Image

Västerbottens landshövding leder nationellt råd för ökat träbyggande

Bygg/Arkitektur I morgon samlas Sveriges Trästadsråd till ett första, konstituerande möte. Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, håller i ordförandeklubban.
Publicerad den 13 Augusti 2014
Magdalena Andersson. Bild: Jan Lindmark
Magdalena Andersson.

– Trä är ett förnybart material som är effektivt att bygga med, två viktiga faktorer för ökat bostadsbyggande och i längden ett hållbart samhällsbyggande, säger landshövding Magdalena Andersson.

Mötet hålls i Strandparken, Sundbyberg och under dagen fastställs projektplanen för projektet Trästad.

– De ledande leverantörerna av industriellt producerade flerbostadshus ligger i norra Sverige. Jag vill bidra till en fortsatt positiv utveckling för träbyggande. Det skapar ökad sysselsättning i regionens trä- och skogsnäringar, säger Magdalena Andersson.

Trästadsrådet är resultatet av det regeringsuppdrag som Länsstyrelsen Västerbotten fick 2013 för att gå vidare i utvecklingen av ett modernt industriellt byggande med trä som stommaterial. Uppdraget syftar till att i samverkan med intresserade kommuner utveckla kostnadseffektivt och rationellt byggande i trä, öka kunskapen om trä som byggnadsmaterial och få fler kommuner att bygga i trä för att därmed bidra till att de svenska nationella klimatmålen kan nås.

I Trästadsrådet ingår företrädare för kommunerna Växjö, Falun, Skellefteå och Skövde samt representanter för Sabo och ett antal privata aktörer inom bostads- och byggsektorn. Bland dessa ingår fastighetsbolaget Folkhems vd Arne Olsson i vars nybyggda sjuvåningshus i trä i Sundbyberg rådets första möte hålls.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige