Image
Skellefteå är en av städerna som står inför en stor stadsutveckling till följd av den gröna industrins utveckling.
Skellefteå är en av städerna som står inför en stor stadsutveckling till följd av den gröna industrins utveckling. Bild: Skellefteå kommun

Utredare ska underlätta samhällsbyggande i norr

Bygg/Arkitektur En historisk samhällsomställning pågår i Norrbotten och Västerbotten där stora företag etablerar sig och berörda samhällen behöver växa mycket på kort tid. För att underlätta för de kommuner som berörs av nyindustrialiseringen får en utredare i uppdrag att främja koordinering av insatser för hållbart samhällsbyggande och snabb befolkningsutveckling i de två länen, skriver Landsbygds- och infrastruktursdepartementet i ett pressmeddelande.
Publicerad den 30 Juni 2023

– I norra Sverige pågår en omfattande etablering av industrier kopplade till fossilfri produktion och elektrifiering. När ny arbetskraft och kompetens måste rekryteras från andra orter blir det en stor utmaning för kommunerna att snabbt planera, bygga och förvalta nya bostäder och goda livsmiljöer. Syftet med uppdraget är att underlätta kommunernas arbete, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

En bokstavsutredare får i uppdrag att för regeringens räkning främja koordinering av statliga insatser som verkar möjliggörande för hållbart samhällsbyggande och snabb befolkningsutveckling i Norrbottens län och Västerbottens län, i den samhällsomvandling som sker med anledning av större företagsetableringar och företagsexpansioner.

Uppdraget innebär en fortsättning på det tidigare uppdraget med samma namn och syftet är fortsatt att underlätta för de kommuner som berörs av omställningen i de två länen att planera, bygga och förvalta hållbara och växande samhällen.

Ny utredare blir Peter Larsson, som varit regeringens samordnare för näringslivets hållbara omställning och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län. Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige