– Vi kan inte stoppa Tranås utveckling för att det är oroligt på marknaden och i omvärlden utan behöver fortsätta tänka långsiktigt. Vi bygger för framtiden och det behov som kommer, menar Magnus Nilsson, vd på Tranåsbostäder.
Bolaget har satsat på att bygga förskolor de senaste fem-tio åren och nu står skolor på agendan. Två stycken ska byggas i närtid. Samtidigt inleds en större ombyggnation av den anrika byggnaden innehållande bland annat Stadshotellet i innerstaden. I byggnaden samsas hotell med restaurang, bibliotek och biograf, tillsammans med bostäder och butiker. Byggnaden ska nu öppnas upp mot den populära Storgatan och bli en naturlig del av stadskärnan. Förhoppningen är att hotellentrén ska bli Tranåsbornas nya vardagsrum.
För att växa med 25 000 nya invånare satsar Tranås på att locka 30–50-åringar som vill flytta från större städer. Med sikte på målet ändrar hela kommunen inriktning. För Tranåsbostäder innebär det ett nytt ägardirektiv. Bolaget kan numera erbjuda fler upplåtelseformer än hyresrätt: möjlighet till äganderätt och bostadsrätt till försäljning, och att sälja ägarlägenheter och egna hem.
– En sådan här tillväxtsatsning kräver både modiga politiker och att nyckelspelare för stadsutvecklingen växlar upp och arbetar mot samma mål. Vi tycker det här är jättespännande och ser fram emot att få välkomna nya invånare till oss i Tranås, säger Magnus Nilsson.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.