Image

”Jag önskar mer civil olydnad”

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Fredrik Wirdenius, vd för Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan besökte Fastighetsmarknadsdagen i Uppsala och berättade hur han ser på framtiden. - Att vara störst är inget självändamål. Det är viktigare att vara bäst, sa han.
Publicerad den 21 Maj 2015
Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan. Bild: Rasmus Thedin
Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

Vasakronans bestånd är i dag värderat till 95 miljarder kronor, och de har många projekt på gång.

- Det händer mycket i alla våra regioner. I Uppsala är det inte så mycket, men vi har byggrätter och vi vill trycka på knappen snart, sa han.

Han beskrev även framtiden för kontor:

- Förr hade man kontor för att man hade en industri. Sedan hade man det för att man hade en dator man skulle sitta vid. I dag är man mer mobil. Frågan är om kontor kommer att behövas i framtiden. Vi funderar mycket på hur de kommer att se ut framöver. Nio av tio som flyttar i dag gör det till mindre lokaler. Ett skrivbord används bara 30-40 procent av kontorstiden. Av den totala tiden på en vecka innebär det tio procent. Det hade varit otänkbart om det varit en maskin. Alla våra egna kontor är i dag aktivitetsbaserade, för att vi själva ska ligga i framkant.

Han gick även in på framtiden för handeln.

- Där händer det också mycket, men man ska inte glömma bort vikten av en levande stadskärna. När man åker runt i Sverige ser man en del bedrövliga exempel. Uddevalla är ett sådant. När Torp byggdes dog stadskärnan och det går inte att backa bandet, och det tar många år att reparera. I England har man tvingande samarbeten mellan fastighetsägare och hyresgäster där fastighetsägarna måste investera i fasaderna och hyresgästerna måste ha vissa öppettider och ordna event. Allt för en levande stadskärna. Men det är svårt att få något gjort i Sverige, för det tar sådan tid, det finns så många byråkratiska bromsklossar. Det är nästan så att jag hade önskat lite mer civil olydnad bland fastighetsägare och hyresgäster, sa Fredrik Wirdenius.

- Rasmus Thedin
rasmus@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala 2019

Var: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala Torg 1

När: Onsdag 9 oktober 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Du anmäler dig till seminariet här, senast 4 oktober.

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala är ett seminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala som arrangeras av branschmagasinet Fastighetssverige och lokalnytt.se.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, transaktionsmarknad mm) i Uppsala som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Se filmen från 2018 års event här:

 

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY