Image
Tävling för att gestalta Södertäljes nya landmärke är nu i gång.
Tävling för att gestalta Södertäljes nya landmärke är nu i gång. Bild: Södertälje kommun

Tävling för att gestalta Södertäljes nya landmärke är i gång

Bygg/Arkitektur 5 april inleddes arkitekttävlingen för framtidens Lunakvarter. Projektet är ett av de mest omfattande i Södertäljes stadskärna någonsin. I den första prekvalificeringsrundan väljs mellan tre och fem arkitektbyråer ut som får möjlighet att tävla om uppdraget.
Publicerad den 12 April 2023

Tävlingsuppgiften handlar om att att utveckla ett koncept för Lunakvarteren som inkluderar gestaltningsidéer och arkitektoniska principer. En jury bestående av representanter från Telge fastigheter, Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter kommer bedöma förslagen. Det vinnande förslaget ska utgöra grund för framtagande av detaljplan för Lunakvarteren. Telge Fastigheter har som ambition att anlita förslagsställaren i arbetet med hela eller delar av projektet.
– Uppgiften är att gestalta byggnader och rumsligheter utifrån vision, funktioner, historiskt djup och målbild om ett levande stadsliv, säger Andreas Pålsson, stadsarkitekt, Södertälje kommun. Ambitionen är att skapa ett kvarter med kreativt klimat där kommersiella aktörer samverkar och samarbetar med kulturverksamheter, föreningslivet och Södertäljeborna.

Första steget i urvalsprocessen är en prekvalificering där arkitektbyråer gör en intresseanmälan. Anmälan ska bland annat innefatta reflektioner om projektet, beskrivning av tilltänkt metod och arbetsprocess och presentation av referensprojekt. Ett antal team kommer bjudas in till intervjuer med juryn som därefter utser tre till fem deltagare som får möjlighet att vara med i tävlingen som drar i gång hösten 2023.
– Projektet är ett av de mest betydelsefulla och omfattande projekten i Södertälje stadskärna någonsin, säger Elena Qyreon, projektledare, tidiga skeden, Telge Fastigheter. Projektet inkluderar om- och nybyggnation med en bruttoarea på upp till 100 000 kvadratmeter.

Om Lunakvarteret
Tävlingsområdet Lunakvarteren ligger centralt i Södertäljes modernistiska stadskärna och är en stor och viktig pusselbit i Södertäljes centrum. Fastigheterna inom tävlingsområdet omfattar flera befintliga byggnader. Större delen av bebyggelsen är uppförd i slutet av 1970-talet men även bebyggelse från förra sekelskiftet samt från 1960-talet omfattas. Det finns kulturhistoriskt intressanta byggnader både inom tävlingsområdet och i närområdet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige