Image

Tham & Videgård vinner i Barkarby

Arkitektur Järfälla kommun har utsett Tham & Videgård Arkitekter till vinnare i idétävlingen för utformning av ett landmärke i Barkarbystaden. Det vinnande förslaget kallas Barkarby DNA och ska symbolisera innovation och uthålligt byggande.
Publicerad den 3 Mars 2011
Tham & Videgårds vinnande bidrag. Illustration: Tham & Videgård. Bild: Tham Videgard Arkitekter
Tham & Videgårds vinnande bidrag. Illustration: Tham & Videgård.

I augusti 2010 bjöd Järfälla kommun in fyra arkitektbyråer till en idétävling för utformning av ett landmärke vid Barkarbystaden, i anslutning till järnväg och motorväg. Tävlingsdeltagarna fick i uppgift att ge förslag till en installation som dels är en skylt till Barkarbystaden men också har funktionen utsiktsplats och landmärke för kommunen.

Barkarby DNA utsågs till vinnare då förslaget är visuellt tilltalande och erbjuder en spännande upplevelse för besökaren. Från toppen av tornet ska man kunna se ut över Barkarbystaden under utveckling och skönja hur en ny stadsdel växer fram. För att installationen ska bli en långvarig del av stadsdelen kan den monteras ner och införlivas i Barkarbystaden i form av klätterskulpturer.

- Jag tycker att det vinnande förslaget har stora kvaliteter. Den uppåtgående DNA-spiralen tycker jag uttrycker det vi redan har i Järfälla: en framtidstro i samklang med Det Goda Livet, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Lennström (M).

Förslaget ska nu behandlas vidare i kommunen i syfte att arbeta fram ett detaljerat förslag som kan föras fram till politiskt beslut. Vinnaren bjuds in att delta i förverkligandet av sitt förslag. Genomförandet kommer att ske under förutsättning att erforderliga politiska beslut fattas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige