Image

”Jag önskar mer civil olydnad”

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Fredrik Wirdenius, vd för Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan besökte Fastighetsmarknadsdagen i Uppsala och berättade hur han ser på framtiden. - Att vara störst är inget självändamål. Det är viktigare att vara bäst, sa han.
Publicerad den 21 Maj 2015
Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan. Bild: Rasmus Thedin
Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

Vasakronans bestånd är i dag värderat till 95 miljarder kronor, och de har många projekt på gång.

- Det händer mycket i alla våra regioner. I Uppsala är det inte så mycket, men vi har byggrätter och vi vill trycka på knappen snart, sa han.

Han beskrev även framtiden för kontor:

- Förr hade man kontor för att man hade en industri. Sedan hade man det för att man hade en dator man skulle sitta vid. I dag är man mer mobil. Frågan är om kontor kommer att behövas i framtiden. Vi funderar mycket på hur de kommer att se ut framöver. Nio av tio som flyttar i dag gör det till mindre lokaler. Ett skrivbord används bara 30-40 procent av kontorstiden. Av den totala tiden på en vecka innebär det tio procent. Det hade varit otänkbart om det varit en maskin. Alla våra egna kontor är i dag aktivitetsbaserade, för att vi själva ska ligga i framkant.

Han gick även in på framtiden för handeln.

- Där händer det också mycket, men man ska inte glömma bort vikten av en levande stadskärna. När man åker runt i Sverige ser man en del bedrövliga exempel. Uddevalla är ett sådant. När Torp byggdes dog stadskärnan och det går inte att backa bandet, och det tar många år att reparera. I England har man tvingande samarbeten mellan fastighetsägare och hyresgäster där fastighetsägarna måste investera i fasaderna och hyresgästerna måste ha vissa öppettider och ordna event. Allt för en levande stadskärna. Men det är svårt att få något gjort i Sverige, för det tar sådan tid, det finns så många byråkratiska bromsklossar. Det är nästan så att jag hade önskat lite mer civil olydnad bland fastighetsägare och hyresgäster, sa Fredrik Wirdenius.

- Rasmus Thedin
rasmus@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY