Image
Göteborgs Stadsarkitekt Björn Siesjö

Stadsarkitekten om Backaplan: "Vi är aspepp"

Bygg/Arkitektur Sakta men säkert tas stegen framåt för ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Det som ska bygga ihop innerstaden i Göteborg, med handelsområdet på andra sidan älven, Backaplan, som ska stöpas om till 7 000 bostäder, 20 000 arbetsplatser, 140 000 kvadratmeter kontor. Fastighetssverige var på plats när man invigde det showroom som ska introducera göteborgarna till den nya delen av innerstan.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Anläggningen i Göteborg blir den sjätte i sitt slag.

Balder gör plats för gamingcenter – mitt på Avenyn

Uthyrning Med fler än 200 platser, mängder av spel, mat och dryck samt alltid närvarande vuxna tar Inferno Online plats på Göteborgs paradgata. Under torsdagen invigs de nyrenoverade lokalerna som ska bli en social och trygg samlingsplats för dator- och tv-spelande barn, ungdomar och vuxna.


Balders finanschef Ewa Wassborg och Handelsbankens analytiker Johan Edberg kommenterar Moody's sänkta kreditrating.

Börsfall för Balder efter Moody's ratingsmäll: "Skapar en osäkerhet"

Bolag Under onsdagen fick Balder ett sänkt kreditbetyg av ratinginstitutet Moody's, till Ba1 från tidigare Baa3 samtidigt som utsikterna bedöms som stabila för betyget. Beskedet fick Balder att falla fem procent på börsen och tog många andra fastighetsbolag med sig i nedgången. Handelsbankens analytiker Johan Edberg säger till Fastighetssverige att ratingbeskedet var väntat men att det har ett signalvärde och kan skapa långsiktig osäkerhet kring Balder. Balder å sin sida anser att Moody's rapport innehåller "faktamässiga brister".


Erik Selin, vd för Balder.

Moody's sänker Balders kreditbetyg

Ekonomi/Finansiering Balder har fått ett sänkt kreditbetyg från Moody's, där nivån nu läggs på Ba1, ett steg under den tidigare nivån Baa3.


Sernekes vd Michael Berglin om bolagets utmanande 2022 och det stora fokuset på utvecklingen av Karlatornet och Karlastaden.

Berglin utesluter inte fler sparprogram: "Kommer inte tveka..."

Bolag Under presentationen av bokslutet gav Sernekes vd Michael Berglin en passionerad och beslutsam redogörelse för bolagets situation efter ett utmanande och turbulent 2022. Han är besviken på resultatet men samtidigt fast besluten att vända utvecklingen för bolaget och utesluter inte att det kan komma fler sparprogram framöver. För Fastighetssverige berättar han också att bolaget har utestående fordringar för byggrätter i Karlastaden som såldes under 2022.


Tre planbesked vid Västra Eriksberg/Sannegården ska beslutas om vid nästa sammanträde i stadsbyggnadsnämnden. Planerna omfattar 1 100 bostäder och inblandade aktörer är bland annat Balder och Älvstranden.

Balders planer kan slås ihop med duo

Bygg/Arkitektur Balder och Älvstranden Utveckling är inblandade i planerna som ska tillföra över 1 000 nya bostäder till stadsdelen Sannegården på Hisingen. Nu ska en trio planer slås samman för bättre stadsutveckling på platsen. Fastighetssverige berättar mer om den framtida exploateringen.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin: "Kan hålla oss från obligationsmarknaden till 2026"

Bolag Balder var ett av de fastighetsbolag som gick mest framåt på börsen under fredagens handel, detta efter att bolaget släppt bokslutet för 2022 som togs emot väl av marknaden. Under presentationen kommenterade Erik Selin sin syn på obligationsmarknaden, kreditvärderarnas syn på bolaget och vad man kan förvänta sig av Balder på transaktionsmarknaden under 2023.


Erik Selin, vd för Balder.

Balders nya köp under radarn

Transaktioner Balder fortsätter öka portföljen med förvärv gjorda under radarn.


Balder minskar förvaltningsresultatet

Bolag Balder redovisar ett lägre förvaltningsresultat under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Ingen utdelning föreslås.


Cecilia Liljedahl Torhult, ny chef för Stockholmhems Boende & Lokaler.

Stockholmshem hämtar ny chef från Balder

Bolag Stockholmshem hämtar in Cecilia Liljedahl Torhult som ny chef för bolagets största avdelning, Boende & Lokaler. Hon kommer närmast från en roll som regionchef på Balder.


Nedgraderingshot mot Balder kvarstår.

Moodys nedgraderingshot mot Balder kvarstår

Ekonomi/Finansiering Kreditvärderingsinstitutet Moodys skriver att Erik Selins fastighetsbolag Balder fortfarande riskerar en nedgradering skriver Nyhetsbyrån Direkt. Ett definitivt beslut kommer att tas i februari efter att bolaget släppt sin bokslutskommuniké.


Skiss över tidigare föreslagen utveckling vid Lagerströmsplatsen i Gårda. Inom detaljplanen har Wallenstam, Balder och Tornet fått markreserveringar sedan tidigare.

Staden på väg att köpa nyckelfastighet i stor detaljplan

Transaktioner Betalar nästan 34 miljoner för viktig fastighet i Göteborgsplan med över 800 bostäder. Stora aktörer som Wallenstam och Balder är inblandade.


Jacob Torell och Erik Selin

Next Step Group säljer fastighetsbestånd

Bolag Next Step Group säljer sin del av fastighetsbeståndet i Nya Hovås till Bygg-Göta Fastigheter. Samtidigt ökar Balder och Jacob Torell sitt ägande i Next Step Group.


Balders vd Erik Selin och Gang Wei, vd för Geely Europe Innovation Centre

Balder och Geely i bolagsaffär på Lindholmen

Bolag Fastighets AB Balder och Geely Europe Innovation Centre AB bildar ett gemensamt bolag för att utveckla, uppföra och förvalta den sjätte byggnaden på Uni3 by Geely på Lindholmen.


Ewa Wassberg blir Balders nya finanschef.

Förändringar i Balders ledningsgrupp

Bolag Innan året 2022 klingade ut blev det klart att Balder gjort uppdateringar i ledningsgruppen efter rekryteringen av Ewa Wassberg under hösten.


Balder ser fram emot att tillträda fastigheten i Helsingborg som de förvärvar av K-Fastigheter

Balder i bytesaffär med K-Fastigheter

Transaktioner I en samlad affär mellan Fastighets AB Balder och K-Fast Holding förvärvar Balder en förvaltningsfastighet i Helsingborg och avyttrar samtidigt en byggrätt för hyresrätter i Västerås.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin fyller på i nischbanken

Bolag Balders vd köper aktier för 2,1 miljoner kronor i Collector Bank där han är storägare.


Erik Selin, vd för Balder.

Balder får in 1,8 miljarder i nyemission

Bolag Balder har med bemyndigande från styrelsen genomfört en riktad nyemission om 35 000 000 aktier av serie B till en teckningskurs om 50,80 kronor per aktie. Tecknare av emissionen är AMF.


Södra Änggården.

Månsson Fastigheter och Westhouse säljer bostadskvarter till Trenum

Transaktioner Månsson Fastigheter och Westhouse säljer kvarter Ett, Södra Änggården i västra Göteborg till Trenum AB. Kvarteret omfattar cirka 170 lägenheter inklusive longstay med garage, livsmedelsbutik och andra servicelokaler. Byggnaden som ska projektledas och färdigställas av säljarna är drygt 13 000 kvadratmeter och beräknas vara inflyttningsklar under 2025.