Image

White-arkitekt får internationellt pris

ARKITEKTUR Fredrik Pettersson belönas med priset IOC/IAKS Award, ett arkitekturpris inriktat på anläggningar för sport och Fritid, för Kastrup Søbad.
Publicerad den 29 Oktober 2009

Vartannat år sedan 1987 belönas arkitektur med "exemplarisk design och funktion". Tävlingen sponsras av Internationella Olympiska Kommittén (IOC), som också svarar för prisutdelningen.

Prisutdelningen sker vid IOC:s möte i Köln onsdag 28 oktober.

Det är den uppmärksammade havsbadet Kastrup Søbad utanför Köpenhamn som belönas i kategorin simanläggningar.

Guldet i samma kategori går till Kina, med den spektakulära simstadion Water Cube från senaste OS i Peking. Världsberömde Mario Botta blir tvåa med en spaanläggning i Schweiz.

Förutom bronset får White och Fredrik Pettersson även ett hedersomnämnande av den paralympiska kommittén (handikapp-OS) för att Søbadet utformats för att ge även funktionshindrade möjlighet till sport och rekreation.

- Självklart känns det spännande, säger Fredrik Pettersson som arbetar på Whites kontor i Köpenhamn. Att stå på pallen bredvid olympiska Kina är en stor framgång.

Kastrup Søbad är det enskilt mest publicerade White-projektet under de senaste fem åren, inte minst i internationell arkitekturpress och resemagasin.

På Fredrik Petterssons ritbord ligger just nu två andra vattenrelaterade projekt. Det ena är uppdraget att förvandla den ärorika nöjespiren i brittiska Southend till en modern mötesplats med hållbar miljöprofil, som White nyligen vann i tuff internationell konkurrens. Det andra handlar om naturum Kristianstads Vattenrike, som är Fredriks första naturum. White har genom åren skapat ett snart tiotal "portar till naturen".

- Vi börjar bli riktigt bra i sportgrenen vattenarkitektur, säger Fredrik Pettersson.



Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige