Image
Den första detaljplanen av tre för utvecklingen av Värtahamnen har godkänts av stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.
Den första detaljplanen av tre för utvecklingen av Värtahamnen har godkänts av stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Bild: Stadsutvecklarna i Värtahamnen

Värtahamnen – första detaljplanen godkänd

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har nu godkänt den första nya detaljplanen för stadsutvecklingen i Värtahamnen. Därigenom tar omdaningen av hamnen fart på allvar med en ny plan för fem kvarter innehållandes nya kontor, kajer, torg och centrumändamål.
Publicerad den 12 December 2020

Detaljplanen för Neapel 3 m.fl. innebär en omfattande förändring av området. En sammanhängande stadsmiljö med nya offentliga rum i anslutning till vattnet växer fram, samtidigt som den framtida hamnverksamheten tryggas. Kajerna tillgängliggörs för allmänheten och en ny brygga, Värtanbryggan, skapar nya möjligheter för kollektivtrafik till sjöss.

De nya byggnaderna kommer att utgöra en ny vattenfront och entré till Stockholm. Bebyggelsestrukturen kommer vara sammanhållen, med hög arkitektonisk kvalitet och angränsande allmänna platser. På piren skapas en större torgyta som möter vattnet med ett terrasserat trädäck.

– Det här är en milstolpe för Värtahamnens utveckling. Nu när stadens förtroendevalda har fattat beslut står fastighetsägarna inom Stadsutvecklarna i Värtahamnen beredda att uppfylla stadsdelens gemensamma vision. En livfull, busig stadsdel som ska bli Stockholms mest spännande är vårt uppdrag och nu ska det levereras, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

– Värtahamnen kommer att bli en stadsdel som sätter avtryck. Denna detaljplan lägger grunden för en modern stadsdel med nya stråk och platser där människor kan trivas invid vattnet. Min förhoppning är att stockholmarna kommer att uppskatta det som nu växer fram, säger Joakim Larsson (M) stadsbyggnadsborgarråd, Stockholms stad.

Detaljplanen är den första av tre etapper i Värtahamnen som vid färdigställande kommer att göra hamnområdet till en integrerad del av staden med 20 000 arbetsplatser och 5 000 boende.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige