Odlande stadsbasarers urbana året-runt-odling drivs av ett konsortium av 20 partner, bestående av kommuner, fastighetsägare, innovationsföretag och sociala företag.
I två pilotodlingar, i outnyttjat, industriellt utrymme i Stockholmsförorten Högdalen och i Husarområdet H+ i Helsingborg, ska småskalig produktion av grönsaker testas.
Stadsdelarnas resurser ska knytas ihop till en ny hållbar närmarknad. Sociala entreprenörer, teknikföretag och arbetsmarknadsmyndigheter ska arbeta ihop för att skapa praktikplatser och nya jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.
- Odlande stadsbasarer är ett av många spännande initiativ för att främja innovation och hållbara stadsdelar i ett Stockholm som verkar för att bli fossilfritt 2040, säger Katarina Luhr, Stockholms miljöborgarråd. Det är ett bra exempel på cirkulär ekonomi och en unik samverkan med Helsingborg stad, med sociala entreprenörer i Söderort och några av Sveriges ledande fastighetsägare.
I Stockholm drivs Odlande stadsbasarer av föreningen Nya Rågsveds Folkets Hus som har en lång erfarenhet av att anställa långtidsarbetslösa och arbeta med lokala hållbarhetsfrågor. Föreningen driver bland annat secondhandaffären ”Andra varvet”, en livlig arbetsplats och viktig mötespunkt i hjärtat av Högdalen.
Tre fastighetsägare, Helsingborg stad, Serneke och Citycon upplåter lokaler till odlingspiloter och testbäddar. I Landskrona arbetar Serneke långsiktigt för att utveckla industrifastigheten Fröfabriken till ett kraftcentrum i en ny levande stadsdel.
I såväl Stockholm som Helsingborg samverkar arbetsmarknadsmyndigheter för att hitta, utbilda och anställa personal direkt i projektet och hos de medverkande företagen. Det finns även planer på att öppna pilotanläggningarna för utbildning och teknikbesök. Idag råder det brist på året-runt-miljöer för utbildning och arbetsträning inom gröna näringar, enligt Arbetsförmedlingen, som också deltar i projektet. Samtidigt forskar KTH Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier och SLU kring konceptets hållbarhet och lönsamhet.
I projektet medverkar även Spisa, en av Europas ledande grönsaksproducenter, Helsingborg Bryggeri och Scandinavian Silver Eel, som odlar ål på ett ansvarsfullt sätt och som kommer att testa en aquaponisk anläggning. Företagen utbildar varandra, samverkar och testar industriell symbios ihop.
Utvalda expertföretag - Arvalla, Waren, Indepro och industriföreningen Sweheat - stödjer en testmiljö för ett tiotal unga innovationsföretag. Först ut på plan är Grönska, Gaia, Svensk Akvaponik, Node Farm, Allovivum och Urban Oasis. Grönska, vinnaren av Stockholms Innovationspris, har utvecklat Growoff, ett koncept för vertikal odling direkt i matbutik eller i restaurang.
Vinnova stödjer projektet med 4,5 miljoner. Tjugo partners i Stockholm, Helsingborg och Landskrona bidrar med egna resurser värda ytterligare 6 miljoner kronor.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.