Inmotion har arbetat med elektrifiering av fordonsindustrin i mer än 25 år och är väl positionerade för den snabba expansion av marknaden som nu sker. Exempelvis har företag som Scania och Volvo mål att 50 procent av deras fordonsförsäljning 2030 kommer vara fossilfri.
– Stora kunder inom lastbilssektorn driver på utvecklingen av elektrifiering vilket skapar en stark efterfrågan på våra produkter och tjänster. Det känns väldigt kul och stimulerande att vara en del av lösningen på klimatkrisen där våra produkter ingår i elektriska fordon och påskyndar omställningarna. Efterfrågan är väldigt starkt och vi är inne i en otroligt expansiv fas där vi skapar Sveriges största fabrik för fordonsmonterade invertrar och kraftelektronik, säger Martin Wennerblom, Marknadschef på Inmotion Technologies.
Inmotion Technologies hyr sedan 2005 en cirka 6 500 kvadratmeter stor anläggning i Tyresö av Balder. När det nu är dags att expandera verksamheten görs det i direkt anslutning till den befintliga byggnaden och i nära samarbete mellan de båda bolagen.
– Inmotion Technologies är en mångårig och nära samarbetspartner till Balder och vi är mycket glada att vara en del av deras resa och kunna möjliggöra denna expansion. Det är viktigt för oss som fastighetsägare och hyresvärd att vara lyhörda så att våra kunder trivs och har möjlighet att utveckla sin verksamhet, säger Martin Ernstson, förvaltningschef Kommersiellt på Balder.
Balder är fastighetsägare och byggherre till den nya anläggningen på cirka 6 000 kvadratmeter som kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Byggnaden utformas med klimatbesparande åtgärder som solpaneler på taket och bergvärmeanläggning. För personal och kunder installeras även ett stort antal fordonsladdare samt cykelladdare för att underlätta pendlingen med elbil och cykel.
Den nya produktionsanläggningen och Inmotions övriga investeringar beräknas sysselsätta upp till 100 nya medarbetare på fem års sikt och ha kapacitet att leverera utrustning till minst 200 000 fordon per år.
– Den totala investering som nu görs ligger i storleksordning 250 miljoner kronor. Expansionen i Stockholm beräknas generera en årlig omsättning på närmare en miljard inom de närmsta fem åren, säger Martin Wennerblom.
Byggnationen startar i februari och invigning planeras till sommaren 2023. Under första spadtaget som togs på torsdagen deltog förutom representanter från Inmotion och Balder även Invest Stockholm, Business Sweden och Sveriges Utrikesdepartement.
– Jag hälsar investeringen av Inmotion Technologies och Zapi Group varmt välkommen när de väljer att etablera Sveriges största produktionsanläggning för e-mobility-inverters för kommersiella fordon. Denna avancerade anläggning kommer att addera nyckelkapacitet i försörjningskedjan och öppnar upp nya möjligheter för saminnovation. Tillkännagivandet visar ytterligare den internationella attraktionskraften hos Sveriges snabbt växande ekosystem för e-mobilitet, säger Jan Larsson, vd, Business Sweden.
Anna Hallberg, minister för utrikeshandel och nordiska frågor, kommenterar:
– Sveriges mobilitetssektor hjälper Europa att vara pionjär i övergången till elfordon tack vare avancerad kompetens och teknologi och en blomstrande innovationsmiljö. Det gläder mig att välkomna denna strategiska investering från ännu en ledande internationell leverantör av elektrifieringslösningar, som kommer att ge fler jobb, kompetens och större möjligheter till medskapande.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Quandify
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.