på lönsam SBB-affär.