Image
En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att notan för byggkrisen kan bli över 1 000 miljarder kronor.

Ny rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1000 miljarder kronor

Bygg/Arkitektur Om byggkrisen fortsätter och inga åtgärder sätts in kan Stockholms- och Uppsala län få se ett aggregerat produktionsbortfall under åren fram till 2030 på motsvarande 343 miljarder kronor. Beräknat på hela landet visar samma scenario ett produktionsbortfall på över 1 000 miljarder kronor. Utöver att bostadsbristen kommer att förvärras kommer sysselsättningen att minska kraftigt i den breda byggsektorn.


Joanna Berg, Nrep och Anders Österberg, Stockholms stad.

Stockholm stad utser Nrep till stadsutvecklingspartner för Södra Järva

Bolag Fokus Järva är ett av Stockholms stads största stadsutvecklingsprojekt och omfattar både södra och norra Järva. Som en del av arbetet sökte exploateringskontoret en samarbetspartner och efter urvalet och det att ärendet tagits upp i exploateringsnämnden kan Nrep tilldelas en tidig markreservation.


Fredrik Aspe.

Fredrik Aspe ny vd för Ebab i Stockholm

Bolag Från och med den 9 februari 2024 kommer Fredrik Aspe, partner på Ebab, att axla rollen som vd för Ebab i Stockholm. Fredrik Aspe har varit en del av Ebab-koncernens utveckling sedan 1997 och har en gedigen erfarenhet av att driva framgångsrika projekt såsom Fotografiska, Värmdö kommunalhus och nu Stadsbiblioteket.


Christofer Fjellner har blicken mot ett Stockholm med bättre ekonomi. Lösningen stavas "färre fastigheter i kommunal regi".

Fjellner (M): Stockholms stad blöder fastighetspengar

Ekonomi/Finansiering Stockholm läcker som ett såll när det gäller investeringar i fastigheter. Det menar Christofer Fjellner, moderat oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad. På Stora samhällsfastighetsdagen var han del av en panel som diskuterade hur mycket en kommun egentligen ska äga när det gäller fastigheter. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Fjellner direkt efter paneldiskussionen:
– Jag är genuint orolig över att stockholmarnas pengar inte används på rätt sätt.


När vädret ser ut mer så här kommer ChouChou att öppna i Fältöversten.

Chou Chou öppnar i Fältöversten

Uthyrning AMF Fastigheters knutpunkt på Östermalm för ny hyresgäst. Våren 2024 kommer den vegetariska restaurangen Chou Chou, som drivs av Gustav Johansson, till Fältöversten på Karlaplan i Stockholm.


Nytt tufft år väntar på kontorshyresmarknaderna i Stockholm och Göteborg

Bolag Citymark Analys har färdigställt årets andra prognos för landets två största kontorshyresmarknader och den visar att det blir ytterligare ett tufft år i Sveriges två största städer.


Ola Serneke och Erik Selin.

Balder genomför affär med Serneke – köper hotellbyggnad i Karlatornet och säljer byggrätter i Barkarby

Transaktioner Balder köper hotellbyggnaden i Karlatornet. Samtidigt säljer Balder 55 000 kvadratmeter byggrätter i Veddesta, Järfälla kommun till Serneke.


Therese Nerlund, Mark- & Exploateringschef för Wallenstam i Stockholm.

Här är Wallenstams nya mark- och exploateringschef

Karriär Therese Nerlund blir ny mark- och exploateringschef för Wallenstam i Stockholm.


Fleminggatan 20.

Folksamgruppen förvärvar fastighet på Kungsholmen i Stockholm

Ekonomi/Finansiering KPA Pension, som är en del i Folksamgruppen, har förvärvat fastigheten Brädstapeln 13 på Kungsholmen i Stockholm. Säljare är Europa, en paneuropeisk fondförvaltare inom fastigheter.


Hästskopalatset.

Vasakronan hyr ut till H&M på Hamngatan i Stockholm

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med H&M som hyr totalt 2 500 kvadratmeter fördelat på tre plan och därmed återetablerar sig i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan.


Under 2023 ledde Stockholmshems arbete mot otillåten andrahandsuthyrning till att 207 lägenheter gick tillbaka till bostadsförmedlingens kö.

Stockholmshem: 207 lägenheter tillbaka till bostadskön

Bolag Fusket med olovlig andrahandsuthyrning, överhyror och svarta hyreskontrakt är stort. Under 2023 ledde Stockholmshems arbete mot otillåten andrahandsuthyrning till att 207 lägenheter gick tillbaka till bostadsförmedlingens kö.


Hufvudstaden har gjort klart med en ny hyresgäst till Bibliotekstan i Stockholm.

Svenskt modemärke väljer Hufvudstaden för sin första butiksetablering

Uthyrning I början av 2024 öppnar det svenska modevarumärket Teurn Studios sin första fysiska butik på Jakobsbergsgatan 9 i Bibliotekstan i Stockholm. Butiken kommer att inneha en yta på 80 kvadratmeter och får Hufvudstaden som hyresvärd.


Sima Ghaemi Håkansson har nu jobbat ett år som fastighets- och transaktionschef på Skanska Stockholm.

Ett år som fastighets- och transaktionschef: Sima Ghaemi Håkansson summerar

Bolag För ett år sedan utsågs Sima Ghaemi Håkansson till fastighets- och transaktionschef i Skanska Fastigheter Stockholm. i och med den nya rollen tog hon även plats i Skanska Fastigheter Stockholms ledningsteam. För Fastighetssverige berättar hon nu om hur året på posten varit.


Skiljeman utsedd – ska pröva tvist om hyresändring i Stockholm

Bostäder Hyresnämnden i Stockholm har beslutat att utse före detta hyresrådet och myndighetschefen Håkan Julius till skiljeman för att pröva tvister om ändring av hyran i Stockholm för 2024. Hyresgästföreningen motsätter sig användandet av en skiljeman då man menar att fastighetsägarna inte haft för avsikt att komma överens om den årliga hyresändringen utan i stället inväntat tiden för att kunna ansöka om utseende av skiljeman. Nämndens nuvarande myndighetschef Eva Melander Tell berättar mer för Fastighetssverige om den omtvistade åtgärden som nu tas till för första gången.


Fastigheten Gångaren 10 i Stockholm.

Ny hyresgäst till Folksams Gångaren 10

Uthyrning IT-företaget Develit flyttar in i Folksams fastighet Gångaren 10 på Kungsholmen i Stockholm.


Nordic Forum.

Revelop hyr ut över 1 100 kvadratmeter kontor i Kista

Uthyrning Revelop har tecknat tre separata hyresavtal omfattande totalt cirka 1 100 kvadratmeter i Kista. Samtliga uthyrningar avser kontorslokaler belägna i Nordic Forum i Kista.


Stockholm Wood City, visionsbild.

Atrium Ljungberg påbörjar nytt bostadskvarter på Nobelberget

Bygg/Arkitektur Atrium Ljungberg har fattat beslut om byggstart av nästa bostadskvarter på Nobelberget i Sickla. Det blir det fjärde kvarteret av totalt åtta och det första som kommer att uppföras i trä.


Kvarter Vasen 3 i Stockholm.

Skanska bygger seniorbostäder i Stockholm

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit ett samverkansavtal med Micasa Fastigheter om att omvandla en fastighet i Vasastan, Stockholm, från vård- och omsorgsboende till seniorbostäder. Totalt 87 nya seniorbostäder och två lokaler i ett ombyggnadsprojekt präglat av en hög grad av återbruk. Kontraktet är värt cirka 200 miljoner kronor.


Lappmannen 4 kommer byggas i Blackeberg.

Klart: Ny detaljplan för Willhem

Bostäder Willhem planerar för 55 hyresrätter i populära Stockholmsstadsdelen.


Mälarterrassen i Stockholm.

Avtal om Mälarterrassen i Slussen klart

Bygg/Arkitektur I mitten av december 2023 antog Kommunfullmäktige avtalet för Mälarterrassen i sista beslutsinstans. Antagandet innebär att Atrium Ljungberg, tillsammans med Stockholms stad, nu går vidare i arbetet att utveckla en mötesplats vid vattnet i Slussen.