Image
Filip Elland, Karin Mizgalski, Klara Appelqvist och Nickie Excellie samtalade om bolagens hållbarhetsutmaningar på Stora Hållbarhetsdagen.

Så ser fastighetsjättarna på sitt hållbarhetsansvar

Energi/miljö Fastigheter utgör en stor del av utsläppen idag och som mäktig fastighetsägare har man ett stort ansvar. Hållbarhetscheferna för några av fastighetsbjässarna berättade på Fastighetssveriges event Stora Hållbarhetsdagen om sitt arbete inom området.


Balder har prioriterat att få till en lösning snabbt med Hyresgästföreningen.

Balder klar med hyresförhandling – 4,5 procent i Stockholm

Bostäder Balder har tillsammans med Hyresgästföreningen i Stockholm nått en överenskommelse på en genomsnittlig hyreshöjning på 4,5 procent för Balders hyresrätter i Stockholm med kranskommuner. Förändringen träder i kraft 1 januari 2024.


Heron City är ett av områdena som nya uthyrningschefen ser framemot att jobba med.

Nya Balderchefen: "Jag tror på att sticka ut från mängden"

Karriär Tidigare i veckan kunde Fastighetssverige berätta att Balder blivit med ny uthyrningschef retail genom rekryteringen av Erik Borgkvist, som senast kommer från Unibail-Rodamco-Westfield. Han berättar nu hur han planerar att stärka Balders uthyrningserbjudande.


Balder hämtar in chef från Unibail-Rodamco-Westfield

Bolag Stärker upp med ny uthyrningschef för retail.


Erik Selin och hans Balder ser inget behov av att skriva ner värdet på innehavet i norska fastighetsbolaget Entra.

Tungviktarnas olika syn på Entra-innehavet – Balder ser inget nedskrivningsbehov

Bolag Entras två största ägare Castellum och Balder lämnade båda sina Q3-rapporter i fredags och där framgick det att de har olika syn på sina innehav i det norska fastighetsbolaget. Castellum har valt att göra en nedskrivning på nära en halv miljard kronor medan Balder valt att lämna värdet oförändrat. Här kommenterar Erik Selin mer om Balders syn på Entra-innehavet och även obligationsmarknaden.


Erik Selin, vd för Balder.

Sex miljarder i värdeförändringar tynger Balders resultat

Bolag Balder ökar förvaltningsresultatet något till 4 683 miljoner kronor jämfört med 4 601 miljoner samma period förra året. Samtidigt blev resultatet efter skatt -1 978 miljoner kronor, en siffra som påverkats av orealiserade värdeförändringar avseende förvaltningsfastigheter med -5 995 miljoner kronor.


Entras vd Sonja Horn och bolagets finanschef Anders Olstad.

Norska jätten harvar på börsen – ställer in utdelning för H1

Bolag Norges största fastighetsbolag Entra ägs till nästan tre fjärdedelar av Balder och Castellum, en investering som backat betänkligt sedan de började investera i bolaget för snart tre år sedan. Aktien är nu nere på nivåer som den senast handlades för i januari 2017. Onsdagens Q3-rapport gav ingen nämnvärd påverkan i någon riktning, men bolagets vd Sonja Horn betonar att bolaget fortfarande fokuserar på att stärka balansräkningen och fortsätter med sitt avyttringsprogram – men de kommer inte sälja fastigheter till några rabatter.


Balder hyr ut i Alingsås

Uthyrning Balder hyr ut 1 600 kvadratmeter i Alingsås till Energy Save.


Positivt momentum i Balders ESG-rating

Bolag Balders arbete inom hållbarhetsområdet ger resultat. Sustainalytics uppdaterar Balders ESG-risk rating till 12,3 från 13,8. Balder ligger stabilt inom ramen för låg risk och placerar sig närmre den önskvärda nivån försumbar risk, skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Blankningen minskar hos flera noterade fastighetsjättar, bland annat SBB och Balder.

Blankningen minskar i flera fastighetsjättar

Lista Blankningen i SBB har minskat med flera procentenheter de senaste veckorna samtidigt som aktien fått ett lyft, och även hos ett antal andra fastighetsjättar har blankningen minskat den senaste tiden. Här presenterar Fastighetssverige en uppdaterad lista över hur blankningssituationen ser ut i fastighetssektorn som helhet.


Draken i taket på restaurangen högst upp i hotellskrapan. Om kvällarna lyser den och syns långväga ifrån.

Nu flyger Draken: "Vi har bevarat mycket av områdets historia"

Bygg/Arkitektur Delar av gamla dansrestaurangen Vågen, biografen Draken, Folkets Hus samt några andra lokaler bildar, tillsammans med den nybyggda skrapan, Hotel Draken vid Järntorget och Heurlins plats i Göteborg. Under torsdagen hölls pressvisning av de olika huskropparnas insidor. Fastighetssveriges reporter vallades runt i lokalerna och fick dessutom en pratstund med Martin Wiholm, vd och General Manager på Clarion Hotel Draken, och Joakim Gralén, projektutvecklare på Fastighets AB Balder.


Till vänster syns Vasakronans fastighet Tre Vapen 2, till höger en flygbild över hela planområdet som även rymmer Balders fastighet Tre Vapen 7.

Så vill Vasakronan och Balder förändra Konstfacks tidigare lokaler

Bygg/Arkitektur Tungviktarna har ansökt om at få ändra detaljplanen och tillföra en breddad användning av byggnaderna som ursprungligen uppfördes som lokaler åt Konstfack i slutet av 1950-talet. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Kristin Berg, vd för Mestro, och Erik Selin, vd för Balder.

Selin med när Mestro tar in kapital för vidare expansion

Bolag Det svenska hållbarhetsbolaget Mestro har genomfört en riktad nyemission i syfte att accelerera sitt erbjudande av energiuppföljningstjänster för att möta EU:s regulatoriska krav på fler marknader. Totalt tar man in tolv miljoner kronor, till en teckningskurs om nio kronor per aktie. Med i rundan är bland annat Erik Selin, vars Balder varit kund till Mestro i ett flertal år. Med den nya investeringen siktar Mestro på att bredda sitt erbjudande och bryta ny mark i Europa.


Moodys drar tillbaka kreditbetyg för Balder.

Moody's drar tillbaka kreditbetyg för Balder

Bolag Kreditvärderingsinstitutet Moody's drar tillbaka sitt kreditbetyg för Balder på grund av otillräcklig information för att kunna bibehålla en bevakning, detta enligt ett pressmeddelande.


Vision av Masthuggskajen.

Ny samverkan för stadsmiljön på Masthuggskajen

Bostäder En ny samverkansorganisationen som fått namnet Samverkan Masthuggskajen har bildats. Organisationen är tänkt att utveckla Masthuggskajen till en levande stadsmiljö som bygger vidare på karaktären och stadslivet runt Järntorget och Långgatorna. Organisationen, som kommer drivas som en ideell förening, består av fastighetsägare i området.


Karlatornet ska stå helt inflyttat om lite drygt ett år.

Först att flytta in i Nordens högsta hus

Bostäder På måndag är hissen bokad för inflytt för Armin Ghoroghi. Han är en av de som nu får flytta in i Karlatornet den kommande tiden. Det är mellan våning fem och 27 som bostadsköparna nu kommer kunna slå sig till ro.


Erik Selin, vd för Balder och Ola Serneke, vd för Serneke Invest-

Karlatornet står inflyttningsklart – stor intervju med Serneke och Selin

Bostäder Så var dagen kommen för de första personerna att flytta in i Karlatornet. För vissa har väntan varit lång. Inte minst för Ola Serneke. Fastighetssverige var på plats när det gavs en tur av entrén och visningslägenheten på våning 25. I lägenheten fanns även Balders vd Erik Selin, som likt Ola Serneke gav sin syn på läget framåt.


Swedbank Robur ökar innehavet i Balder

Bolag Swedbank Robur Fonder har ökat med drygt 1,8 miljoner aktier i fastighetsbolaget Balder och sitter nu på drygt 58,8 miljoner aktier.


Vd:arna Jörgen Eriksson för Catena, Erik Selin på Balder och Hans Wallenstam för Wallenstam.

Bolagsanalysen: "Ibland är man poppis – ibland inte"

Bolag Under Kapitalmarknadsdagarna i Båstad som hölls tidigare i juli bjöds det på aktieanalytikernas syn på några av fastighetsbranschens största bolag. Där listades de olika bolagens styrkor och utmaningar, samtidigt som bolagens vd:ar fick ge svar på tal. Fastighetssverige har sammanställt hur analyserna löd. Igår kunde ni läsa om Diös, Platzer och Wihlborgs och idag bjuds det på Balder, Catena och Wallenstam.


Erik Selin, vd för Balder.

I huvudet på Erik Selin: Ska Balder styckas upp?

Bolag Att bygg bostäder är enbart gynnsamt i vissa lägen och vissa länder, säger Balders vd Erik Selin när han medverkar på kapitalmarknadsdagarna i Båstad. Samtidigt tryckte han på vikten av att se att den "kris" som många menar sig se enbart är en blipp i en annars uppåtgående kurva. "Det gäller bara att parera den blippen" säger han. Men att Balder står kvar i sin nuvarande form är långt ifrån självklart om man ska tro vd:n själv.