Image

Stora Samhällsbyggarpriset till Uppsala

TÄVLING Uppsala Konsert & Kongress vann Stora Samhällsbyggarpriset 2008. "Genom sin höjd, fria placering och kubiska form blir byggnaden ett tydligt landmärke som binder samman Uppsalas traditionsrika centrum med domkyrka, universitet och förvaltning med den tidigare anonyma stadsdelen öster om Fyrisån och järnvägen", skriver juryn i sin motivering.
Publicerad den 29 Maj 2008

Uppsala Konsert & Kongress uppfördes av Uppsala kommun och Fastighetskontoret.

Henning Larsens Architects A/S har stått för arkitekturen.

Juryns motivering i sin helhet:
\″Uppsala Konsert & Kongress uppfyller och gestaltar på ett självklart sätt kommunens målsättning om en arena för kulturlivet och samlingsplats för invånarna. Genom sin höjd, fria placering och kubiska form blir byggnaden ett tydligt landmärke som binder samman Uppsalas traditionsrika centrum med domkyrka, universitet och förvaltning med den tidigare anonyma stadsdelen öster om Fyrisån och järnvägen. Interiört fullföljs idén om öppenhet genom en transparens i bottenvåningen och den panoramautsikt över staden som på ett avgörande sätt styrt byggnadens utformning. Behovet av ljudisolering mellan salar, målsättningen att i alla delar genomföra den arkitektoniska visionen och den snäva tidplanen har krävt en nära samverkan mellan beställare, arkitekt, tekniska specialister, entreprenörer och inte minst verksamhetsföreträdare.\″

Övriga nominerade var Clarion Hotel Sign i Stockholm, Glashuset på Slussen i Stockholm och Vällingby centrum.

Det var tredje gången som priset delades ut. De tidigare gångerna har det gått till Göteborgsprojekten Östra Gårdsten och Götaleden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige