Image

”Det är vårt ansvar att säkra kompetensförsörjningen”

Sverige 15 aktörer med Fastigo i spetsen menar att det är av största vikt att studenter får möjlighet till praktik i branschen under studietiden. Fastigo har tecknat ett avtal om studentmedarbetare med flera fackförbund.
Publicerad den 8 Augusti 2016
Mona Finnström. Bild: Fastigo
Mona Finnström.

De 15 aktörerna skriver i en debattartikel:

”Mer än hälften av Sveriges studenter arbetar extra vid sidan av sina studier, men deras erfarenheter är sällan relevanta när de börjar söka sina första riktiga jobb. Samtidigt som fastighetsbranschen behöver unga akademiker kräver vi ofta arbetslivserfarenheter även av de unga. Något som de omöjligt kunnat skaffa sig. Det här är ett moment 22.

Många akademiska utbildningar är ofta helt teoretiska ända fram till examen. I utbildningen ingår sällan någon längre praktik. Relevanta arbetslivserfarenheter får studenten skaffa sig genom sommarjobb eller extrajobb under terminerna. Många arbetsgivare förväntar sig att nybakade akademiker har arbetslivserfarenhet när de söker sitt första jobb – och då är det inte mer än rätt att arbetsgivarna gör sitt för att skapa kontakt med de potentiella medarbetarna redan som studenter.

En ny undersökning bland fastighetsföretag som fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo gjort, visar att bara var fjärde arbetsgivare tycker att det är lätt att hitta unga sökande med relevant arbetslivserfarenhet. För att kunna rekrytera den kompetens vi eftersöker måste vi antingen sänka kraven på arbetslivserfarenhet eller hjälpa studenterna att få en fot in i branschen redan under studietiden.

I syfte att underlätta för företag i fastighetsbranschen att rekrytera unga akademiker har Fastigo tecknat ett kollektivavtal om studentmedarbetare med fackförbunden Unionen, Vision, Sveriges Chefsorganisation Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR. Avtalet innebär att studenten får arbeta med relevanta arbetsuppgifter, som mest 15 timmar per vecka och på villkor som är anpassade till studentens situation.

Vi som leder företag i fastighetsbranschen sitter i förarsätet och det är upp till oss själva att avgöra vilken kompetens de sökande har när de examineras. Genom att öppna upp för studenterna med hjälp av studentmedarbetarjobb kan vi både se till att bygga den arbetslivserfarenhet vi vill att de sökande ska ha, samtidigt som vi får nya lösningar på utmaningar branschen står inför. Att säkra kompetensförsörjningen är nödvändigt för branschens framtid – och vårt gemensamma ansvar.”


Mona Finnström, vd Fastigo
Ulf Nyqvist, styrelseordförande Fastigo, vd Botkyrkabyggen
Håkan Berg, vd HSB Norra Storstockholm
Mats Domberg, vd Förvaltnings AB Enen
Mikael Granath, vd Willhem
Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder i Göteborg
Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna
Ann Irebo, vd HSB Skåne
Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige
Anders Nordstrand, tillträdande vd SABO
Eva Nygren, vd Stockholmshem
Marie Selin, vd Mitthem
Anders Svensson, vd HSB Stockholm
Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder
Henrik Zäther, vd HSB Göta

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige