Image
Obos Kärnhem och Serneke är nu nära grönt ljus för sin satsning på 240 nya bostadsrätter i Hjorthagen i Stockholm.

Obos och Serneke nära grönt ljus i Hjorthagen

Bostäder Idag väntas stadsbyggnadsnämnden godkänna Obos Kärnhems och Sernekes planer i Norra Djurgårdsstaden som innebär att 240 nya bostadsrätter kan tillföras nära det gamla gasverksområdet.


Serneke renodla och koncentrera verksamheten, när fem regioner blir tre.

Serneke kapitulerar i Stockholm – sparkar 70

Bolag Serneke Sverige tar nästa steg för att renodla och koncentrera verksamheten, när fem regioner blir tre. I omorganisationen avvecklas bland annat all nyproduktion i region Stockholm och totalt berörs cirka 80 tjänster, varav 70 i Stockholm.


Serneke bygger om Väröbackaskolan.

Serneke bygger ut Väröbackaskolan

Bygg/Arkitektur Serneke Sverige AB har tecknat avtal med Varbergs Fastighets AB om att bygga om och till Värobackaskolan för ytterligare 200 elever. Ordervärdet uppgår till cirka 106 miljoner kronor.


Sernekes presschef Johan Live berättar hur lägesbilden är med försäljningarna av lägenheter i Karlatornet.

Antalet sålda lägenheter i Karlatornet minskar: "Tvingats häva en del kontrakt"

Bolag I oktober 2022 hade 488 lägenheter sålts i Sernekes kronjuvel Karlatornet – spolar man framåt ett åt till idag är antalet sålda lägenheter 483 stycken. Trots att fem lägenheter sålts under Q3 har alltså mängden totalt sett minskat de senaste tolv månaderna. För Fastighetssverige berättar presschefen Johan Live mer om försäljningsläget, vad som ligger bakom tappet och vilka partier i tornet som fångar mest intresse på marknaden.


Doxa kommer varsla 25 Serneke-anställda om uppsägning. På bilden Doxas vd Victor Persson.

Beskedet: Doxa kommer varsla 25 Serneke-anställda om uppsägning

Bolag Formerna för Doxas planerade uppdelning av Serneke i två separata bolag, ett för entreprenad och ett för fastighetsutveckling, har nu beslutats meddelar bolaget. I och med detta upphör Serneke Group AB:s koncernfunktioner, vilket berör totalt cirka 75 medarbetare varav cirka 25 positioner kommer försvinna genom varsel om uppsägning på grund av arbetsbrist, det skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Doxas vd Victor Persson kommenterar uppköpet av Serneke och möjligheterna med Karlatornet.

Doxa-toppen: "Tycker så klart att vi betalat lite för Serneke"

Bolag Vd:n Victor Persson berättar om varför värderingen av Serneke gått upp över 200 miljoner efter förvärvet, styrkorna i Karlatornet och hur Doxa ska realisera maximalt värde i det tidigare noterade bolaget.


Till vänster syns en illustration över Brunnshögstorget med gruppen av höga hus där 36-våningshuset tornar upp sig invid torget. Förslaget innehåller en samling hus i olika höjd invid Brunnshögstorget. Det högsta huset ska bli 36 våningar, med en publik lokal eller takterrass högst upp. Torget ska kantas av lokaler med handel, restauranger och andra öppna och publika verksamheter. Till höger syns en flygbild tagen 2022 som visar planområdets läge öster om Odarslövsvägen och invid spårvagnshållplats Brunnshögstorget.

Nästa Serneke-skrapa nära antagande

Bygg/Arkitektur Den 141 meter höga byggnaden blir Lunds högsta hus när projektet för Torgkvarteren i Brunnshög står färdigt. Nu ska detaljplanen antas som innehåller cirka 55 000 kvadratmeter byggnader i två kvarter.


Till vänster syns det första förslaget från Semrén & Månsson som togs fram 2016, men sen skrotades. Till höger syns förslaget från OKK+/Sandellsandberg Arkitekter/GAJD Arkitekter som togs fram förra året men som nu också har skrotats.

Profilerade arkitektfirman får nytt försök med Cirkustomten

Bygg/Arkitektur Sedan 2016 har två arkitektförslag ratats för Sernekes mycket attraktiva mark på den så kallade Cirkustomten mitt i centrala Göteborg. Nu när det är dags för ytterligare ett omtag får en gammal bekanting en ny chans att gestalta projektet och försöka övertyga politikerna i Göteborg om rätt fortsättning för den centrala dyrgripen. Sernekes grundare Ola Serneke berättar mer om fortsättningen.


Karlatornet ska stå helt inflyttat om lite drygt ett år.

Karlatornets mäklare öppnar kontor i Karlatornet

Uthyrning Mäklarfirman Eklund Stockholm New York har sålt lägenheter i Karlatornet sedan säljstarten 2016, då de även öppnade sitt första Göteborgskontor. Nu öppnar de sitt andra kontor i Göteborg vid foten av Nordens högsta hus.


Köper loss Sernekes verksamhet i Värmland.

...Och nystartade bolaget tar över

Transaktioner Igår stod det klart att Serneke gör en omstrukturering av verksamheten, där de ska skala av sig region Mitt och Norr som upphör att vara en del av bolagets regionstruktur. Igår tog byggentreprenören T3 Hus 2 över Serneke Sveriges verksamhet i länet. Målet är att arbetet och pågående projekt kommer fortsätta drivas som tidigare.


Serneke Sverige koncentrerar verksamheten.

Serneke Sverige koncentrerar verksamheten...

Bolag Serneke Sverige genomför förändringar i sin entreprenadverksamhet som får till följd att region Mitt och Norr upphör att vara en del av bolagets regionstruktur. Åtgärden i Norr innebär att ett 50-tal tjänster berörs och att cirka 15 tjänster sägs upp meddelar bolaget i ett pressmeddelande.


Karlatornet ska stå helt inflyttat om lite drygt ett år.

Först att flytta in i Nordens högsta hus

Bostäder På måndag är hissen bokad för inflytt för Armin Ghoroghi. Han är en av de som nu får flytta in i Karlatornet den kommande tiden. Det är mellan våning fem och 27 som bostadsköparna nu kommer kunna slå sig till ro.


Erik Selin, vd för Balder och Ola Serneke, vd för Serneke Invest-

Karlatornet står inflyttningsklart – stor intervju med Serneke och Selin

Bostäder Så var dagen kommen för de första personerna att flytta in i Karlatornet. För vissa har väntan varit lång. Inte minst för Ola Serneke. Fastighetssverige var på plats när det gavs en tur av entrén och visningslägenheten på våning 25. I lägenheten fanns även Balders vd Erik Selin, som likt Ola Serneke gav sin syn på läget framåt.


Doxas vd Victor Persson. Idag meddelar de att Doxa vill vidga översynen av strategiska alternativ för Sernekes bygg- och entreprenadverksamhet

Doxa kan komma att sälja Serneke

Bolag Doxa har beslutat att utvidga översynen av strategiska alternativ för Sernekes bygg- och entreprenadverksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.


Michael Berglin lämnar Serneke.

Michael Berglin lämnar Serneke: "Samförstånd med styrelsen"

Bolag Efter elva år på Serneke har nu Michael Berglin lämnat bolaget och sin roll som vd. För Fastighetssverige kommenterar han beslutet.


Sernekes blivande Lidl och parkeringshus på Varbergsvägen i centrala Borås.

Serneke bygger Lidl och P-hus i Borås

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat totalentreprenadkontrakt för att bygga ett kombinerat parkeringshus och matbutik åt Borås kommuns parkerings AB respektive Lidl Sverige. Ordersumman uppgår till cirka 100 miljoner kronor.


Serneke och K-Fast är båda nöjda med transaktionen av byggrätten i Gårdsten i Göteborg.

K-Fastigheter köper byggrätt av Serneke

Transaktioner K-Fastigheter har förvärvat ännu en byggrätt i Göteborg. Byggrätten omfattar cirka 124 hyresrätter. Förvärvet sker från ett bolag inom Sernekekoncernen och gäller samtliga aktier i det bolag som äger fastigheten Göteborg Gårdsten 7:5. Lagakraftvunnen detaljplan finns.


Efter att Doxa, med Victor Persson som vd, har nått över 90 procent av ägande i Serneke ansöker nu styrelsen hos den senare om avnoteringar av bolaget.

Doxa påkallar tvångsinlösen och Serneke ansöker om avnotering

Bolag Doxa har nått över 90 procent i Serneke – bolaget avnoteras.


Ola Serneke.

Ola Serneke efter accepten: "Frågorna om Doxa har varit många"

Transaktioner Under måndagen färdigställdes det bud som nu gjort att Doxa har tagit över mer än 90 procent av Serneke Group. Ola Serneke säger till Fastighetssverige att det ska bli kul att komma in i ett nytt och större sammanhang.


Doxas vd Victor Persson.

Doxa har preliminärt nått över 90 procent av Sernekes aktier

Transaktioner I sitt bud på Serneke har Doxa, baserat på en preliminär sammanställning, erhållit accepter från aktieägare med ett sammanlagt innehav motsvarande 90,8 procent av det totala antalet aktier i Serneke. Det framgår av ett pressmeddelande.