Flera av Victoria Parks fastigheter finns i utsatta och socioekonomiskt svaga bostadsområden. För att minska utanförskapet och göra områdena attraktivare arbetar Victoria Park med flera sociala satsningar. En av dem är att anställa tidigare långtidsarbetslösa personer som bor i bolagets fastigheter till tjänster som miljövärdar eller bocoacher.
I rapporten ”Bortom bokslutet” har nationalekonomen Ingvar Nilsson granskat företagets bostadssociala arbete och hans slutsatser är tydliga. I rapporten beräknas det ekonomiska värdet av de personer som fått anställning efter att ha deltagit i Victoria Parks arbete och det är betydande.
– Vi har tittat närmre på en grupp om 23 individer som fått anställning efter att de medverkat i Victoria Parks program. De sammanlagda samhällsvinsterna i ett 20-årsperspektiv i att bryta dessa personers utanförskap uppgår till cirka 120 miljoner kronor, alltså drygt fem miljoner per person. Kommunen är den enskilda samhällsaktören som får störst ekonomisk vinning men hela samhället kan ta del av vinsterna, säger Ingvar Nilsson, nationalekonom och expert på så kallade socioekonomiska bokslut.
Även för Victoria Park är satsningen lönsam på både kort och lång sikt. Som en effekt av minskade kostnader för underhåll och renhållning ger varje tusenlapp företaget satsar på sitt bostadssociala arbete en avkastning på drygt 2 500 kronor, och på längre sikt skapas attraktivare områden.
– Det är glädjande att vårt arbete fungerar och skapar attraktivare bostadsområden samt ekonomiska värden för såväl oss som samhället i stort. Att vi kan bidra till att människor i utanförskap kommer in på arbetsmarknaden är dock minst lika viktigt, säger Peter Strand, vd på Victoria Park.
– Rapporten visar också hur viktigt det är att fastighetsbolag arbetar med dessa frågor, det borde fler göra både kommunala och privata bolag, säger Ingvar Nilsson.
Om rapporten Rapporten ”Bortom bokslutet” beräknar dels värdet av Victoria Parks bostadssociala arbete, och dels om bostadssociala satsningar är lönsamt för individer samt samhället i stort. Rapportförfattare är nationalekonomen Ingvar Nilsson som har 35 års erfarenhet av att studera marginaliseringens ekonomi, värdet av prevention och tidiga insatser. Ingvar Nilsson har också varit med att skapa metoden Socioekonomiska bokslut.
I början av 2022 förenades Victoria Park och Hembla under det gemensamma varumärket Victoriahem. Tillsammans tar vi hand om 40 000 familjers hem i 31 kommuner, från Uppsala i norr till Trelleborg i söder.
Vårt fokus är att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden, samtidigt som vi bygger fler bostäder. Vi har 500 medarbetare, de flesta jobbar nära våra hyresgäster i våra bostadsområden. En tät dialog med de boende och samverkan med andra samhällsaktörer är centralt i vår verksamhet. Vår ägare Vonovia är Europas största bostadsbolag...
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.